Anasayfa Video Çift Ekranlı Dizüstü: ASUS ZenBook Pro Duo 15 UX582 İncelemesi

Çift Ekranlı Dizüstü: ASUS ZenBook Pro Duo 15 UX582 İncelemesi

ASUS ZenBook Pro Duo 15 UX582 modeliyle birlikte bu çift ekranlı bilgisayar tasarımı yepyeni yazılım araçları ve tasarım geliştirmeleriyle güçlendi. Peki kullanımı nasıl? Çift ekranın faydası var mı, varsa ne kadar? İnceleme videomuzda yakından bakalım…

Hepsiburada Fiyatı İçin Tıklayınız

  • 00:00 – ZenBook Pro Duo 15
  • 00:15 – Bu seride 2021 model UX582 koduna sahip.
  • 00:45 – Özellikle video kurgu, müzik ve içerik üretimiyle uğraşanlara hitap ediyor.
  • 01:05 – ScreenPad yani ikinci ekranın değişimi.
  • 01:23 – Etkili ekran oranı gelişmiş.
  • 01:35 – İki ekran da dokunmatik ve yenilikler var.
  • 01:50 – Control Panel Settings altında kontrol panelleri.
  • 02:15 – Fiziksel kontroller pek de ucuz değil.
  • 02:45 – Önce iş, sonra oyun ve eğlence, teknik özellikler.
  • 03:15 – Ana ekran 4K OLED.
  • 03:30 – İş/oyun çözünürlükleri.
  • 04:05 – Renk değerleri hem zengin, hem doğru.
  • 04:45 – OLED övüyoruz.
  • 05:15 – Alt ekranda işlemci kullanımı görmek.
  • 05:55 – NVIDIA Studio sürücüleri.
  • 06:50 – İlk Pro Duo incelemesinde sürücü istikrarından bahsetmiştik.
  • 07:15 – WS ve Studio farkları ve sürecin değişimi.
  • 08:10 – Alan ihtiyaçlarını gözardı edemeyiz.
  • 08:36 – Intel işlemci, Turbo frekanslar ve çalışma mantığı.
  • 09:55 – Adobe Premiere deneyimi.
  • 10:44 – Eksi yönler ve eleştirilerimiz.
  • 11:20 – Biz bir örnek ürün test ettik, kutu içeriği yok, biraz erken örnek diyebiliriz.
  • Kutu içeriği olmaması ve İngilizce olması haricinde inceleme sürümüyle ilgili bir eksi ya da artı ile karşılaşmadık.
  • 12:05 – Video kurgu editörümüzün yorumu.
  • 12:55 – İşlemci, ekran kartı, RAM dışındaki değişiklikler.
  • 13:20 – Menteşe artı ekran yükseltme açıları hem daha iyi soğutuyor, hem daha rahat kullanılıyor.
  • 14:05 – Touchpad’i yorumluyoruz.
  • 14:45 – Ekran sağlamlığı.
  • 15:13 – İki ekranın konumları alt çerçeveyi ortadan kaldırmış.
  • 15:50 – Giriş çıkış portları.
  • 16:40 – Kullanıcı deneyimleri.
  • 17:05 – Ek monitör kullanılır mı? Nasıl seçmeli.
  • 17:30 – 4K ekran iyi mi? İyi ama nerede, nasıl?
  • 18:05 – Hoparlör kalitesi oldukça iyi, ses yüksek.
  • 18:30 – Sonuç değerlendirme.

Adobe Uygulamaları İçin Mükemmel

ASUS, Adobe Premiere ve Photoshop için ideal dizüstü bilgisayarı tasarlamayı başarmış. İki ekranlı bu dizüstü bilgisayar, ikinci ekranın sorunsuz çalıştığı ve iş akışını hızlandırdığı bir tasarıma sahip. Önceki ZenBook Pro Duo modeline göre pek çok geliştirme yapılan UX582 modeli, 2021 yılının güçlü konfigürasyonunu sunmanın ötesine bu sayede geçmeyi başarıyor.

Pro Duo’ya Adını Veren Ekranlarda Çalışmak

İnce çerçeveli, üzerinde kamerası da bulunan 4K OLED ekran, renk kalibrasyonuna sahip. Bu sayede video ya da fotoğraf düzenlerken ya da tasarım yaparken kaliteli sonuçlar elde etmek mümkün. Alttaki ekran ise yeni menteşe tasarımıyla yükseliyor, bu sayede karşıdan bakıldığında üst ekranın alt çerçevesini gizliyor. Bu açıda alt ekranı görmek ve kullanmak daha rahat.

