Anasayfa Video Huawei AX3 Router İncelemesi

Huawei AX3 Router İncelemesi

Huawei’nin yeni dört çekirdekli ve Wi-Fi 6 Plus destekli AX3 yönlendiricisini detaylı olarak inceledik.

Technopat’ta sık sık Wi-Fi 6 yönlendiricileri inceliyoruz ve her markanın kendine has avantajları ve güzel tasarımlarını gördük. Huawei’nin bu noktada yaptıklarına bakmadan önce isterseniz bu teknoloji temelde neler getiriyor onlara değinelim kısaca.

Evimizde internete bağlı cihazların sayısı arttıkça, kullandığımız kablosuz ağ standardının da bu ihtiyacı karşılayabilmesi için geliştirilmesi gerekti. Wi-Fi 6 da bu ihtiyaca cevap olarak geliştirilen bir teknoloji.

Huawei Shop Fiyatı İçin Tıklayınız

Standardın getirdiği yeniliklere ana hatlarıyla değinmemiz gerekirse, çok sayıda istemciye ağda yavaşlama olmadan hizmet verebilme, yüksek veri akışı, ağa bağlı cihazların güç tasarruflu çalışması için önlemler şeklinde sıralayabiliriz.

Tabii iş sadece Wi-Fi 6 yönlendirici edinmekle olmuyor. Bu yeniliklerden faydalanabilmek için ağınıza bağlı cihazların da Wi-Fi 6 destekli olması gerekiyor. Bu da Wi-Fi 6’ya geçişin zamana yayılarak gerçekleşmesine sebep oluyor diyebiliriz. Ancak standardın evlerde ve ofislerde her geçen gün daha çok benimsendiğini görüyoruz.

Huawei’nin sunduğu Wi-Fi 6’da ne farklı?

Huawei AX3 çift bantlı bir yönlendirici, yani hem 2.4 Ghz, hem de 5 Ghz ağlar yayınlayabiliyor. 2.4 Ghz daha yüksek menzil, 5 Ghz de daha yüksek veri akışı için kullanabilirsiniz. 2.4 Ghz ağda maksimum 574 Mbit, 5 Ghz’de maksimum 2402 Mbit veri akış hızlarını görüyoruz. Yani router teorik olarak kablosuz 2976 Mbit veri akışı sağlayabiliyor.

Ayrıca bir de Wi-Fi 6 Plus konusu var. Plus tanımı Huawei’nin Wi-Fi 6 üzerine kendi eklediği bazı iyileştirmeleri simgeliyor ve diğer Wi-Fi 6 Plus destekli cihazlarla daha iyi ağ performansı elde etmenizi sağlıyor. Bunda Wi-Fi 6 destekli Huawei aygıtların birbirini algılayıp iletişim için 160 Mhz kanalı kullanmasının payı büyük.

Ayrıca Huawei yaptığı laboratuvar testlerinde, bu yönlendiriciyi kendi akıllı telefonlarıyla kullandığınızda sinyallerin Wi-Fi 6 Plus teknolojisi sayesinde yönlendiriciye 6db daha yüksek gittiğini ve bunun da fazladan bir duvar daha aşmayı sağladığını belirtiyor. Huawei buna “çipset sinerjisi” diyor.

Huawei AX3 dış tasarımı

AX3 oldukça zarif ve şık görünen beyaz renkte bir yönlendirici. İstendiğinde öne doğru katlanabilen 4 adet yassı antene sahip ve gövdesi oldukça ince. Bu gövdenin altına baktığımızda herhangi bir delik göremiyoruz, bu da duvara asılamayacağı anlamına geliyor.

Yönlendirici üzerinde sadece bir adet LED ışık bulunuyor, onun da parlaklığı oldukça düşük. Yani hızlı hızlı yanıp sönen parlak LED’li yönlendiricilerin gece gözünüzü alıp rahatsız etmesi gibi bir durum söz konusu değil.

Yuvalar ve tuşlar

WPS ile eşleştirme tuşu yönlendiricinin üzerinde, tam ortada duruyor. Diğer yuva ve tuşlar ise yönlendiricinin arkasında bulunuyor. Burada güç tuşu, sıfırlama tuşu, 3 adet Gigabit ethernet yuvası ve bir adet Gigabit WAN yuvası var.

Çipset

Huawei bu yönlendiricideki işlemciye GigaHome işlemcisi adını vermiş. 1.4 Ghz hızında çalışan işlemci 4 çekirdekli. Yüksek işlem gücü çok sayıda istemciye hizmet vermesi beklenen yönlendiricilerde gerçekten önemli. Özellikle de Wi-Fi 6’nın çok sayıda istemci için optimize edildiğini düşünürsek.

Kurulum ve “One Hop” bağlantı

Yönlendiricinin kurulumu çok basit, ilk güç verdiğinizde şifresiz bir WI-FI ağı yayınlıyor. Siz buna bilgisayarınızla bağlanır bağlanmaz tarayıcınızda kurulum sayfası açılıyor. Buradan kurulum adımlarını tamamlayıp birkaç dakika içinde evinizdeki tüm cihazları internete bağlayabiliyorsunuz. Kullanıcı arayüzü sade ve Türkçe dil desteği bulunuyor.

Tecrübeli kullanıcılar için kontrol panelinde gelişmiş ağ ayarları da zengin tutulmuş. Sanal özel ağ, IPTV desteği, ebeveyn kontrolleri ve Wi-Fi zamanlama gibi güzel özellikler bulunuyor. Ağınıza bağlı istemcileri kara liste ya da beyaz listeye alabiliyor, indirme ve gönderme hızlarını kısıtlayabiliyorsunuz.

Bu routerdaki en sevdiğim özelliklerden biri de mobil cihazları One Hop yöntemiyle internete bağlıyorsunuz. Bu yöntem akıllı telefonlarda bulunan NFC teknolojisini kullanıyor. Telefonunuzda NFC’yi açıp AX3’ün üzerinde belirtilen noktaya yaklaştırıyorsunuz. Ardından telefonunuzda çıkan bildirimi onaylayıp, şifre girmeden Wi-Fi ağına bağlanıyorsunuz. Bu durum özellikle misafirler için büyük kolaylık sağlıyor.

Sonuç değerlendirmesi

Huawei şık, ince ve estetik tasarımlı bir kasa içine, en son ağ teknolojilerini sığdırdığı bir yönlendirici yapmış. Bunun üzerine bir de 749 TL fiyatını düşündüğünüzde, AX3 modeli oldukça cazip bir noktaya konumlanıyor.

Huawei AX3 ağını Wi-Fi 6’ya yükseltmek isteyen kullanıcılar için Technopat olarak önerdiğimiz bir ürün. Özellikle de Wi-Fi 6 destekli Huawei mobil cihazlara sahipseniz, Wi-Fi 6 Plus avantajından da faydalanabilirsiniz.