Anasayfa Haber Windows 11 mi Geliyor? Microsoft İpucu 11 Diyor

Windows 11 mi Geliyor? Microsoft İpucu 11 Diyor

Windows11

Microsoft’un 24 Haziran’daki etkinliği yeni Windows 11 sürümünün tanıtımını içeriyor olabilir.

Microsoft geçtiğimiz ay Build 21 etkinliğini düzenledi. Şirketin CEO’su Satya Nadella, Build 21 etkinliği sırasında Windows 10 için yapılan güncellemelerden bahsedilmeyeceğini belirtmişti. Ancak yine de “Yeni nesil Windows” için büyük değişikliklerin kapıda olduğunu ve bu konuyla ilgili daha fazla bilginin de ilerleyen günlerde verileceğini taahhüt ediyordu.

Bunun devamında Microsoft, 24 Haziran’da yapılması planlanan ve yalnızca Windows’a yönelik yeniliklerden bahsedilecek olan “Sırada Ne Var?” etkinliğini duyurdu. Bu etkinlik için kullanılan logoyu aşağıda görebilirsiniz. Logoda dikkat çeken en önemli detaylardan biri, Windows logosundaki çapraz çubuğun oluşturduğu gölgenin “11” sayısını işaret ediyor olması. Ayrıca etkinliğin başlama saati olarak 11.00 EST belirlendi. Etkinliğin başlama saatinin 11 olarak belirlenmesi acaba tesadüf mü?

Windows 11

Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın yorumlarının yanı sıra, geçtiğimiz ay Windows 10 için yapılan Sun Valley güncellemesi de işletim sistemi için önemli değişikliklerden biriydi. Zira bu güncelleme, Windows 95’ten bu yana değişmemiş olan bazı simgeleri yeniledi. Şirketin, yirmi beş yılı aşkın bir süre sonunda böyle bir değişikliğe gitmesi de Windows’un yeni sürümü üzerinde çalıştığını gösteriyor olabilir.

Microsoft, Windows sürümlerinin adlarını Windows 95’ten başlayarak çeşitli süreler sonunda değiştiriyor. Bu hususta en az süre kullanılmış olan isimlendirme Windows Me sürümüydü. Bu sürüm on üç aylık bir sürenin ardından yerini Windows XP’ye bırakmıştı. En uzun bekleme süresine baktığımız zaman ise karşımıza Windows Vista çıkmakta. Zira Windows XP’nin Windows Vista’ya dönüşmesi için kullanıcıların 63 ay beklemesi gerekti. Bununla birlikte değişen tüm isimlere baktığımız zaman Microsoft’un isim değiştirme ortalamasının yaklaşık üç yıl olduğunu görebilmekteyiz.

Windows 10 ise Temmuz 2015’te piyasaya sürüldü. Microsoft’un Windows 10 ile ilgili ana planı bu sürümün yerini alacak büyük yeni sürümler piyasaya sürmek değil mevcut sürümü yeni güncellemeler ile sürekli canlı tutmaktı. Ayrıca Microsoft, Windows 10 sürümünün yayınlanan son sürüm olduğunu da belirtiyordu. Ancak Nadella, geçtiğimiz ay yapılan Build 2021 etkinliği sırasında, yaklaşan güncellemelerin son on yılda piyasaya sürülen en önemli güncellemelerden biri olacağını belirtmişti. Windows 8’in 2012’de ve Windows 10’un 2015’te piyasaya sürüldüğünü göz önünde bulundurduğumuzda, Nadella’nın açıklamalarından yola çıkarak yeni güncellemenin bu güncellemelerden daha önemli olacağını çıkartabiliyoruz.

Tüm bu kriterler incelendiğinde, Microsoft’un 24 Haziran’da Windows 11’i duyuracağını bekleyebiliyoruz. Ancak yine de bu durumun kesin bilgi olmadığını belirtmekte fayda var.