Windows 10 altında sorunsuz çalışan ve algılanan alt ekran, ASUS’un uygulaması sayesinde pek çok farklı kullanımı destekliyor. Dokunmatik ekranlar arasında uygulamayı parmağınızla tutup alt ya da üst ekrana atıyorsunuz ve ekrana oturuyor. Oyun oynarken ya da test yaparken görev yöneticisini alt ekranda görebilirsiniz. Oyun yayını yaparken OBS, Chat ekranı ya da diğer ek ekranları burada tutabilirsiniz.

Photoshop ve Premiere için de özelleştirilebilir bir kontrol paneli sunulmuş. Uygulama desteği henüz geliştirilme aşamasında olsa da, dokunmatik tekerleri çevirerek, doğal hareketlerle zaman çizelgesinde yakınlaştırma, uzaklaştırma, montajlanan videoda hızla ileri geri hareket etme gibi imkanlar var. Elbette ayrı, fiziksel bir kontrol panelinin kullanım zevki ayrı. BlackMagic Design firmasının DaVinci Resolve Speed Editor donanımı 399 USD, diğer panelleri ise 1345, 4045 ve 40.495 USD olarak gittikçe büyüyor ve pahalı hale geliyor. Bu ürünler kurgu işleri için harcanan parayı hakkediyor mu? Evet. Ancak dokunmatik ekranda yazılım ile benzer bir arayüz sunulması ve bunun büyük bir ek maliyeti olmaması, hem bütçe, hem alan açısından çok güzel.

Dokunmatik desteğinin iki ekranda da olması bir yana panellerin OLED olması gördüğünüz görüntüyü çok etkileyici hale getiriyor. UX582 çalışmak ve içerik üretmek için de, bunları izlemek için de çok iyi bir bilgisayar.

Teknik olarak 15.6 inçlik 4K yani 3840×2160 piksellik 16:9 ekran, 440 nit parlaklık, %100 DCI-P3 renk gamı, Pantone onayı, Stylus desteğine sahip. Parlak yapıda. ASUS sitesinde bazı panelleri %100 bazılarının %97 DCI-P3 renk gamutu listelemesi kafayı biraz karıştırabilir. Ancak sonuçta profesyonel kurgu için ideal bir ekranımız var.

ScreenPad Plus ise 14 inç 3840×1100 piksel yani kısa bir 4K ekran. Burada IPS türevi panel kullanılıyor.

Donanım Özellikleri

UX582 iki işlemci seçeneğine sahip, Intel Core i7 10870H ve Core i9-10980HK. 10870H modeli 2.2 temel, 5 GHz Turbo frekansına ve 8 çekirdek, 16 Thread’e sahip. 10980HK ise 2.4 GHz temel, 5.3 GHz Turbo’ya. Bu sistem Intel’in 11. nesil Tiger Lake-H işlemcilerinden önce tasarlandığı halde işlemci performansı son derece yüksek.

Intel UHD Graphics dahili olarak geliyor, NVIDIA GeForce RTX 3070 ayrık ekran kartı ise 1440 MHz Boost frekansına ve 90-110 Watt arası çalışma gücüne sahip. 8 GB GDDR6 belleği var.

16 GB ve 32 GB DDR4 RAM, 512, 1 TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD konfigürasyonları mevcut.

Bağlantılar USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2 adet Thunderbolt 3, bir adet tam boy HDMI 2.1, 3.5 kombo ses portu ve adaptör güç girişinden oluşuyor. Port sayısı sınırlı bir cihaz ve kart okuyucu da yok, bunlar eksileri. Öte yandan Thunderbolt portları görüntü çıkışı destekliyor, 40 Gbps ile çok hızlı ve esnek.

Ethernet portu yok ama Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.0 desteklediği için kablosuz gigabit bağlantı sağlayabilirsiniz.

Genel olarak Intel platformunun bu sistemdeki avantajı yıllardır Adobe uygulamalarında özellikle Premiere gibi uygulamaların zaman akışında çalışırken, montajı, kurguyu hazırlarken sunduğu tepkisellik. Video işlerinde özellikle Export yani çıktı alma süresini kısaltmak için çok çekirdek bir artı, ancak çalışırken, siz başındayken bu tepkisellik özellikle Turbo frekansların iyi yönetilmesine ve yüksek frekanslarda, yüksek hızlı belleklerle uyumlu çalışmaya oldukça bağlı. İşlemci, ağ, Thunderbolt gibi farklı bağlantı alanlarında Intel ekosistem çözümü sunma konusunda son derece başarılı.

 

Klavye ve Dokunmatik Alan

İkinci bir ekranı bir dizüstü bilgisayara koymanın bedeli klavyeyi öne almak ve Touchpad alanını sağa kaydırmak oluyor. Bu klavyenin genişliğini sınırlandırıp tuşları ufaltan, Touchpad’i de diktörtgen ama dik diktörtgen haline getiren bir tasarım.

