Anasayfa Haber Samsung İlk ZNS SSD’yi Piyasaya Sürdü

Samsung İlk ZNS SSD’yi Piyasaya Sürdü

Samsung ZNS SSD

Samsung, çift bağlantı noktalı Zoned Namespace teknolojisine sahip ilk SSD’lerini resmen tanıttı.

Samsung, Zoned Namespace (ZNS) teknolojisine sahip ilk SSD olan 2,5 inç PM1731a’nın piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Yeni SSD, ZNS teknolojisinden yararlanarak kullanıcılarına bulut ortamlarında, veri merkezinde ve depolama sunucusunda daha uzun kullanım ömrü sağlıyor. ZNS teknolojisi, verilerin erişim sıklığına ve kullanımına bağlı olarak gruplandırılmasını ve SSD içinde bağımsız alanlara depolanmasını sağlıyor.

Samsung Shop İçin Tıklayınız

Yeni depolama aygıtı, özellikle yazma işlemlerinin sayısını azaltma yeteneğine sahip. Bu da sürücünün, yazma amplifikasyon faktörü (WAF) azaltıyor. Şirket, kendi web sitesinde yayınladığı tanıtım yazısında, WAF değerinin düşük oluşunun SSD’nin verimini ve dayanıklılığını artırdığını belirtiyor. Bu nedenle Samsung, bu özelliğin geleneksel NVMe SSD’lere kıyasla, sürücü dayanıklılığını dört kata kadar artıracağını iddia ediyor.

Samsung ZNS SSD

Samsung Electronics Bellek Yazılım Geliştirme Ekibi Kıdemli Başkan Yardımcısı Sangyeun Cho da yaptığı açıklamasında, Samsung’un yeni ZNS SSD’lerinin, sunucu SSD’lerinin güvenilirliğini ve ömrünü önemli ölçüde artırabilecek yeni bir teknoloji olduğunu belirtmiş. Ayrıca açıklamasının devamında, Samsung’un farklı depolama çözümleri sunma taahhüdünü yansıtması bakımından, yeni teknolojinin öneminden de bahsediyor. Bununla birlikte Cho, yeni nesil ZNS sürücülerinde, QLC NAND teknolojisinden yararlanmayı planladıklarını da bildiriyor.

Samsung’un altıncı nesil V-NAND teknolojisi ile inşa edilen 2,5 inç PM1731a SSD, 2 TB ve 4 TB modelleriyle birlikte satışa sunulacak. SSD, çift bağlantı noktasına sahip ve bu da sürücünün, sürekli işlemler için tamamen erişilebilir olmasını sağlıyor. Samsung, bu durumun arıza süresini de en aza indireceğini iddia ediyor.

Son olarak, Samsung’un henüz fiyat bilgisini ve kesin lansman tarihini açıklamadığını belirtelim. Ancak şirket, 2021’in ikinci yarısında ZNS SSD’lerin seri üretimine başlanacağını bildiriyor.