Anasayfa Haber Hubble Uzay Teleskobu Yeni Bir Gökada Keşfetti

Hubble Uzay Teleskobu Yeni Bir Gökada Keşfetti

NASA’nın Hubble Teleskobu, 120 milyon ışıkyılı uzakta yeni bir gökadanın keşfine imza attı.

NASA’nın 31 yaşındaki uzay teleskobu Hubble, inanılmaz bir keşfe daha imzasını atıyor. Teleskop, yakınındaki başka bir gökadanın yerçekimi etkisinde kalarak deforme olmuş yan yana bakan bir sarmal gökada keşfetti. NASA, Dünya’dan yaklaşık 120 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan Cepheus takım yıldızında yer alan “NGC 2276” adlı galaksinin çarpıcı görüntülerini de bizlerle paylaşıyor. Görüntülerde mavi yıldız tozunun, sarımsı çekirdeği çevrelediği açıkça görülebilmekte.

NASA, sarmal gökadanın “galaktik halat çekme oyunu” nedeniyle biraz dengesiz göründüğünü belirtiyor. Uzay ajansı, Instagram hesabından yaptığı gönderide “Komşu bir galaksi, mavi yıldızlardan oluşan diskini yerçekimsel olarak çekerek galaksinin bir tarafındaki yıldızları dışarı doğru çekiyor” açıklamasını yaptı. NASA bunun haricinde, web sitesinden yaptığı açıklamada da daha yaşlı sarımsı yıldızlardan oluşan parlak bir merkezin normalde çoğu sarmal gökadanın tam merkezinde yer aldığını ancak yeni keşfedilen gökadada durumun böyle olmadığını belirtiyor.

NGC 2276 Galaksi

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu böylelikle yepyeni bir çarpıcı keşfe daha imza atmış oluyor. Hubble Uzay Teleskobu, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve NASA arasında uluslararası bir iş birliği neticesinde fırlatılmıştı. Bu yılın Nisan ayında teleskop, otuz birinci yıl dönümünü kutladı. NASA, bu günü kutlamak için resmi Twitter hesabından, galaksimizde bulunan en parlak yıldızlardan biri olan AG Carinae’nin görüntülerini paylaşmıştı.

Son olarak Hubble Uzay Teleskobu’nun, 1990’daki lansmanından bu yana 1.4 milyondan fazla gözlem yaptığını belirtelim.