Anasayfa Makale En İyi Taşınabilir SSD Modelleri

En İyi Taşınabilir SSD Modelleri

2021’in 9 adet en iyi taşınabilir SSD modelini sizler için bir araya getirdik.

Taşınabilir SSD’ler dosyalarınızı hızlıca yedeklemenizi ve yanınızda taşıyabilmenizi sağlıyor. Katı Hal Sürücüler yani SSD’lerin içinde HDD’ler gibi hareketli parçalar bulunmadığından bu disklerin okuma/yazma hızları çok daha yüksek. Ayrıca, SSD içinde hareketli parça bulunmaması darbelere ve sarsıntılara karşı çok daha sağlam olduğu anlamına geliyor.

Taşınabilir SSD’ler ise bütün bu SSD avantajlarını cebinize sığdırıyor. Peki en iyi taşınabilir SSD modelleri hangileri? Öncelikle biz ofiste uzun yıllardır Samsung’un T3, T5, T7 ve X5 modellerini kullanıyoruz. Hatta oyun testlerimizi bu SSD’lerden çalıştırıyoruz. İşte bu tecrübelerimize dayanarak size tavsiye edebileceğimiz modeller.

1. Samsung Portable T5 SSD

Samsung T5 Taşınabilir SSD

Çoğu kullanıcı Samsung T5 Portable‘ı 2018 yılının en iyi taşınabilir SSD’si olarak seçti. Aslında bir çok şey aynı olsa da bu SSD’yi önceki nesilden ayıran en büyük özellik USB Type-C içeriyor olması. USB Type-C bağlantı arayüzünü bildiğimiz USB-A 3.1 arayüzünden ayıran özellik kullanıcılarına sunduğu okuma ve yazma hızı. Samsung T5 Portable modelinde Type-C imkanı sunulması yüksek boyutlu dosya aktaran kullanıcılara yazma ve okuma hızı ile kullanıcılarına çok daha kısa sürede dosya aktarma hızı sunuyor. Elbette her bilgisayarda USB Type-C girişi bulunmayabilir ama bu SSD’nin USB 3.0 ve USB 2.0 için geriye dönük bir şekilde uyumlu olduğunu unutmayalım. Fiyat biraz fazla olsa da verilen fiyata değer. Piyasada 250 GB, 500 GB, 1 TB ve 2 TB depolama boyutlarına sahip modellerin olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

2. Seagate Fast SSD

Seagate Taşınabilir SSD

Seagate, depolama söz konusu olduğu zaman neredeyse herkesin bildiği bir marka. Bu üründ e Seagate’nin en çok tercih edilen taşınabilir SSD’lerinden biri. Seagate Fast SSD, piyasada 250 GB, 500 GB, 1 TB ve 2 TB kapasite ile piyasada satılıyor. 9 mm kalınlığında ve 94 x 79 mm boyutuyla etkileyici derecede ince olmasının yanı sıra uygun fiyatlı olması bu ürünün en büyük avantajlarından biri. Son olarak da SSD’nin 3 yıllık garantiye sahip olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

3. Samsung X5 Portable SSD

Samsung X5 Taşınabilir SSD

Her şeyden önce hız istiyorsanız ve fiyatı hiç sıkıntı olmayacaksa Samsung X5 Portable en iyi seçim olabilir. İçinde Samsung 970 Evo NVMe SSD’nin süper yüksek hızlarından tam olarak faydalanmaya yarayan Thunderbolt 3 bağlantısıyla birlikte geliyor. Tabi 970 Evo ve Thunderbolt 3 arayüzünü bir araya getiren bu modelin epey tuzlu olduğunu da belirtelim. Samsung X5, bu listede bulunan Samsung T5’e göre çok daha büyük ve daha hantal. Cihaz 150g ağırlığında yani T5’in ağırlığının yaklaşık 3 katı kadar. 116 x 60 x 18 mm ölçülerinde olan bu SSD piyasada 500 GB, 1 TB ve 2 TB kapasite ile kullanıcılarına sunuluyor. Ama performans söz konusu olduğunda Samsung X5 Portable SSD kesinlikle tercih edilmesi gereken bir SSD.

4. Adata SE730H External SSD

Bu küçük ve kompakt harici SSD, iyi okuma ve yazma hızının yanı sıra kullanıcılarına onu sudan, düşmelerden ve darbeden koruyan sağlam bir gövde sunuyor. Bu, piyasadaki en hızlı SSD değil ama bunun nedeni daha yeni ve çok daha fazla hızlı olan NVMe teknolojisini değil de günümüz bilgisayarlarında hala kullanılmaya devam eden SATA teknolojisini kullanması. Ancak paranızın karşılığı olarak yine de harika bir performans elde edebiliyorsunuz.

Adata, bunun en kompakt harici SSD olduğunu iddia ediyor. 72,7 x 44 x 12,2 mm boyutlarında olan bu harici SSD kablosu olmadığında 37 g ağırlığında, Samsung Portable T5’e göre çok daha küçük ve hafif. Zaten Samsung T5’de en iyi harici SSD listesinde yer alıyor. Önceki modellere göre bir tık daha eski bir arayüz olan USB 3.1 (Nesil 2) kullanan bu harici SSD 256 GB ve 1 TB kapasite ile kullanıcılarının karşısına çıkıyor.