Tuşların basma mesafesi 1.4 mm, tuş hissiyatı iyi, ancak alanın darlığı ve ellerinizi laptop kasası üzerine koyamamanın farkı hissediliyor. Aslında önde olan klavye tasarımlarını sevdiğimi şahsen söyleyebilirim, rahatsızlık hissetmiyorum, fakat bazı kullanıcılar buna alışamayabilirler. Touchpad darlığı ikinci ekranın bedeli, iyi bir donanım kullanmalarına karşın dar olduğu için ZenBook pro Duo modellerinde uzun ve kapsamlı işlerde çalışırken bir fare kullanmak şart.

Hoparlörler, Mikrofon ve Ses

Kasanın altında ve ön kısma doğru hoparlör ızgarları görmek mümkün. Ses Harman/Kardon optimizasyonlarıyla bu dolulukta bir kasa için oldukça iyi. Elbette yukarı bakan hoparlörleri tercih ederim ancak aşağıdan yansıyan ses yazılım tarafında konfigüre edildiğinde hiç de fena olmuyor.

Mikrofonlarda ASUS’un Noise Cancelling yani gürültü bastırma teknolojisi de var. Toplantılarda ya da video kayıtlarında çok etkin bir şekilde elektrikli süpürge sesini bile bastırıp yok edebiliyorsunuz. Bu teknoloji gerçekten muazzam derecede başarılı ve yararlı. Seste baskılanma, sıkıştırma yabancı tabirle Compression etkisiyle bir daralma oluştursa da her güzelin bir kusuru vardır.

Ölçüler, Taşınabilirlik, Batarya ve Pil Ömrü

ASUS bu kasaya bu kadar donanımın yanında 8 hücreli 92 wH bataryayı sıkıştırmayı iyi başarmış. 240 Watt’lık adaptör de modern ve kompakt. Toplam sistem ağırlığı 2.34 kilogram ile hafif değil, ölçüler 35.98×24.92×2.15 ile şaşırtıcı derecede derli toplu.

OLED panelli laptopları beklerken hatta ilk örnekleri test ederken bu teknolojinin pil ömrünü çok artırmasını bekliyordum. Ancak tam tersi oldu, IPS türevi paneller daha az güç tüketti ve OLED panelli modellerin pil ömrü daha kısa oldu. Aslında her pikselin kapatılabildiği OLED, mükemmel siyahlar ve renkler verebildiği gibi, bu sayede az enerji tüketebiliyor. Ancak işin içine HDR ve yüksek nit parlaklık girince olay tersine dönüyor. Kötü haber pil ömrü daha kısa, iyi haber, bu kadar canlı, parlak ve mükemmel bir görüntüyü Mini LED ve Micro LED paneller yaygınlaşana kadar laptoplarda almanın başka bir yolu henüz yok. Yani ekran Glossy – parlak kaplamaya karşın standart panellere göre çok daha aydınlık ortamlarda görülebilir.

Aslında OLED panel düşük parlaklıkla kullanılabilir ya da bu şekilde ayarlanabilir, pil ömrü uzatılabilir, fakat bu görüntü kalitesini gören mühendislerin bir daha bunu azaltmak istemediğini tahmin ediyorum. OLED TV seviyorsanız, OLED ve türevi telefon ekranlarını beğeniyorsanız durmayın. ASUS 2021 ve ötesinde bu panel türünü yaygın olarak kullanıyor. Ömrünü de uzatmak için yazılımsal olarak iyi bir ekran koruyucu koymuş durumda. Genellikle kontrol şemasının statik yani sabit olarak duracağı alt ekranın IPS türevi yapılmasıyla potansiyel sorunların da önüne geçmiş. Bu sayede ScreenPad Plus’ta sabit kontrol şeması ve zaman çizelgesi bırakırken düşünmeniz gerekmiyor.

Oyun Performansı

4K ekranlar oyun performansında yüksek FPS almak için ideal değil. Ancak ZenBook Pro Duo modeli önce iş, sonra eğlence diye öncelik sıralamasına sahip kullanıcılar için tasarlanmış. Çözünürlüğü 1440p ya da 1080p yaptığınızda ya da harici bir monitör tahtığınızda yüksek Hz ve yüksek FPS oyun oynayabilirsiniz. Ancak kendi 4K ekranında yüksek tazeleme hızı yok, ayrıca 3070 ekran kartı her oyunda 4K çözünürlükte yüksek FPS veremiyor.

