Anasayfa Video 8000 Hz Oyuncu Faresi İncelemesi: Corsair Sabre RGB Pro

8000 Hz Oyuncu Faresi İncelemesi: Corsair Sabre RGB Pro

Normal fareler 1000 Hz frekansında yani 1 ms’de bir raporlama yapar. Corsair Sabre RGB Pro modeli ise 8000 Hz’de 0.125 ms’de bir raporlama yapabiliyor! Peki bu dev artışın bir faydası var mı? Daha önemlisi Sabre RGB Pro modeli rahat, hızlı, kullanışlı bir fare mi? İncelememizde bakalım…

Corsair Sabre RGB Pro Champion Series oyuncu faresi Amazon fiyatı…

  • 00:00 – Corsair Sabre RGB Pro’nun farkı nedir?
  • 00:39 – Raporlama ne demek? Optik farelerin teknolojisi.
  • 01:30 – Lazer optik çekişmesinde kazanan oyun için optik oldu.,
  • 02:10 – 8000 Hz raporlama sunan çok az model var.
  • 02:32 – Sensör ve diğer özellikler.
  • 03:30 – Üst seviyedeki farklar.
  • 03:50 – Tasarım detaylarına bakıyoruz.
  • 04:10 – Kısa tıklama mesafesi.
  • 04:35 – Diğer tuşlar, orta tekerlek.
  • 04:57 – Aydınlatma ve efektler.
  • 05:06 – Corsair iCUE’da 4 sonrası sürüm gerekiyor.
  • 05:30 – Firmware güncellemesi alıyor.
  • 05:40 – Makro atama ve makro kaydetme.
  • 06:20 – Yazılımsız DPI adımlarını ayarlama kısayolları.
  • 06:50 – DPI ayarlarını fabrika ayarlarına sıfırlama.
  • 07:20 – Kaydıraklar.
  • 07:38 – Kaldırırken tutması kolay, boyutları büyük/orta denebilir.
  • 08:00 – FPS ve MOBA faresi deniliyor peki böyle mi?
  • 08:16 – Estetik açıdan nasıl?
  • 08:45 – Kauçuk kullanılmamış, kasa sağlam.
  • 09:05 – 74 gram ile 2021’e göre orta hafiflikte.
  • 09:20 – Paracord kablo çok başarılı, fare kablolu.
  • 10:00 – Kablo çıkmıyor.
  • 10:07 – Ön tasarım ve ışık görünürlüğü.
  • 10:20 – Kablo ucu detayı diğer modeller ile aynı.
  • 10:40 – Renk önerileri ve yorumları.
  • 11:20 – iCue’da X ve Y eksen hızları ayrı ayarlanabiliyor.
  • 11:55 – Yüzey kalibrasyonu.
  • 12:05 – 8000 Hz raporlama için bilmeniz gereken önemli bir detay.
  • 12:30 – Raporlama hızının işlemciyle ne ilgisi var?
  • 13:20 – Bu hızın farkını nerede hissedebilirsiniz?
  • 15:08 – İleri teknoloji özellikleri.
  • 15:25 – Tercih sebepleri.
  • 16:00 – Eski donanımlara göre ciddi geliştirmeler var.

DPI’dan Sonraki Ufuk: Raporlama Hızı

Oyuncu farelerinde önce CPI arttı, 16000 CPI ile birlikte artık sensörün bu teknik değerini artırmanın çok bir anlamı kalmadı. En azından 2021 yılı için; bundan sonrasında aynı aralıkta yazılımsal artış yerine Native yani sensörün kendisindeki artış önemli. Pixart’ın PAW 3392 sensörü de çok başarılı bir optik algılayıcı, aslında bir nevi yüzeyi okuyan bir kamera diyebiliriz.

Sıradaki artışın raporlama hızında olması çok doğal. Şu an Razer’ın ve Corsair’ın 8000 Hz raporlama yapabilen farelerini de bu yüzden piyasada görüyoruz. 125 Hz ile 8 milisaniyede raporlama yapmak oldukça yavaş bir deneyim sunuyor. 1000 Hz ile 1 ms ile çok iyi bir deneyim. 2000 Hz ile 0.5 ms’yi sunan ve aynı sensöre sahip Dark Core RGB Pro modelinde Corsair bu hızı katlamıştı. Ancak şimdi 8000 Hz ile 0.125 ms tepki dehşet bir artış, arada muazzam bir fark var. Teknik olarak bunu yapabilmek için USB Polling Rate iyileştirmesinde iş sensörden çok farenin elektronik aksamına, işlemcisine düşüyor.

