Anasayfa Makale Katılımsız Windows 10 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Katılımsız Windows 10 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Katılımsız Windows 10 kurulumu için izlemeniz gereken bütün adımlara bakıyoruz.

Windows 10 katılımsız kurulum dosyası, işletim sistemini tekrar veya sıfırdan kurmak istediğiniz taktirde ayarları değiştirmeden temiz bir kurulum yapmanızı sağlar. Yani başka bir deyişle daha önceden tanımladığınız ayarlarınız aynen korunarak direkt kurulum işlemi başlar ve sona erer.

Biz de bu makalemizde adım adım süreci işleyerek size bu işlemi tamamlamanız konusunda yardımcı olacağız. Yeni bir Windows 10 kurulumu başlattığınız zaman bazı ayarları belirlemeniz ve kuruluma devam etmeniz gerekecek. Bunlara örnek vermek gerekirse: Dil ayarları, ürün anahtarı, yüklenecek işletim sistemi türü (Home, Single Language, Pro gibi), klavye yapılandırması vb.  Yapılacak işlemlerin ardından kurulum sihirbazı sizlere bu bilgileri sormayacak ve her şeyi arka planda otomatik olarak halledecek.

Neden Windows 10 katılımsız kurulum dosyası oluşturmalıyım?

Bu dosya sayesinde toplu işletim sistemi kurulumlarında veya kişisel bir kurulumda da geçerli olmak üzere zamandan tasarruf etmeniz mümkün hâle gelir. Örnek vermek gerekirse bilgisayar(lar)ınızı formatlarken veya sıfırdan kurulum yaparken hangi sürümü kuracağınızı, kaç bit olacağı, hangi dilin olacağı ve hatta hangi ürün anahtarının girileceğini bilmenize gerek kalmayacak.

Windows 10 katılımsız kurulum dosyası nasıl oluşturulur?

Windows 10’da yükleme işlemini otomatikleştirmek için bir yanıt dosyası oluşturmanın ve ayarlamanın birçok yolunu kullanabilirsiniz. Bu makale, Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) veya Basic Input Output System (BIOS) kullanan tek sürücülü bir bilgisayarda Windows 10 Pro 64-bit’in katılımsız yüklemesini gerçekleştirmek için bir “.xml” dosyasını yapılandırma talimatlarını özetlemektedir.

Uyarı: Bu kurulum esnasında bilgisayarınızın sabit diskindeki tüm veriler silinecektir. Mutlaka verilerinizi yedeklemeyi ihmal etmeyin. Oluşabilecek veri kayıplarından Technopat.Net sorumlu tutulamaz.

Windows 10 katılımsız kurulum dosyası oluşturmak için gerekenler

  1. Windows Değerlendirme ve Geliştirme Seti (ADK).
  2. Windows 10 kurulum dosyaları.
  3. Yönetici ayrıcalıklarına sahip Windows 10 hesabı.
  4. 8 GB alana sahip USB flash sürücü.
  5. Kurulumu test etmek için yedek bilgisayar. (Mutlaka bu adımı atlamayın, kurulumun sıkıntı oluşturması durumunda var olan bilgisayarınızda sorun oluşabilir)

Windows System Image Manager nasıl kurulur?

Herkes manuel olarak bir yanıt dosyası yazabilir. Hatta Microsoft Windows 10’u katılımsız yüklemek isteyen kullanıcılar için kolaylık bile sunuyor. Burada Windows Değerlendirme ve Dağıtım Seti (ADK) devreye giriyor. ADK ile Windows Sistem Görüntüsü Yöneticisi (SIM) konsolunu kullanmak için kurulumunu yapacağız. Kurulum için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekiyor:

  1.  Windows ADK kurulum sihirbazını buradan indirin. (Tıkladığınızda direkt indirecektir)
  2. adksetup.exe dosyasına çift tıklayarak kurulum sihirbazını çalıştırın.
  3. Açılan pencerede (aşağıdaki görseldeki gibi) Install the Windows Assessment and Deployment Kit – Windows 10 to this computer seçeneğini işaretleyin
  4.  En altta yer alan Next yazısına tıklayarak devam edin.
  5. Gizlilik ayarınızı seçin.
  6. Next yazısına tıklayın.
  7. Lisans antlaşmasını kabul etmek için Accept’i seçin.
  8. Seçili tüm işaretleri kaldırın.
  9. Sadece Deployment Tools yazan seçeneği işaretleyin.
  10. Install yazısına tıklayın karşınıza soru çıkması durumdan yes (evet) diyerek kabul edin.
  11. Close seçeneğini kullanarak kurulum sihirbazını kapatın.

Adımları tamamladıktan sonra, Windows 10’u otomatik olarak yüklemek için tüm soruların yanıtını içeren bir “.xml” dosyası oluşturmak için konsolu kullanabileceksiniz. Ayrıca dosya oluşturulduktan sonra, Windows System Image Manager aracını kullanmak zorunda kalmadan ayarları düzenleyebilir ve gelecek seferki kurulumlar için dosyayı yeniden kullanabilirsiniz.

Windows 10 yanıt dosyası projesi nasıl oluşturulur?

