Anasayfa Haber Google Yeni “Firmina” Denizaltı Kablosunu Duyurdu

Google Yeni “Firmina” Denizaltı Kablosunu Duyurdu

Google Firmina Denizaltı Kablo

Google’ın yeni Firmina denizaltı kablosu, Kuzey ve Güney Amerika’yı birbirine bağlayacak.

Google, Praia Grande, Brezilya ve Uruguay’da şubeleri bulunacak olan ve ABD’nin Doğu Kıyısı’nı, Arjantin’e bağlayacak yeni bir denizaltı kablosu inşa ediyor. Google’ın yeni Firmina kablosu, inşası tamamlandığında, tamamen bir uçtaki tek bir güç kaynağından çalışabilen, dünyanın en uzun kablosu olacak. Google, web sitesinde yaptığı bilgilendirmede kablonun, diğer güç kaynakları geçici olarak kullanılamaz hale gelmesi durumunda bile bu güç kaynağı sayesinde kesintisiz hizmet verebileceğini söylüyor. Google Cloud’un küresel ağ iletişimi başkan yardımcısı Bikash Koley de bu özelliği, güvenilir bağlantının her zamankinden daha önemli olduğu bir zamanda, dayanıklılık artışı olarak nitelendiriyor.

Firmina kablosu, Kuzey ve Güney Amerika arasında veri trafiğini güvenli bir şekilde taşıyabilecek 12 fiber çiftine sahip olacak. Kablo, kullanıcıların YouTube, Gmail ve Google Arama gibi çeşitli Google ürünlerine daha hızlı erişmesine olanak tanıyor. Kablonun üretimi SubCom tarafından üstlenilmiş. Subcom kabloyu, Newington NH’deki kampüsünde tasarlıyor ve üretiyor. Kablonun, ana döşemesinin 2022 yazında başlaması planlanıyor. Eğer her şey plana uygun giderse, kablo 2023’ün sonunda hizmete hazır hale gelecek.

Google Firmina Denizaltı Kablo Hattı

Google, güvenilirliğe öncelik verdiği için, tek uçlu güç kaynağı özelliğinin oldukça önemli olduğunu söylüyor. Google’a göre denizaltı kablolarında veriler, kablonun optik fiberleri içinde ışık darbeleri olarak hareket ediyor. Bu ışık sinyalleri, her ülkedeki iniş istasyonlarından sağlanan yüksek voltajlı elektrik akımı ile her 100 km’de bir güçlendirilmekte. Bu nedenle daha kısa kablo sistemleri, tek bir uçtan daha yüksek güç beslemesi kullanılabilirliği konusunda oldukça avantajlı. Büyük fiber çifti sayılarına sahip daha uzun kablolar ise bunu yapmayı zorlaştırıyor. İşte Google, Firmina kablosu ile bu zorluğu aşmayı hedefliyor. Şirkete göre, Firmina kablosunun dayanıklı tasarımını elde edebilmek için kabloya önceki sistemlerden %20 daha yüksek voltaj sağlanacak.

Son olarak Google’ın, Brezilyalı kölelik karşıtı yazar Maria Firmina dos Reis’in ismini, yeni denizaltı kablosuna verdiğini belirtelim. Şirket, bu kabloyla birlikte, yazar Firmina’nın öncü çalışmalarına dikkat çekmeyi hedefliyor.