İşlemci Gereksinimleri

Diğer tarafta iş bu raporları okuyacak olan bilgisayara düşüyor, eski bir işlemci için ciddi bir yük ve oyunlarda gariban CPU neye yetişeceğini şaşırabiliyor.

Modern i7 ve R7 gibi Intel/AMD işlemciler için pek sorun değil, ancak 4 çekirdekli eski işlemciler ve eski mimariler için 0.125 ms’de bir raporlama yapan farenin aktardığı veriyi oyuna uyarlamak yorucu. İşte bu yüzden eski PC’lerde 1000 Hz’ten şaşmayın ama yepyeni, çok güçlü bir sistemde 2000 ve üstü, doğal olarak da maksimum değer olan 8000 Hz’i denemelisiniz.

Gerçekten Daha da Hızlanabilir mi?

Aradaki farkı hissetmek açıkçası zor, plasebo mu, gerçekten hızlandı mı emin olamayacağımız hızlardayız artık. Ancak NVIDIA Reflex Analyzer, 360 Hz monitörler ile milisaniyelerin gittikçe azaldığı bir ortamda fark anlaşılıyor. Fare hareketleri yüksek tazeleme hızında ve yüksek kare hızında bir oyun esnasında yüksek raporlama hızıyla birlikte daha sık frekansta ekrana yansıyacağı için arada bariz bir teknik fark var.

Mesele kaç oyuncuda buna yetişecek bir sistem ve kaç oyuncuda bunu doğrudan anlayacak refleksler olduğunda bitiyor diyebiliriz. Bu yüzden klasik oyuncuların, örneğin benim için şu an 1000 Hz ve 2000 Hz fare raporlama hızları oldukça yeterli olduğunu söyleyebilirim. Çoğumuz 8000 Hz raporlamadan pek bir şey anlamayacak. Öte yandan Corsair’ı bu teknik başarısından ötürü tebrik etmek gerekiyor zira şu an iki markada bu özellik var. Başka teknolojiler ile birleşerek, önümüzdeki dönem bu raporlama hızının daha fazla önem kazanması ve daha hissedilir hale gelmesi de mümkün. Diğer yandan oyuncuların bu özelliği es geçmesi de ihtimal dahilinde. Beraber daha çok kullanıp daha farklı sistemlerde ve oyunlarda denedikçe emin olabileceğiz.

Tuşlar ve Tasarım

Farenin diğer önemli teknik farkı tıklamalarda yatıyor. 50 Milyon tuş basımına sahip anahtarlar bu sınıf farelerde oldukça alışkın olduğumuz, kaliteli bir seçenek. Fark tıklama mesafesinin neredeyse sıfıra indirilmesi olmuş. Tuşlar neredeyse yapışık gibi duruyor ama tabii ki ayrık ve çok net ve kısa bir tıklamayı anında hissediyorsunuz. Raporlama ve tıklama hızları bir araya geldiğinde bu farenin ana karakterinin tepkisellik olduğunu tekrar anlıyoruz.

Sağ el için tasarlanmış kavisli, orta büyük bir fare ve eliniz oldukça rahat bir şekilde üzerinde dinlenebiliyor. Yüzeyde kauçuk yok ancak mikro dokulu yüzey kavramayı kolaylaştırıyor ve elden kaymıyor. Tasarımda aralarda parlak siyah ve mat siyah kısımların bir arada kullanılması tasarımı biraz daha farklılaştırmış. Daha önceki Corsair modellerine göre çok daha şık. Sabre yazısı güzel durmuş. Ayrıca farenin sol ön kısmında yer alan DPI göstergesi de yararlı.