Windows System Image Manager konsolunu kurduktan sonra, işletim sistemi kurulum dosyalarını cihazınıza aktarmanız ve bir yanıt dosyası oluşturmak için tanıtmanız gerekmekte.

Windows 10 ISO dosyasını içe aktarın

Bir yanıt dosyası oluşturmak için Windows 10 görüntüsü (ISO) açmanız ve kurulumu otomatikleştirmek (katılımsız) yapmak için bütün bileşenlerin bir kataloğunu oluşturacaksınız. Ancak bu işlemi yapabilmek için kesinlikle ISO dosyanızın olması gerektiğini tekrar hatırlatalım. Buradan en güncel sürümü indirebilirsiniz.

Windows 10 kurulum dosyalarını içe aktarma

Yanıt dosyası oluşturmak için öncelikle ISO dosyasını içe aktarmanız gerekiyor. Gelin, adım adım işlemi yerine getirelim:

  1. Dosya Gezginini açın.
  2. Windows 10 ISO dosyasının olduğu dizine gidin.
    Hızlı ipucu: Alternatif olarak ISO dosyanız bilgisayarınızda değilse USB belleğinizi bağlayarak da içe aktarım yapabilirsiniz. Bunun için USB belleğinizde ISO dosyasının var olması gerekiyor. Rufus ile kurulum dosyalarını ISO formatında indirebilirsiniz.
  3. ISO dosyasına sağ tıklayın ve çıkan seçeneklerden (Mount) Bağla  yazana tıklayın.
  4. Bu işlem ISO dosyasının içerisine girmenizi sağlayacaktır.
  5. Home tuşuna basarak en baştaki dosyaya gelin ve sonrasında hepsini seçin.
  6. Akabinde kopyala seçeneğiyle devam edin.
  7. Proje dosyalarını depolamak istediğiniz dizine gidin. (istediğiniz yer olabilir)
  8. Yeni bir klasör oluşturun ve dosyalarınızı oraya yapıştırın.
  9. Aklınızda kalması ve kolayca erişmek için klasöre isim verin. Örneğin: Windows 10 Katılımsız dosyalar gibi.

Adımları tamamlamanız ardından install.wim dosyasının kaynaklar (sources) klasöründe olduğunu doğrulayın. Eğer ISO dosyası Windows’un kurulum aracıyla oluşturulduysa muhtemelen install.esd dosyası olduğunu göreceksiniz. Ancak bu dosya şifreli olacaktır. Bu bağlamda .wim ISO dosyanız yoksa, Windows Insider Programından veya MSDN’den en son Windows 10 ISO dosyasını indirerek şifrelenmemiş ISO dosyasına sahip olabilirsiniz. Ek olarak indirme yapmaya vaktiniz yoksa dönüştürme işleminin nasıl yapıldığını aşağıdan görebilirsiniz.

Install.esd dosyasını install.wim’e dönüştürme

Sıkıştırılmış bir install.esd dosyasını dışa atkardıktan sonra DISM komut aracıyla .wim dosyasını oluşturabilirsiniz. Az önce de belirttiğimiz gibi .esd uzantılı dosya şifrelidir. Bunu çözmek için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır:

  1. Başlat menüsünü çalıştırın
  2. PowerShell yazılımını aratın. Akabinde sağ tarafta yer alan Run as administrator seçeneğini seçin. Açılan ekranda evet diyerek yazılımı başlatın.
  3. Kullanmak istediğiniz sürümün dizin numarasını belirlemek için aşağıdaki komutu yazın ve Enter’a basın:
    dism /Get-WimInfo /WimFile:C:\path\to\folder\sources\install.esd
    Komutta, cihazınızdaki “install.esd” dosyasıyla kaynaklar klasör konumunun yolunu aynı yaptığınızdan emin olun. Hedef yol, kaynakla aynı olmalıdır.
  4. Dağıtmak istediğiniz sürümün dizin numarasını onaylayın. Örneğin: Windows 10 Pro sürümün için dizin 6’yı seçerek çıkartma işlemini gerçekleştirin.
  5. install.wim dosyası oluşturabilmek için aşağıdaki komutu yazın ve Enter’a basın.
    dism /Export-Image /SourceImageFile:C:\path\to\folder\sources\install.esd /SourceIndex:6 /DestinationImageFile:C:\path\to\folder\sources\install.wim /Compress:Max /CheckIntegrity
    Hatırlatma: Komutta, cihazınızdaki “install.esd” dosyasıyla kaynaklar klasör konumunun yolunu değiştirdiğinizden emin olun. Hedef yol, kaynakla aynı olmalıdır.Alternatif olarak, Windows 10 ISO’yu bir “install.wim” dosyasıyla indirmek için Rufus aracını da kullanabilirsiniz.

Rufus kullanarak install.wim indirme

Buradaki üç adımı kullanarak Rufus ile Windows 10 ISO dosyasını indirebilirsiniz.