5. WD My Passport Wireless SSD

Depolama konusunda çok tanınan markalardan biri olan Western Digital (WD), özellikle profesyonel fotoğrafçıları hedefleyen depolama donanımı söz konusu olduğunda konuya yabancı değil. WD, My Passport Wireless SSD ile fotoğrafçıların (hatta sıradan kullanıcıların) seveceği harika bir cihaz ortaya koyuyor. Western Digital’in, kullanışlı bir kablo yerine bir Wi-Fi bağlantısı aracılığıyla dosyaları görüntülemenize ve taşımanıza olanak sağlayan bu harici SSD modeli birçok noktada kullanıcılarının işini çok kolaylaştırıyor. Ancak Wi-Fi üzerinden yapılan işlemler sırasında SSD’nin tam hızını kullanamıyorsunuz. Bu SSD’nin olası tek sorunu bağlantı arayüzü olarak yeni nesil USB Type C yerine eski nesil USB 3.0 kullanıyor olması olabilir. Unutmamak lazım ki bu SSD Wi-Fi ve USB 3.0 ile bağlantı imkanı sunmasının yanında genellikle fotoğrafçılar için birde SD kart yuvası içeriyor. Piyasada 250 GB, 500 GB, 1 TB ve 2 TB depolama seçenekleri ile satıldığını belirtelim.

6. Samsung T7 Touch Portable SSD

Pek çok özelliğe sahip ve güvenilir bir SSD arıyorsanız Samsung T7 Touch Portable tam da size göre diyebiliriz. Bu SSD’nin en güzel özelliklerinden biri ise üstünde fiziksel bir parmak izi okuyucu taşıyor olması. 1.050 ve 1.000 MB/sn’ye varan sıralı okuma ve yazma değerleriyle sadece hızlı olmakla kalmıyor aynı zamanda avuç içine sığan boyutlarıyla çokta kompakt bir yapıya sahip. Ancak bu özelliklerin en önemlisi, AES 265-bit şifreleme kullanan ve size kendi yönetim yazılımı aracılığıyla kurabileceğiniz parmak izi ile oturum açama seçeneğidir. Parmak izi ve USB 3.2’nin yanında bu SSD, Piyasada 500 GB, 1 TB ve 2 TB depolama kapasitesi ile kullanıcılarının karşısına çıkıyor.

7. Adata SD700 External SSD

Adata SD700, fazla para harcamadan yüksek depolama kapasitesi ve sağlam bir SSD arayanlar için uygun. İyi hızlar sunun bu cihaz IP68 derecesine sahip. Yani, harici SSD’nizin zarar görmesinden korkmadan yanınızda taşıyabilirsiniz. Ürün 256 GB, 512 GB ve 1 TB depolama seçenekleri ile kullanıcılarının karşısına çıkıyor. Ne yazık ki bu SSD’mizde de Type C arayüzü bulunmuyor ama USB 3.0 ile yine de yüksek hız alabiliyorsunuz.

8. G-Technology 1 TB G-DRIVE Mobil SSD

İster meraklı gözlerden ister kazalardan olsun, dosyalarınızı güvende tutmanız gerektiğinde G-Technology hala listenin başında gelen isimlerden biri. Şimdi incelediğimiz model olan G-Technology 1 TB G-DRIVE mobil SSD’si IP67 suya ve toza dayanıklı ve 3 metreye kadar düşmelere dayanabiliyor. Yaklaşık 450 Kg ezilme direncine de sahip olduğu biliniyor. 560 MB/sn’ye varan aktarım hızı USB 3.0 ve Thunderbolt 3 portu ile sizlere geliyor.  Unutmadan belirtelim, bu model 500 GB, 1 TB ve 2 TB depolama seçenekleri ile kullanıcılarının karşısına çıkıyor.

9. GNARBOX 2.0 SSD

GNARBOX 2.0 SSD, bu listede gördüğümüz en değişik taşınabilir SSD olabilir. İlk önce belirtelim ki bu taşınabilir SSD normal kullanıcılar için değil, fotoğrafçılar ve kameramanlar için tasarlanmış ama bu, günlük kullanıcıların kullanamayacağı anlamına gelmiyor. 256 GB, 512 GB ve 1 TB depolama seçeneklerine sahip olan bu SSD, 2 adet USB Type C yuvası, 1 adet SD kart yuvası ve 1 adet Micro HDMI yuvası içeriyor. Fotoğraf ya da video çekiyorsanız ve anlık olarak SD kartınız doluysa SD kartınızdaki bilgileri yedekleyip çekiminize devam etmek istiyorsanız bu SSD iyi bir seçim olacak. Ayrıca bu SSD dış mekanlar için tasarlandığından suya, toza ve darbelere dayanıklı.

Kaynak