Yazılımsız ve Yazılımlı Ayarlar

Orta üstteki DPI tuşuna tıkladığınızda 5 farklı hassasiyet ayarı arasında geçiş yapabiliyorsunuz. DPI tuşuna basılı tutarken sol başparmak altındaki ileri geri tuşlarıyla bu ayarın varsayılanını 50 DPI aralıklarla artırıp azaltabiliyorsunuz. DPI + ileri 4 geri tuşlarına basılı tutarsanız da DPI ayarları varsayılana geri dönüyor.

Öte yandan esas güzel ayarlar Corsair iCue yazılımında var. Eski sürümler bu yeni fareyi görmüyor, iCue 4 sonrası yeni arayüz ile güncellenmiş iCue’yu indirip kurmanız gerekiyor. Biz Firmware güncellemesi de yaptık. Ayrıca Polling Rate değiştiğinde işlemci kullanımında da yüzde 20’ye ulaşan sıçramalar gördük. Bu oran çok net bir değer değil zira işlemcilerin güçleri ve çekirdek sayıları kadar sistemde çalışan diğer uygulamalar da bunu değiştiriyor. Yani net işlemci tüketimi olarak değil de, raporlama hızının cidden işlemciye yüklendiğinin bir işareti olarak okumanız gerekiyor.

Yazılımdaki esas değişik özelliklerden birisi varsayılan DPI ayarlarını hem yazılım, hem de donanım içi hafıza olarak değiştirebilmeniz. Bu sayede USB’yi çıkartıp başka bir sisteme taktığınızda ayarlarınız kaybolmuyor. Üstelik DPI hassasiyetini X ve Y eksenleri için ayrı ayrı ayarlayabiliyorsunuz.

iCue gerçekten de çok güçlü bir yazılım, büyük boyutu bir yana bütün Corsair ürünlerinde destekleniyor.Yazılım içerisinden ışıklandırma ayarlarını detaylı şekilde yapabilirsiniz. RGB’ler parlak, çok güçlü ve efektleri de çok güzel. Hem tekerin iki yanında hem de logoda ışıklandırma var.

Makro Kaydı ve Farklı Oyunlar

Makro kaydı da çok kolay, herhangi bir tuşa istediğiniz klavye, multimedya tuşlarını, fare tıklama ve hareketlerini kaydedebiliyorsunuz. Yani kapsamlı makro yetenekleri çok gelişmiş ve kullanımı kolay. Her hareket arası gecikme bile makroda rahatlıkla ayarlanabiliyor.

6 Tuşlu bu fare için Corsair FPS ve MOBA odaklı diyor ama MOBA odaklı olamayacak kadar az tuşu var. Bu biraz farenin orta iri yani rahat yapısından kaynaklanıyor herhalde. Yoksa tam bir FPS faresi bu. Kaydırakları kaliteli, sensörünün yerden kesilmesi çok hızlı ve düşük mesafede gerçekleşiyor. Yüzey kalibrasyonu yaparak kullandığınız fare altlığına uygun davranmasını bile sağlayabiliyorsunuz.

ParaCord Kablo ve Ağırlık

Fiziksel özellikler arasında son olarak bir de kabloya bakalım. Çok iyi bir kablo kullanmışlar, örgülü, hafif ve yumuşak. Masaya kesinlikle takılmıyor, yumuşak ve tüy gibi. Ancak bir yandan da dayanıklı, Katar Pro XT’teki Paracord kabloyu zaten çok beğendiğimizi söylemiştik. Ağırlığı 74 gram ile eski farelere göre çok hafif olsa da yeni nesil süper hafif farelerden değil.

Corsair Sabre RGB Pro Alınır mı?

Sonuçta tavsiye eder misin? 360 Hz monitörünüz varsa bence denemelisiniz, bu farenin yüksek raporlama hızı üst seviye sistem sahibi kullanıcılara hitap ediyor. Mevcut sisteminiz orta halliyse de Hz ayarıyla adapte edebilir, 2000 ya da 4000’de de kullanmayı deneyebilirsiniz. Şahsen beğenme sebeplerim 2021 yılında incelediğim çoğu farede ve Katar Pro’da olduğu gibi Corsair’ın artık tıklama hissiyatına çok önem vermesi oldu. Kaliteli sensör, çok iyi yazılım, mükemmel tıklama ve ideal kablo kombinasyonuyla irice bir fare arayan FPS oyuncuları için Sabre RGB Pro doğru bir fare.