  1. Rufus’un son sürümünü indirin.
  2. Yazılımı çalıştırmadan önce en az 8 GB boşluğu olan USB belleğinizi bilgisayara takın. Çalıştırdığınız zaman görülmeme ihtimaline karşın aygıt menüsüne tıklayarak USB’inizi görüp seçebilirsiniz.
  3. Önyükleme seçimi kısmında yer alan SEÇ‘in yanında yer alan aşağı bakan oku seçin. Akabinde İNDİR seçeneği olduğunu göreceksiniz. Ona tıklayarak devam edin.
  4. Karşınıza işletim sistemi seçmenizi isteyen bir pencere gelecektir. Burada Windows 7, 8.1 ve 10 olduğunu göreceksiniz. Siz Windows 10 seçerek işleme devam edin ve indirmesini sağlayın.
  5. Devam butonuna tıklayın.
  6. Windows 10 20H1 güncellemesi (Build 19041.264 – 2020.05) Mayıs 2021 güncellemesini seçin.
  7. Tekrar devam butonuna tıklayın.
  8. Açılan pencerede versiyon seçeneği menüsünden Windows 10 Home/Pro yazılı seçeneği tercih edin. Ayrıca tarayıcı ile indir seçeneğine de tik atmayı unutmayın.
  9. Dil menüsüne gelerek tıklayın ve hangi dilde yükleme yapmak istediğinizi seçin.
    Not: ABD’de ikamet eden okurlarımız varsa dil kısmında uluslararası İngilizce yerine sadece İngilizce yazan seçeneği seçmeliler.
  10. Akabinde yine devam deyin.
  11. En altta yer alan versiyon seçeneği menüsünden 32 veya 64 bit seçeneklerini seçin. x64 (64 bit), x86 (32 bit)
  12. İndir butonuna tıklayın.
  13. ISO dosyasını cihazınıza kaydedin.

Adımları tamamladığınızda, “sources” klasörünün içindeki install.wim dosyasını içeren bir Windows 10 ISO dosyası elinizin altında olacak.

Yanıt dosyası oluşturma

Oluşturma işlemi için sırasıyla aşağıdaki adımları tamamlayın:

  1.  Başlat’ı çalıştırın.
  2. Windows System Image Manager’ı arayın ve konsolu açmak için en üstteki sonuca tıklayın.
  3. Dosya (Fıle) menüsüne tıklayın.
  4. Select Windows Image yazısını tıklayın.
  5. Windows 10 kurulum dosyalarını çıkarttığınız dizine gidin.
  6. Kaynak klasörünün içerisine girin.
  7. install.sim dosyasını seçtikten sonra  seçeneği ile devam edin.
  8. Önemli: ISO’nun bir install.wim dosyası olduğundan emin olun. Aksi takdirde çalışmayacaktır.
  9. Kullanmak istediğiniz Windows 10 sürümünü seçin.
  10. OK tuşuna tıklayarak ilerleyin.

    Not: Bu işlem biraz zaman alacaktır ancak tek seferlik bir işlemdir. Ayrıca .clg dosyası, install.wim dosyasının depolandığı konuma kaydedilir ve daha sonra başka projelerde yeniden kullanabilirsiniz.

  11. Distribution Share bölümünün altında yer alan Create Distribution Share’i seçin.
  12. Açılır pencere içerisinde yeni bir klasör oluşturun.
  13. Klasöre isim verin. Örneğin: Distribution.
  14. Akabinde Aç diyerek klasörü açın.
  15. File yazan menüye tıklayın.
  16. Select Distribution Share’ı seçin.
  17. Dağıtım dosyaları için yakın zamanda oluşturduğunuz klasörün dizinini açın.
  18. Aç diyerek klasörü açın.
  19. Tekrar File menüsüne geçin.
  20. New Answer File (yeni yanıt dosyası)’nı seçin

Adımları tamamladıktan sonra yanıt dosyasını yapılandırma işlemine geçiş yapabilirsiniz.

Windows 10 Katılımsız kurulum için yanıt dosyası nasıl oluşturulur?

Bir yanıt dosyası yedi farklı aşama içerir ve yapılandırmanız gereken aşamalar, oluşturmak istediğiniz otomasyon türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Makalemizin bu aşaması; 1 windowsPE, 4 specialize ve 7 oobeSystem aşamalarını kullanarak Windows 10 Pro kurulumunu otomatikleştirmek için minimum gereksinimlerle autounattend.xml yanıt dosyasını yapılandırmaya başlamanıza yardımcı olacaktır.

1 windowsPE” aşamasını kullanarak bölge ve dil, sürücü yapılandırması, kurulum konumu ve ürün anahtarını ayarlayabilirsiniz.

Not: ISO’ya bağlı olarak, 64 bit sürüm için amd64_Microsoft-Windows ile Windows 10’un 32 bit sürümü için x86_Microsoft-Windows ile başlayan bileşenlerin adını görebilirsiniz. Makalemiz süresince 64 bit kurulum yapacağımız için amd64_Microsoft kullanacağız.

