Anasayfa Haber NVMe 2.0, PCIe Bağlantılı Sabit Diskler İçin Destek Getiriyor

NVMe 2.0, PCIe Bağlantılı Sabit Diskler İçin Destek Getiriyor

NVMe 2.0

NVMe 2.0 protokolü sayesinde HDD’ler PCI Express üzerinde çalışabilecek.

Yeni NVM Express 2.0 (NVMe 2.0) Protokolü yayınlandı. Protokolün itici gücü flaş depolama ve ağ oluşturmaya odaklanırken, en son eklemeler sabit disk sürücüler (HDD’ler) için tam gelişmiş desteği içeriyor.

Yeni protokolle birlikte HDD desteğinin eklenmesi, NVMe 2.0’a gelen en büyük değişikliklerden birisi ve günümüzdeki 7200 RPM sabit sürücüler, mevcut SATA 3.0 standardını tam olarak kullanamadığından, şaşırtıcı bir gelişme. Öte yandan, diğer teknoloji türleri gibi sabit diskler de gelişiyor ve bu da sonunda SATA 3.0 hızlarının ötesinde bir bant genişliği yükseltmesi gerektirebilir. Örneğin, Seagate iki hafta önce Mach.2 sabit disklerinin 524 MB/sn’ye kadar ulaşabileceğini duyurdu. Bu hız daha önce sadece SSD’lerde kullanılabiliyordu.

Bununla birlikte, ekosistemi tek bir depolama bağlantısı tipi ile sınırlamak, özellikle NVMe sürücülerin ek soyutlama katmanları olmadan ağa bağlanmasına izin veren NVMeoF’yi işlevsel olarak geliştirmeye devam edecek.

NVMe 2.0 sabit sürücü desteği, 12 yıldır güncellenmeyen SATA protokolünün gözden düşüşünün başladığını da gösterebilir. SATA’dan kurtulmak ve tüm sabit sürücüleri NVMe’ye geçirmek, anakartlarda daha fazla alan sunacak. Ancak NVMe HDD’lerin yüksek hacimlerde sevk edildiğini görmemiz birkaç yıl daha alacak gibi duruyor.

NVMe 2.0 Standardının Diğer Özellikleri

  • Zoned Namespaces (ZNS), NVMe 2.0’a geliyor ve SSD ile ana bilgisayarın sürücünün içinde veri yerleşimi konusunda iş birliği yapmasına izin verecek. ZNS, verilerin SSD’nin fiziksel ortamına hizalanmasına izin verecek ve bu da genel sistem performansını iyileştirecek.
  • NVMe Anahtar-Değer Komut Seti, mantıksal blok adresi yerine bir anahtar kullanarak bir NVMe SSD ad alanındaki verilere erişim sağlayacak. Mantıksal bloklardan anahtarlara geçiş, SSD’nin mantıksal blok adresi için bir çeviri tablosu tutmamasını sağlayarak ek yükü azaltacak.
  • Dönen ortam desteği, NVM Express için Sabit Disk Sürücüsü desteğinin adı. Bu, HDD desteği için gereken özellikler ve geliştirmelere yönelik yeni güncellemeleri içerecek.
  • NVMe Endurance Group Management, medyanın Endurance Grupları ve NVM Setlerinde yapılandırılmasına olanak tanır. Bu, SSD’ye erişimin ayrıntı düzeyini ve gelişmiş kontrolü ortaya çıkaracak.
  • NVMe 2.0, önceki NVMe mimarisi nesilleriyle geriye dönük uyumlu olacak. Bu da gelecekteki NVMe 2.0 SSD’lerin mevcut M.2 özellikli anakartlar ve M.2 kartlarıyla çalışmasına olanak tanıyacak.