Kurguda ve programlarda da CUDA desteği ile iyi iş çıkartan RTX 3070 ekran kartı, NVIDIA Studio sürücüleriyle oyunlarda da çok stabil çalışıyor. Oyun videosunu canlı yayınlamak, kaydetmek ve sonra işlemek için NVIDIA şu an en iyi sisteme sahip diyebiliriz. Performansı düşürmeden bütün bu işlemleri yapabiliyor. Ayrıca sürücüler mükemmel çalışıyor. Rakip AMD işlemci tarafında çok iyi işler yapsa da laptop kısmında rekabette oldukça zorlanacak gibi görünüyor, zira NVIDIA’nın bu alanda güvenilirlik kazanması yıllarını aldı. Bu ünü korumak da halen yoğun bir emek işi.

ASUS Yazılım Durumu

Mevcut 2021 model ASUS laptopların yazılım durumu çok iyi. BIOS ve sürücü güncellemeleri oturmuş durumda, özellikle son Windows 10 sürümlerine geçerken neredeyse her şey artık otomatik olarak kuruluyor. Yine de Intel Chipset sürücüsü gibi bazı sürücülerin, bazen daha güncel sürümlerini manuel kurmak gerekebiliyor.

Ancak hep hayal edilen ama yıllardır bir türlü olmayan bir başarı oranı yakalandı. Bu büyük bir olay zira laptopun tecrübesiz kullanıcılar tarafından yüksek verimlilik ve düşük sorun ile kullanılması artık mümkün.

Ses ayarları, ScreenPad Plus seçeneklerindeki geliştirmeler, sistemin güç ve performans yönetimi son derece iyi durumda.

İşlemci Performansı ve İş Performansı

Dynamic Boost 2.0 destekli sistemde CPU ağırlıklı performans gerekince işlemciye ek güç veriliyor. Benzer şekilde GPU daha çok güce ihtiyaç duyuyorsa elektriğin önceliği ona veriliyor. Masaüstüne göre kısıtlı bir güç havuzuna sahip dizüstü bilgisayarlar için bu çok başarılı bir strateji.

Laptoplarda işlemcinin performansını büyük oranda belirleyen şey soğutma ve güç planı oluyor. Maksimum performans modunda etkili bir soğutma Turbo frekansların sağlıklı çalışması, takılma ve performans düşüşü olmaması demek. ZenBook Pro Duo bunu başarıyor.

Bütün oyun ya da iş laptopları gibi ağır yük altında fan sesi bariz duyuluyor. Ancak normal masaüstü kullanımda fanlar sessiz ve rahat çalışıyor. İşlemci gerekli tek çekirdek ve çok çekirdek işlemlerde frekans ayarlamaları konusunda akıcı çalışıyor.

Masaüstündeki gibi 5 GHz’e sabitlemek ve hep burada kalmak mümkün değil. Ancak sistem gereken gücü veriyor, özellikle de Adobe Premiere düzenleme ekranında, zaman çizelgesinde ileri geri hareket ederken yaşanan akıcılık, Intel’in bu tarz sistemlerde kullanıcı memnuniyeti sağlamasına imkan veriyor.

Cinebench gibi uygulamalarda, ışın izleme, mimarlık, mühendislik işlerinde, ister işlemci, ister GPU kullanımında halen Intel+NVIDIA ikilisi endüstri standardı bir performans vermeye devam ediyor. Ancak çoklu çekirdek işlemlerinde artık Intel’in rakip AMD gibi büyük bir değişiklik yapmasının gerektiği de ortada. 11. Nesilde olmasa da 12. Nesilde laptoplarda çekirdek sayısında ciddi bir artış görmeliyiz.

Sonuç Değerlendirme

Çift ekranlı laptoplar ve özellikle ZenBook Pro Duo modeli piyasada kalıcı olacak ve her yıl yenilenecek gibi görünüyor. Zira çok fazla benzer ürün barındıran laptop pazarında sıradışı bir bilgisayar. Özelliklerine alışan kullanıcılar için kesinlikle özel bir ürün ailesi olacak.

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582 modeli hem üstün tasarım, hem ileri teknoloji ödüllerini yani çift ödülü alıyor. Bilgisayar pazarında kullanıcılara gerçek ve kullanışlı yenilikler sunmakla kalmıyor, bunları bir yıl içerisinde yeni modelde geliştirmeyi başarıyor. Özellikle de yazılım alanındaki çabaları takdire değer.

Artılar: Kalibre OLED ekran ve yüksek çözünürlük, dahili ikinci ekran, özel yazılım ve kontroller, dokunmatik ve kalem desteği, gelişmiş soğutma performansı, güçlü konfigürasyon, kasa kalitesi, Windows Hello destekli IR kamera, kısayollar, iş ve oyun performansı.

Eksiler: Touchpad alanı dar, önde klavye herkes için ideal değil, sanal kontrolcü yazılımında güncellemeler gerek daha çok taze ve eksikleri var, port sayısı kendi kasasına göre iyi olsa da tam takım çalışma için halen Thunderbolt-USB uçlu çoklayıcı gerekebilir.