Bölge ve dil ayarlarınızı yapılandırın

Bölge ve dil ayarlarınızı yapılandırmak için Windows System Image Manager içerisinde şu adımları uygulayın:

  1. Windows Image kısmında yer alan Components klasörüne girin.
  2. Sonrasında amd64_Microsoft-Windows-International-Core-WinPE component klasörünü açın.
  3. SetupUILanguage bileşenine sağ tıklayın ve Add Setting to 1 windowsPE Pass seçeneğini seçin.
  4. Answer file bölümü seçiliyken amd64_Microsoft-Windows-International-Core-WinPE bileşenini seçin.
  5. Sağ taraftaki Ayarlar bölümünün altından; klavyeyi, bölgeyi, birincil/yedek dili ve cihaz konumunu tanımlayın:
    InputLocale: tr-TR.
    SystemLocale: tr-TR.
    UILanguage: tr-TR.
    UserLocale: tr-TR.

    Detaylı bilgi için Microsoft Destek sayfasına bakabilirsiniz.
  6. SetupUILanguage alt bileşenini seçin.
  7. Sağ taraftaki Ayarlar bölümünün altında UILanguage’ı doğru olarak ayarlayın. Örneğin, Türkçe bir yükleme yaptığımız için tr-TR seçeneğini kullanıyoruz.

Kurulum ayarlarını yapılandırın

Yanıt dosyasının içinde, sürücüyü doğru şekilde yapılandırmak için ayarları da belirtmeniz gerekir. Bu bağlamda sırasıyla aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır:

  1. Windows Image kısmında yer alan Components klasörünü genişletin.
  2. Akabinde amd64_Microsoft-Windows-Setup bileşenini seçin.
  3.  DiskConfiguration seçeneğiyle devam edin.
  4. Disk component’e sağ tıklayın ve Add Setting to 1 windowsPE Pass’e tıklayın.
  5. Answer File bölümünün altında yer alan DiskConfiguration bileşenini seçin.
  6. Sağ taraftaki ayarlar bölümünün altında WillShowUI değerini OnError olarak ayarlayın. (Bu ayarı boş bırakırsanız kurulum, sabit sürücü kurulum işlemi sırasında duracaktır.)
  7. Disk component’u seçin.
  8. Ayarlar bölümüne aşağıdaki değerleri girin:
    DiskID: 0
    WillWipeDisk: true
    Uyarı: WillWipeDik ayarını true olarak ayarlamak, bölümleri ayarlamadan önce ilk sabit sürücüdeki her şeyin silinmesini sağlayacaktır. Bu sürücüde önemli bir şey varsa, devam etmeden önce verileri yedeklemelisiniz.

Ayrıca DiskConfiguration ayarlarını yapılandırma adımlarını tamamladığınızda, cihazınızın eski bir BIOS veya UEFI kullanmasına bağlı olarak bölüm düzenini ayarlamanız gerekiyor.

Bunun nedeni, BIOS tabanlı bilgisayarların yalnızca iki bölüm (Sisteme Ayrılmış ve Windows) gerektirmesi ve UEFI tabanlı aygıtların dört bölüm (WinRE, EFI, MSR ve Windows) gerektirmesidir.

Başlat menüsünün içerisine Sistem Bilgisi yazın ve çıkan sonuca tıklayın. Akabinde aşağıdaki görseldeki gibi BIOS yerini bularak UEFI mi yoksa eski BIOS mu olduğunu kontrol edin. Eğer eski BIOS’unuz varsa UEFI’ye çevirebileceğinizi biliyor muydunuz? UEFI geçiş rehberimize göz atarak nasıl geçiş yapıldığı hakkındaki tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.

Yalnızca BIOS: Bölüm oluşturma ve değiştirme

Eski BIOS çalıştıran bilgisayarınız varsa, bu adımlarla devam edin. Aksi takdirde, bu kısmı atlayın ve aşağıdaki UEFI talimatlarını izleyin.

BIOS kullanarak bir aygıtın bölüm düzenini yapılandırmak için şu adımları kullanın:

  1. Answer File bölümünün altında, amd64_Microsoft-Windows-Setup bileşenini genişletin.
  2. Sonrasında ise DiskConfiguration bileşenini seçin.
  3. Akabinde Disk bileşenini açın.
  4. CreatePartitions bileşenine sağ tıklayın ve ilk bölümü oluşturmak için Insert New CreatePartition seçeneğini seçin.
  5. CreatePartitions’a tekrar sağ tıklayın ve ikinci bir bölüm oluşturmak için Insert New CreatePartition seçeneğini seçin.
  6. İlk CreatePartition’ı seçin.
  7. Sağ taraftaki Ayarlar bölümünün altında, sisteme ayrılmış bir bölüm oluşturmak için bu değerleri kullanın:
    Extend: false.
    Order: 1.
    Size: 500.
    Type: Primary.
    Bu ayarları kullanarak, Windows’un önyüklemesi için gereken bir bölüm olan 500 MB’lik sistem ayrılmış bölümü oluşturma kısmını yapılandırmış olduk.
  8. İkinci CreatePartition’ı seçin.
  9. Sağ taraftaki Ayarlar bölümünün altında, Windows 10’u yüklemek üzere bir bölüm oluşturmak için bu değerleri kullanın:
    Extend: true.
    Order: 2.
    Type: Primary.

