Anasayfa Haber Elektrikli Araçları 10 Dakikada Şarj Eden Yeni Bir Teknoloji Geliştirildi

Elektrikli Araçları 10 Dakikada Şarj Eden Yeni Bir Teknoloji Geliştirildi

Rachid Yazami, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilen bir teknoloji geliştirdiğini söylüyor.

Li-ion pillerde kullanılmak üzere grafik anot icat etmesiyle tanınan Dr.Rachid Yazami, şimdi de elektrikli araçları (EV) 10 dakika gibi kısa bir sürede şarj edebilen bir teknoloji geliştirdiğini iddia etti. Yazami, The Register ile yaptığı röportajda, “Dünyadaki piller için en hızlı şarj teknolojisi haline gelecek olan yeni bir teknoloji geliştirdik. Son zamanlarda, yüksek yoğunluklu pil şarjını on dakikada tamamladık. Bunu Tesla’nın 70 dakikalık şarj süreci ile karşılaştırırsanız, yedi kat daha hızlı olduğumuzu görürsünüz” diyor.

Yazami’nin yeni teknolojisinin sırrı “Lineer Olmayan Voltametri” (NLV) adı verilen yeni bir teknik. Doktor, voltajı farklı seviyelerde düzenleyen bu tekniği kullanıyor. Her bir seviyeyi farklı bir adım olarak düşündüğümüzde, belirli bir adımda gerekli olan voltaj, bu yeni teknik sayesinde daha yüksek bir adıma ulaşana kadar sabit tutuluyor. Bunu yaptıktan sonra voltaj, yeni adım için gerekli olan uygun bir miktara değiştiriliyor. İşlem bu şekilde devam ettikten sonra en yüksek adıma ulaşılıyor. En yüksek adıma ulaşmak, pilin tamamen şarj olduğu anlamına gelmekte.

Rachid Yazami

Geliştirilen yeni tekniğe Lineer olmayan Voltametri denmesinin sebebi olarak, voltajın kademe kademe yükseltilmesi gösterilebilir. Yazami de bu tekniğin “pili mutlu etmeye” yardımcı olduğuna inanıyor. Ayrıca Yazami, bu teknikle beraber pilin dayanıklılığının da artacağını söylemekte. Doktora göre, dayanıklılık arttıkça şarj hızı da artıyor.

Yine de hızlı şarj için teknoloji geliştiren tek ismin Rachid Yazami olmadığını belirtmekte fayda var. Bu yılın başlarında, Aşırı Hızlı Şarj (XFC) pilleri konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan StoreDot da iki tekerlekli bir elektrikli aracı sadece beş dakikada şarj edebilen yeni nesil bir akü ürettiğini duyurmuştu. Böylelikle, elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşmasıyla şarj hızı meselesinin her geçen gün daha da önemli olacağını söylemek pek de yanlış olmayacaktır.