Anasayfa Haber Geliştirilen Beyin-Bilgisayar Arayüzü ile Düşünerek Yazı Yazılabiliyor

Geliştirilen Beyin-Bilgisayar Arayüzü ile Düşünerek Yazı Yazılabiliyor

Beyin-Bilgisayar Arayüzü

65 yaşındaki felçli bir kişi yazmayı düşünerek beyin-bilgisayar arayüzü ile dakikada 90 karakter yazmayı başardı.

Sinirbilim sayesinde yeni metinden düşünceye yöntemi, bir kişinin her dakika 90 karakter yazmasını mümkün hale getirdi. Çalışmalarını bir beyin-bilgisayar arayüzü geliştirmeye odaklayan uzmanlar aracılığıyla böyle bir fenomen ilk kez gerçekleşti. Bu gelişme, Nature‘da “El yazısı yoluyla yüksek performanslı beyinden metne iletişim” başlıklı bir araştırma olarak yayımlanmış durumda.

Araştırmacılar, BrainGate ile yapılan iş birliği sayesinde motor bozuklukları ve konuşma kusurları olan kişilerin e-posta ve metin gibi farklı yazı biçimlerini kullanarak etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olan bir sistem oluşturabildiler.

Gerçek zamanlı olarak, düşünce işlemeye dayanan bir metin yazmak olanaksız görünebilir, ancak artık durum böyle değil. Bunun gerçekleşmesi için beyin sinyalleri metne çevrilebiliyor. Felçli kişi artık dakikada 16 kelime yazabiliyor, bu da vücudunu tam olarak hareket ettiremeyen biri için müthiş bir başarı. Bu noktada beyin implantlarının da kullanıldığını belirtelim.

BrainGate konsorsiyumu, yıllardır beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI’ler) geliştirmeye hevesliydi. Bu, 2012 yılında beyin kontrollü bir robotik kolun oluşturulmasını ve yakın zamanda oluşturulan yüksek bant genişliğine sahip kablosuz BCI’yi içeriyor. Yıllar ilerledikçe, araştırmaya birçok iyileştirme eklendi. Daha önce felçli bir kişi dakikada sadece 40 karakter veya 60 saniyede 8 kelime yazabiliyordu.

En son beyin-bilgisayar arayüzü çalışmasına katılan tek bir katılımcı bulunuyor. Bu kişi kendisini felç eden birkaç omurilik hasarı yaşayan 65 yaşında yaşlı bir adam. Araştırmada her biri 4×4 mm yani bebek aspirini boyutunda ve 100 kıl inceliğinde elektrotlu iki sensör, beynin motor korteksinin dış katmanlarına, yani vücudun karşı tarafındaki hareketi kontrol eden alana yerleştirilmiş. Elektrotların 100 nörondan gelen sinyalleri kaydedebildiği ve bilgisayarın daha sonra metin yazmayla bağlantılı beynin aktivitesini çözdüğü de bilgiler arasında.

Deneyde felçli adam yazmaya başlamak için elini hareket ettirmeye çalıştı. Bu noktada birinin aklını kullanarak bir şeyler yaptığını hayal edebilirsiniz. Adam sarı kağıda bir kalemle metni karalamayı hayal ettikten sonra, şifresinin çözüldüğünü düşündüğü her harfin daha sonra bir sinir ağı yardımıyla kimlik tespiti yapılıyor. Deneyin yüzde 95 doğru göründüğü, bunun aynı zamanda 65 yaş üstü kişilerin mobil cihazlarında yazma hızlarıyla da karşılaştırılabileceği ifade ediliyor.

Ekip bundan sonraki aşamada sinir sisteminin ana organında konuşma oluşturma sürecinin yanı sıra, beynin uzuvların hareketlerine nasıl karşılık geldiğini inceleyecek.

Diğer taraftan geçtiğimiz aylarda Pentagon, deri altı Covid çipi geliştirdiklerini açıklamıştı.