    Bu ayarları kullanarak, Windows 10’u yüklemek için bir bölüm oluşturma kurulumunu belirtmiş olursunuz. Ayrıca Boyut değerinin belirtilmediğini ve genişletin doğru olarak ayarlandığını da fark etmişsinizdir. Bunun nedeni, Windows kurulumunun, sistem ayrılmış bölümü oluşturduktan sonra sürücüde kalan tüm kullanılabilir alanla bir bölüm oluşturmasını istememizdir. Birden çok bölüm oluşturmak istiyorsanız, genişlet değerini false olarak ayarlamanız ve boyut ayarına megabayt (MB) cinsinden bir değer girmeniz gerekir. Ardından, kurulumun bölümü oluşturmak için kalan kullanılabilir alanı kullanmasını belirtmek için Boyut değerini belirtmeden son bölümün extend true olarak ayarlanmış olması gerekir.

Yukarıdaki adımların sonucunda bölmeleri oluşturmak için gereken işlemleri yaptık. Sonraki adımlar gerekli olan dosya biçimini ve bölüm özelliklerini kapsıyor.

Yanıt Dosyası biçim ayarlarını belirtmek için şu adımları kullanın:

  1. Answer File (yanıt dosyası) bölümünün altında yer alan amd64_Microsoft-Windows-Setup bileşenini genişletin.
  2.  DiskConfiguration seçeneğiyle devam edin.
  3. Sonrasında Disk bileşenini açın.
  4. ModifyPartition bileşenine sağ tıklayın ve ilk bölümü değiştirmek için Insert ModifyPartition seçeneğini seçin.
  5. Tekrar ModifyPartition bileşenine sağ tıklayın ve ikinci bölümü değiştirmek için Insert ModifyPartition seçeneğini seçin.
  6. Ardından ilk ModifyPartition’ı seçin.
  7. Akabinde ayarlar menüsü altından sistem ayrılmış bir bölüm yapılandırmak için bu değerleri kullanın:
    Active: true.
    Format: NTFS.
    Label: System.
    Order: 1.
    PartitionID: 1.
  8. Şimdiyse ikinci ModifyPartition’ı seçin.
  9. Yine ayarlar kısmına göz atın ve Windows 10’u yüklemek üzere bir bölüm yapılandırmak için bu değerleri kullanın:
    Format: NTFS.
    Label: Windows.
    Letter: C.
    Order: 2.
    ProductID: 2.

Adımlarda Order ve PartitionID kullanarak, daha önce oluşturduğumuz iki ham bölümün her birinde Windows Kurulumunun nasıl yapılandırılması gerektiğini ayarlamış olduk.

Microsoft Destek sayfasında bir BIOS sistemi için gereken bölüm düzeni hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Son olarak kurulumun bir parçası olan ayarla birlikte Windows 10’un nereye kurulacağını ayarlayacağız.

Windows 10’un otomatik olarak yükleneceği sürücüyü seçmek için şu adımları kullanın:

  1. Windows Image kısmında yer alan Components klasörünü genişletin.
  2. amd64_MicrosoftWindowsSetup bileşenini seçin.
  3. ImageInstall bileşenini genişletin.
  4. OSImage’ı açın.
  5. InstalTo bileşenine sağ tıklayın ve Add Setting to Pass 1 windowsPE seçeneğini seçin.
  6. Answer File (Yanıt dosyası) bölümünün altında, sağ taraftaki InstallTo bileşenini seçin.
  7. Sağ tarafta yer alan ayarlar kısmına şu değerleri kaydedin:
    DiskID: 0.
    PartitionID: 2.

Yukarıdaki ayarlar, kuruluma Windows 10’u ikinci bölümün içindeki ilk sürücüye otomatik olarak yüklemesini söyler.

Adımları tamamladıktan sonra, Ürün anahtarının tanımlanması yönergeleriyle devam edin. (yazı içinde link vereceğim unutma)

Yalnızca UEFI: Bölüm oluşturma ve değiştirme

UEFI çalıştıran bir bilgisayarınız varsa bu adımlarla devam edin. Aksi takdirde, bu bölümü atlayın ve yukarıda özetlenen BIOS talimatlarını izleyin.

  1. Answer File (Yanıt dosyası) bölümünün altında, amd64_Microsoft-Windows-Setup bileşenini genişletin.
  2. DiskConfiguration seçeneğiyle devam edin.
  3. Disk yazan bileşeni seçin.
  4. CreatePartitions bileşenine sağ tıklayın ve ilk bölümü oluşturmak için Insert CreatePartition seçeneğini seçin.
  5. CreatePartitions bileşenine sağ tıklayın ve ikinci bölümü oluşturmak için Insert CreatePartition seçeneğini seçin.
  6. CreatePartitions bileşenine sağ tıklayın ve üçüncü bölümü oluşturmak için Insert CreatePartition seçeneğini seçin.
  7. CreatePartitions bileşenine sağ tıklayın ve dördüncü bölümü oluşturmak için Insert CreatePartition seçeneğini seçin.
  8. İlk CreatePartition’ı seçin.
  9. Sağ tarafta yer alan ayarlar kısmına Windows Recovery (WinRE) bölümünü oluşturmak için bu değerleri girin:
    Extend: false.
    Order: 1.
    Size: 500.
    Type: Primary.
  10. İkinci CreatePartition’ı seçin.
  11. Sağ tarafta yer alan ayarlar kısmına EFI partition için şu değerleri girin:
    Extend: false.
    Order: 2.
    Size: 100.
    Type: EFI.
  12. Üçüncü CreatePartition’ı seçin.
  13. Sağ tarafta yer alan ayarlar kısmına  Microsoft reserved partition (MSR) partition için aşağıdaki değerleri ekleyin:
    Extend: false.
    Order: 3.
    Size: 16.
    Type: MSR.
  14. Tekrar üçüncü CreatePartition’ı seçin.
  15.  Windows partition (bölümü) için aşağıdaki değerleri kaydedin:
    Extend: true.
    Order: 4.
    Type: Primary.

