Anasayfa Haber iPadOS 15 Duyuruldu! İşte Özellikleri

iPadOS 15 Duyuruldu! İşte Özellikleri

iPadOS 15 özellikleri

Bir süredir sızıntı haberlerine konu olan iPadOS 15 nihayet resmi olarak duyuruldu. Peki, iPadOS 15 özellikleri ile iPad kullanıcılarına ne gibi yenilikler sunuyor?

Geçtiğimiz yıl iPadOS 14 ile iPad kullanıcılarına birçok yeni özelliği sunan Cupertinolu teknoloji devi, şimdi de iPadOS 15 sürümünü WWDC 2021 etkinliğinde duyurdu. Bakalım, iPadOS 15 özellikleri ile ne gibi yenilikleri kullanıcılara sunuyor?  İşte karşınızda yeni iPadOS sürümü.

iPadOS 15 Özellikleri

WWDC 2021 etkinliğinde iOS 15‘i tanıtan Apple, ayrıca iPad kullanıcıları tarafından dört gözle beklenen iPadOS 15 sürümünü de duyurdu. Yeni iPadOS sürümüyle beraber daha çok arabirim tasarıma ve kullanıcı deneyimine odaklanan Apple, etkinlik sırasında da belirtiği gibi iPad’leri daha yetenekli ve üretkenlik konusunda daha verimli cihazlar haline getirmeyi hedefliyor.

iPadOS 15 Yenilikleri – Widget’lar

iPadOS 15 yeniliklerine göz atacak olursak, ilk olarak widget ve ana ekran tarafından yapılan değişiklikler gözümüze çarpıyor. Bu doğrultuda iOS 14’te olduğu gibi iPadOS 15’te de kullanıcılar ana sayfada istedikleri yere widget’ları koyabilecekler. Böylece iPad’in geniş ekranını daha da kullanışlı hale getiren Cupertinolu teknoloji devi, yeni iPadOS sürümüyle daha büyük widget’lar hazırladığını da ifade ediyor.

Ayrıca yeni iPadOS sürümü Find My Contacts, Parcels ve Game Center gibi yeni widget’ları da beraberinde getiriyor.

iPadOS 15 Özelikleri – Uygulama Kitaplığı

iOS 14 işletim sistemiyle birlikte piyasaya sürülen Uygulama Kitaplığı, şimdi de iPad’e geliyor. Bu sayede de Apple, iPad kullanıcılarının uygulamalarını kategoriler halinde düzenlemesine imkan tanıyor. Uygulama Kitaplığı olarak isimlendirilen bu özelliğe de kullanıcılar doğrudan Dock üzerinden hızlı bir şekilde erişebiliyor. Böylece kullanıcılar tek bir dokunuşla Uygulama Arşivi’ne ulaşabiliyorlar.

Çoklu Görev

Yeni iPadOS sürümüyle Apple çoklu uygulama deneyimine de el atıyor. iPad’leri daha verimli hale getiren bu özellikle birlikte kullanıcılar, yeni eklenen bir menü yardımıyla ana ekrandaki uygulamalara artık uygulama içinden daha kolay bir şekilde erişim sağlayabiliyorlar. Yeni eklenen menü üzerinden kullanıcılar Tam Ekran, Bölünmüş Görünüm ve Slide Over arasında geçiş yapabiliyorlar.

Örnek verecek olursak, Bölünmüş Görümüm’de ekranın her iki tarafında da farklı uygulamalar kullanılabiliyor. Kullanıcılar da ikiye böldükleri ekranındaki uygulamaları tek bir aşağı kaydırma hareketiyle hızlı bir şekilde değiştirebiliyorlar. Aynı şeyin çoklu pencereli uygulamalar için de geçerli olduğunu belirtelim.

Bu arada, Raf adı verilen yeni bir kullanıcı arayüzü özelliği de iPadOS 15 ile birlikte geliyor. Bahsi geçen bu özellikle de kullanıcılar arka planda açık olan pencereleri aynı anda görebiliyorlar. Böylelikle Apple, yeni iPadOS sürümüyle uygulama yönetimini de aşırı şekilde kolaylaştırıyor.

iPadOS 15 özellikleri

Notlar

iPad’deki Notlar uygulaması da yeniliklerden nasibini alıyor. Yeni sürümle Notlar uygulamasını daha da geliştiren teknoloji devi, kullanıcıların ortak dosyalarda birilerini etiketleyebileceklerini söylüyor. Bu sayede kendisinden bahsettiğimiz kullanıcı da not üzerinden değişiklik yaptığımızdan haberdar oluyor. Bu özelliğin özellikle ekip çalışmalarında oldukça işe yarayacağını söyleyebiliriz.

Tabi, tüm yenilikler bunlarla da sınırlı değil. Notlar için hızlı not sistemini de getiren firma, böylece Apple Pencil yardımıyla iPad üzerinden not almayı hem daha pratik hem de daha kolay bir hale getiriyor.

Diğer Özellikler – Çeviri ve Swift Playgrounds

iPadOS 15 özellikleri hakkında açıklanan diğer detaylardan biri de çeviri uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. iPhone’da yer alan çeviri uygulamasını iPad’e getiren Apple, iPad kullanıcılarının birçok detayı doğrudan sistem genelinde ek bir uygulama kullanmadan hızlı bir şekilde çevirebilmesini imkan tanıyor. Aynı zamanda bu çeviri özelliği iPad’de kullanılan dile göre de konuşmaları gerçek zamanlı olarak çevrilmesine olanak sağlıyor.

iPadOS 15’in yenilikleri arasında Swift Playgrounds’da yer alıyor. Bu uygulama sayesinde iPad kullanıcıları doğrudan cihazları üzerinden uygulama geliştirebiliyor, hatta geliştirdikleri uygulamaları doğrudan App Store’a gönderebiliyorlar.

iPadOS 15 Güncellemesi Alacak iPad Modelleri

  • iPad Pro 12.9 (2020 ve 2021)
  • iPad Pro 11 (2020 ve 2021)
  • iPad Pro 12.9 (2018)
  • iPad Pro 12.9 (2017)
  • iPad Pro 12.9 (2015)
  • iPad Pro 11 (2018)
  • iPad Pro 10.5 (2017)
  • iPad Air 4
  • iPad Air (2019)
  • iPad (2020)
  • iPad (10.2)
  • iPad (2018)
  • iPad (2017)