Anasayfa Haber Ekran Kartları, GDDR6 Fiyatlarına Bağlı Olarak Daha da Pahalı Hale Gelebilir

Ekran Kartları, GDDR6 Fiyatlarına Bağlı Olarak Daha da Pahalı Hale Gelebilir

GDDR6 belleğinin fiyatında öngörülen artış, ekran kartı fiyatlarını daha da yükseltebilir.

TrendForce, grafik DRAM fiyatlarının yıl boyunca %8 ila %13 oranında artmasının beklendiğini söylüyor. Bunun da halihazırda üreticilerin tavsiye ettiği fiyatların çok üzerinde satışa sunulan ekran kartlarının perakende fiyatlarını artırması bekleniyor. TrendForce, fiyat artışlarının arkasında dört ana faktör olduğunu belirtmekte. Bu faktörlerden ilki ve en belirgin olanı, küresel çip sıkıntısı. Kripto madencilerinin grafik kartlarına yönelik benzeri görülmemiş talebi, durumu iyileştirmek yerine daha da kötüleştiriyor.

Bir diğer faktör ise NVIDIA. Şirket, doğal olarak GDDR6 ve GDDR6X ürünlerinin en büyük müşterilerinden biri. Bu durum, tedarikçilerin NVIDIA’ya üretim kapasitesini tahsis etme konusunda, daha küçük müşterilere öncelik vermesi sonucunu doğuruyor. Ayrıca, Sony ve Microsoft için 16GB GDDR6 bellek kullanan, en yeni konsolları oluşturan sözleşmeli üreticiler için de DRAM ürünlerinin üretimine öncelik veriyor. Böylelikle, çeşitli ürünlerin her biri sınırlı DRAM üretim kapasiteleri üzerinde rekabet eder hale gelmiş oluyor. Bu da, grafik DRAM sözleşme fiyatlarının ileriye dönük olarak artışına neden olacak. Yayınlanan raporda, özellikle orta ve küçük ölçekli OEM’ler/ODM’ler, muhtemelen çift haneli yüzde artışlarıyla karşı karşıya kalabilir denmekte.

TrendForce DRAM Fiyat

TrendForce, bazı orta ve küçük ölçekli müşteriler için sipariş karşılama oranlarının %30 civarında olduğunu ekleyerek, grafik DRAM ürünlerinin spot fiyatlarının neden zaman zaman sözleşme fiyatlarından %200’e kadar daha yüksek olduğunu açıklıyor. Bununla birlikte bazı kripto para birimlerinin değerindeki düşüş, GDDR6 ürünlerinin spot fiyatlarının düşmesine neden oldu. Ancak, bu etki de GDDR6 ürünlerinin, ortalama sözleşme fiyatlarından neredeyse %100 daha pahalı olmasını engelleyemedi.

AMD, üçüncü çeyrekte GPU üretimini artırmayı umduğunu ve NVIDIA’nın da muhtemelen aynı şeyi yapmaya çalışacağını belirtiyor. Ayrıca, Elon Musk’ın etkisiyle kısmen düşüşe geçen kripto fiyatları da durumun bu yıl biraz daha iyileşebileceği umudunu sürdürmemizi sağlayabilir. Yine de üretim devlerinden biri olan Flex’in uyarısına göre, ekran kartlarındaki bu sıkıntılı durum 2023’e kadar düzelmeyebilir.