Yukarıdaki kısımda  bölümleri oluşturmak için gereken adımları özetledik. Sonraki adımlar, gerekli dosya biçimini ve bölüm özelliklerini kapsayacak. Devam edelim.

Answer File (Yanıt dosyası) biçim ayarlarını belirtmek için şu adımları kullanın:

  1. Answer File (Yanıt dosyası) bölümünün altında yer alan amd64_Microsoft-Windows-Setup bileşenini genişletin.
  2.  DiskConfiguration ‘ı seçin.
  3. Akabinde Disk bileşenini açın.
  4. ModifyPartition bileşenine sağ tıklayın ve ilk bölümü oluşturmak için ModifyPartition Insert seçeneğini seçin.
  5. CreatePartitions bileşenine sağ tıklayın ve ikinci bölümü oluşturmak için Insert CreatePartition seçeneğini seçin.
  6. CreatePartitions bileşenine sağ tıklayın ve üçüncü bölümü oluşturmak için Insert CreatePartition seçeneğini seçin.
  7. CreatePartitions bileşenine sağ tıklayın ve dördüncü bölümü oluşturmak için InsertCreatePartition seçeneğini seçin.
  8. İlk ModifyPartition’ı seçin.
  9. Ayarlar kısmına eriştikten sonra Windows Recovery (WinRE) partition (kurtarma bölümü) için şu değerleri ekleyin:
    Format: NTFS.
    Label: WinRE.
    Order: 1.
    PartitionID: 1.
    TypeID: DE94BBA4-06D1-4D40-A16A-BFD50179D6AC.
  10. İkinci ModifyPartition’ı seçin.
  11. Sağ taraftan ayarlar menüsüne erişin. Akabinde EFI partition (bölüm) yapılandırması için aşağıdaki değerleri kaydedin:
    Format: FAT32.
    Label: System.
    Order: 2.
    PartitionID: 2.
  12. Üçüncü ModifyPartition’ı seçin.
  13. Sağ tarafta yer alan ayarlar kısmından Microsoft reserved partition (MSR) partition (Ayrılmış bölüm) için şu değerleri girin:
    Order: 3.
    PartitionID: 3.
  14. Tekrardan üçüncü ModifyPartition’ı seçin.
  15. Sağ tarafta yer alan ayarlar kısmına partition to install Windows 10 (yükleme bölümü) için verilen değerleri girin:
    Format: NTFS.
    Label: Windows.
    Letter: C.
    Order: 4.
    PartitionID: 4.

Adımların her birisinde Order ve PartitionID’yi kullanarak kurulumun daha önce oluşturduğumuz dört ham bölümün nasıl yapılandırılması gerektiğini aktarmış olduk.

Microsoft Destek sayfasında bir UEFI sistemi için gereken bölüm düzeni hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Windows 10’un nereye kurulacağını belirleme (UEFI)

Windows 10’u otomatik olarak yükleyecek sürücüyü seçmek için şu adımları kullanın:

  1. Windows Image kısmında yer alan Components klasörünü genişletin.
  2. Akabinde amd64_MicrosoftWindowsSetup bileşenini seçin.
  3. ImageInstall ile devam edin.
  4. Sonrasında OSImage‘a tıklayın.
  5. InstalTo bileşenine sağ tıklayın ve Add Setting to 1 windowsPE Pass seçeneğini seçin.
  6. Answer File (Yanıt Dosyası) bölümünün altında sağ taraftaki InstallTo bileşenini seçin.
  7. Alt tarafta yer alan ayarlar kısmına bu değerleri girin:
    DiskID: 0.
    PartitionID: 4.

Yukarıdaki ayarlar, Windows 10 kurulumu için gereken dördüncü bölümün içindeki ilk sürücünün yüklemesini göstermekte.

Ürün anahtarı ayarlama

Geldik bir o kadar önemli kısma daha: ürün anahtarını ekleme. Zira kurulumdaki en önemli şeylerden birisi olan ürün anahtarı satın aldığınız lisansı etkinleştirmek için kesinlikle gereklidir.

İlk etapta Windows 10 için ürün anahtarını belirtebilirsiniz. Birden fazla cihazda kullanacağınız bir yanıt dosyası oluşturuyorsanız, genel ürün anahtarı kullanıyor olmanız gerekmekte.

