Anasayfa Video James Donkey JD120 Ölüm Testi: Üç Ayda Bozuldu

James Donkey JD120 Ölüm Testi: Üç Ayda Bozuldu

James Donkey JD120 model SSD’yi ölüm testine tabi tuttuk, test başladı ve bitti, SSD üç ayda bozuldu. İşte detaylı sonuçlar ve yorumlar…

Technopat olarak SSD’leri ne kadar sevdiğimizi biliyorsunuzdur. Öyle ki, içerisinde SSD olmayan laptopları yıllar önce tavsiye listelerimizden çıkardık ve yine uzun yıllardır SSD’siz sistem toplamıyoruz. Hatta son topladığımız sistemlerde sabit disk dahi yer almıyor. Yine her fırsatta SSD’lerin sabit disklere nazaran ne kadar uzun ömürlü olduklarından bahsediyoruz. Tabi bunu testlerle kanıtlamayı da ihmal etmiyoruz. Daha önce Samsung’un 860 PRO modelini test etmiş ve yazma ömrünün 10 katına çıkmıştık. Sonrasında ise Crucial P5 modelini teste tabi tuttuk ve 5.500 TB veri yazmamıza rağmen halen daha ölmedi! Peki her SSD bu kadar dayanıklı mı? Bu sorunun cevabı tabii ki hayır. SSD’ler için oluşturduğumuz bu güveni hak etmeyen modeller oldu, olmaya da devam edecek. Okuyucularımızdan gelen yoğun istek sebebiyle bugün bunlardan biri olan James Donkey JD120 modelinin akıbetine bakacağız.

https://www.youtube.com/watch?v=f0pSTePnKfA

Üçüncü Kez Bozuldu

Öncelikle bu SSD bize Technopat Sosyal moderatörümüz tarafından yollandı. Zaten pek çok üyemiz bu ve benzeri SSD modelleriyle sayısız sorun yaşadığını mesajlarda bizimle paylaştı. Kendisi de SSD’yi almış, kullanmış ve SSD bozulmuş. Servise yolladığı SSD sıfırı ile değişmiş. Bu güzel, servis bozulan SSD’yi uğraştırmadan değiştiriyor.

Yenisi gelmiş fakat o da bozulmuş! O da bu durumda servisten gelen sıfır SSD’yi bize yolladı ve biz de ölüm testine tabi tuttuk. Bizim testimizde de SSD ancak üç ay dayanabildi ve en sonunda artık kullanılamaz hale geldi.

Teste 2021 Mart ayında başladık ve diğer bütün SSD’lerde olduğu gibi bunda da Anvil’s Storage Utilities ile Endurance testing kısmından %46 oranında sıkıştırılmış veri yazma/silme testini çalıştırdık. Test başlar başlamaz SSD’de bir sorun tespit ettik: Yazma hızı sürekli 0 KB’a düşüyordu. Bu, daha önce hiçbir SSD’de olan bir durum değildi. James Donkey, JD120 modelinin kullanma kılavuzunda Samsung MGX veya eşdeğer kontrolcü yazıyor fakat Samsung kontrolcülerde böyle bir durum söz konusu değil. Biz bu kontrolcünün Samsung ya da eşdeğer olduğunu, gördüğümüz verilere bakarak düşünmüyoruz.

James Donkey JD120
JD120, test esnasında yer yer 0 KB’a düşerek tepki vermiyor.

James Donkey JD120’nin tek sorunu bu da değil. SSD, test esnasında bol bol Hardware ECC Recovered hatası veriyordu. Bu, her ne kadar SSD’nin bozuk olduğu anlamına gelmese de böyle bir SSD’nin veri merkezinde kullanılması söz konusu değil. Yani ilk dakikadan çok önemli bir güven sorunu tespit ettik. Bu tarz ECC Recovered hatasını çok fazla veren SSD’leri, önemli veriler saklamak için kullanmak doğru bir seçim olmaz.

James Donkey JD120’ye ancak 300 TB veri yazabildik.

JD, ürünün kullanma kılavuzunda aynı zamanda Samsung 3D V-NAND eşdeğer yonga ibaresini kullanıyor. NAND yongaların ömrünü test edecek kadar dayanmadı SSD fakat içinde Samsung NAND olmadığını paylaşan yayınlar olmuştu, her halükarda iş NAND dayanıklılığına kadar gelemedi.

JD, ürün için Firmware güncellemesi de sunmuyor. Yine SSD için herhangi bir yazılım ve destek sayfası dahi mevcut değil. JD1000Pro modelinin Firmware sürümü dahi genel bir yazı: JD2021.

Bu SSD ile ilgili söylenebilecek tek olumlu şey teste başladığı ilk gün ile son gün arasındaki performansı arasında devasa fark olmaması fakat bu zaten diğer SATA SSD’lerde de gördüğümüz bir durumdu. Bir de tabii ki bozulan SSD’lerin birebir değişimi söz konusu ama kim her üç ayda bir servisle uğraşmak ister, bilmiyoruz. Kaç değişim sonrasında tekrar değişim yapılmaz, işte bunu tecrübe etmedik. Başına gelen varsa yorumlarda bildirebilir.

James Donkey JD120 test başlangıcı.

Sonuç

İçerisinde sıcaklık sensörü bile olmayan, sürekli kendini 40 derece olarak raporlayan bir SSD daha en baştan işkillenmemize sebep olmuştu ki beklenen oldu ve JD120, bugüne kadar en hızlı ölen SSD oldu. Sonuç olarak bu SSD’ye önemli verilerinizi emanet etmemenizde fayda var. Testte gördüklerimize dayanarak tavsiye etmiyoruz. JD120 gibi SSD’ler kısıtlı kullanım alanına sahip.

Aslında yıllardır tavsiye etmiyoruz ancak yorumlarda ısrarla “Neden tavsiye etmiyorsunuz, bakın çok ucuz, çok güzel, bu kadar kullanan var, çok fazla konuda insanlar tavsiye ediyor, siz bence ön yargılısınız” şeklinde bildirimler almıştık. Bu yüzden, bu tarz çok fazla yorum ve soru alan bir konuyu daha net bir şekilde çözüme kavuşturduk.

Elbette yorumlarda bizimle memnun olup olmadığınızı, tavsiye edip etmediğinizi paylaşabilir, her zaman tavsiye edilse de edilmese de istediğiniz ürünü alabilirsiniz. Ancak bu testte, önemli veri depolayacaksanız karşılaşmamanız gereken bazı hataları öğrendiyseniz, doğru ürünü, doğru amaçla kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version