Windows 10 katılımsız kurulum için ürün anahtarı ekleme

  1. Windows Image kısmında yer alan component (bileşenler) klasörünü genişletin.
  2. Akabinde amd64_MicrosoftWindows-Setup bileşenini açın.
  3. UserData seçeneğiyle devam edin.
  4. ProductKey bileşenine sağ tıklayın ve  Add Setting to 1 windowsPE Pass yazan kısma tıklayın.
  5. Answer File (Yanıt dosyası) bölümünün sağ tarafında yer alan UserData‘yı seçin.
  6. Sağ tarafında yer alan ayarlar kısmına aşağıdaki değerleri kaydedin:
    AcceptEula: true.
    Organization: WC.
    Yukarıdaki ayarlarda, Organizasyon değeri için herhangi bir isim kullanabilirsiniz. Örneğin, ev kullanıcıları kuruluş adı olarak “Aile” olabilir.
  7. UserData bileşenini seçin.
  8. Sonrasında ProductKey’i tıklayın.
  9. Yüklemeyi düşündüğünüz Windows 10 sürümünün ürün anahtarını kullanarak Anahtar değerini güncellediğinizden emin olun.

    Ürün anahtarı 25 hane olacak şekilde sayı ve harflerden oluşmaktadır. Bu bağlamda sağ tarafta yer alan ayarlar kutucuğuna girebilirsiniz.

Kurulumunuz için uygun genel anahtarı bulmak için her zaman Microsoft Destek web sitesini kontrol edebilirsiniz.

Uzmanlaşmak

Windows System Image Manager’da yükleme sırasında model, üretici, bilgisayar adı, sahiplik adı, saat dilimi ve daha fazlası gibi ek ayarları yapılandırmak isterseniz, şu adımları kullanın:

  1. Windows Image kısmında yer alan Components (bileşenler)’i genişletin.
  2. Hemen ardından amd64_Microsoft-Shell-Setup‘u seçin.
  3. OEMInformation bileşenine sağ tıklayın ve Add Setting to Pass 4 specialize seçeneğini tıklayın.
  4. Akabinde Answer File (Yanıt dosyası) bölümünün altında, sağ taraftaki amd64_Microsoft-Shell-Setup bileşenini seçin.
  5. Sağ taraftaki “Ayarlar” bölümünün altında aşağıdaki değerleri kullanın (özel bilgilerinizi belirterek):
    ComputerName: TechnopatNet.
    CopyProfile: true.
    RegisteredOrganization: Technopat.
    RegisteredOwner: TP.
    TimeZone: GTB Standard Time (GMT +2 İstanbul, Minsk.)

    TimeZone ayarını yapılandırmazsanız Windows 10, bölgeyi yüklemekte olduğunuz dile göre ayarlar. Saat diliminizin tam adını öğrenmek için Microsoft destek web sitesini kontrol edebilirsiniz.
  6. Tekrardan amd64_Microsoft-Shell-Setup bileşenini genişletin.
  7. Sonrasında  OEMInformation bileşenini seçin.
  8. (Opsiyonel) Sağ tarafta yer alan ayarlar kısmından bilgisayar üreticisi ve modelini girebilirsiniz. Örneğin: Marka: Dell, model: XPS gibi.

    Adımları tamamladıktan sonra kurulum sırasında otomatik yanit.xml dosyasını okuyacak ve belirttiğiniz ayarları uygulayacaktır.

oobeSystem otomatikleştirme işlemi

Bir (Answer File) Yanıt Dosyası kullanarak; ek dil ayarları, lisans sözleşmesini kabul etme, bir kullanıcı hesabı oluşturma ve daha fazlasını içeren kullanıma hazır deneyimin (OOBE) yapılandırmasını da otomatikleştirebilirsiniz.

  1. Windows Image kısmında yer alan Components (Bileşenler) klasörünü genişletin.
  2. amd64_Microsoft-Windows-International-Core bileşenine sağ tıklayın ve Add Setting to Pass 7 oobeSystem yazısını tıklayın.
  3. Tekrar Windows Image bölümüne göz atın. Akabinde amd64_Microsoft-Shell-Setup bileşenini genişletin.
  4. Bu sefer OOBE bileşenine sağ tıklayarak Add Setting to Pass 7 oobeSystem‘i tıklayın.
  5. Şimdiyse UserAccounts yazısına tıklayarak genişletin.
  6. Hemen ardından LocalAccounts bileşenini seçin.
  7. Sonrasında LocalAccounts‘a sağ tıklayın ve şu ayarı işaretleyin: Add Setting to Pass 7 oobeSystem
  8. Answer File (Yanıt Dosyası) kısmına ulaşın. Sonrasında ise amd64_Microsoft-Windows-International-Core ‘u seçin.
  9. amd64_Microsoft-Windows-International-Core seçiliyken ayarlar menüsünü bulun ve şu değerleri kaydedin:
    InputLocale: tr-TR
    SystemLocale: tr-TR
    UILanguage: tr-TR
    UserLocale: tr-TR

    Örnek görselde İngilizce kurulum yapılacağı için en-US yazmaktadır. Türkçe kurulum için tr-TR yazmalısınız.
  10. Answer File (Yanıt Dosyası) içerisinde yer alan amd64_Microsoft-Shell-Setup’u genişletin.
  11. Hemen ardından OOBE yazılı klasörü seçin.
  12. En sağ taraftaki ayarlar menüsüne şu değerleri girin:
    HideEULAPage: true.*
    HideOEMRegistrationScreen: true.
    HideOnlineAccountScreens: true.
    HideWirelessSetupinOOBE: true.
    ProtectYourPC: 1.

    Çoğu ayar açıklayıcı olsa da, ProtectYourPC ayarının nasıl olacağını belirlemek size kalmış. 1 değerini vererek varsayılan tercihlerle hızlı ayarların yapılmasını sağlıyoruz. Detaylı bilgiye Microsoft ProtectYourPC sayfasından ulaşabilirsiniz.

 

  1. İşlemlere devam ediyoruz. Şimdiyse UserAccount bileşenini seçin.
  2. Ardından LocalAccounts’a sağ tıklayın ve Insert New LocalAccount’u açın.
  3. Ayarlar kısmından aşağıdaki değerleri girin (bu işlem bilgisayarınızdaki hesap bilgileriniz olacaktır. Kişisel olarak kendinize göre giriniz.) Unutmayın; admin yetkisi vermemeniz durumunda sorun yaşayabilirsiniz. Bu bağlamda;
    Description: Benim ana yerel hesabım.
    DisplayName: admin.
    Group: Administrators.
    Name: Technopat.

    Yukarıdaki ayarları kullanarak, “Technopat” kullanıcısı için “admin” adında bir hesap oluşturacaksınız ve hesabı, kullanıcıya cihaza sınırsız erişim sağlayan “Yöneticiler” grubuna eklemiş olacaksınız. Bu kısmı kendinize göre doldurmayı unutmayın.

Şimdiyse şifre belirleme adımına geçiyoruz.

  1. Tekrardan LocalAccount ‘u seçerek işleme devam edin.
  2. Akabinde Password‘u genişetin.
  3. Ayarlar bölümüne bir şifre yazın. Örneğin: Technopat123 gibi.

Parolayı normal bir şekilde görüyor olsanız da, autonattend.xml dosyasını kaydettikten sonra şifrelenecektir.

Windows 10 katılımsız kurulum için yanıt dosyasını kaydetme

Windows 10’u otomatik olarak yüklemek için tüm yapılandırmaları ayarlamayı tamamladıktan sonra, değiştirilmemiş tüm bileşenleri kaldırmanız, yanıt dosyasını doğrulamanız ve değişiklikleri bir autounattend.xml dosyası olarak kaydetmeniz gerekir. Aksi taktirde yapılan bütün işlemler boşa gitmiş olacaktır.

Değiştirilmemiş bileşenleri kaldırma

Dört basit adımda bu işlemi yapalım.

  1. Windows Image kısmında yer alan Answer File (Yanıt Dosyası) için eklediğiniz bütün bileşenleri seçin.
  2. Yapılandırmadığınız bileşeni seçin. (Bunlar açık mor renkli olanlardır.)
  3. Sonrasında sağ tıklayarak Delete yazısına tıklayın.
  4. Değiştirmediğiniz tüm bileşenleri kaldırana kadar 2 ve 3 numaralı adımları tekrarlayın.

Yanıt dosyasını doğrulama

İşlemin ardından dosyamızı doğrulamaya ihtiyacımız var. Bunu da üç basit adımda yapacağız. Sırasıyla;

  1. Tools mensüne tıklayın.
  2. Menüden Validate’ı seçin.
  3. En alttaki Mesajlar bölümünün altında Doğrulama sekmesini kontrol edin. Herhangi bir uyarı görmüyorsanız, dosyanızda sorun yok demektir.

Yanıt dosyasını kaydetme

Geldik final kısmına -dosyayı kaydetme aşamasına.- bu işlemin yapılması kurulum için şarttır. Aksi taktirde otomatik kurulum yapamayız.

  1. File menüsüne tıklayın.
  2. Save Answer File As yazan kısmı seçin.
  3. Dosyayı hangi dizine kaydetmek istiyorsanız orayı açın.
  4. Dosyayı kaydetmeden önce autounattend.xml ismini verdiğinizden emin olun.
  5. Kaydet yazısına tıklayarak dosyayı kaydedin.

Hızlı ipucu: Birden fazla yanıt dosyası oluşturuyorsanız farklı isimler atayabilirsiniz.

Yanıt dosyasını USB belleğe aktarma

Windows 10 önyüklenebilir ortamına autounattend.xml dosyası eklemek için şu adımları kullanın:

  1. Dosya gezginini açın.
  2. Dosyayı kaydettiğiniz dizine gidin.
  3. Dosyayı seçin ve ardından sağ tıklayarak kopyala deyin.
  4. Windows 10 kurulum dosyalarınızın olduğu USB’inizi açın.
  5. Akabinde sağ tıklayarak yapıştır seçeneğiyle dosyayı USB’ye aktarın.

Hızlı ipucu: “autounattend.xml” dosyasını yükleme ortamına yerleştirirken, yalnızca bir işletim sistemi sürümünü (Windows 10 64-bit) içeren önyüklenebilir bir ortam kullandığınızdan emin olun. Hem 32 bit hem de 64 bit için bir yükleme ortamı oluşturduysanız, yüklenecek sürümü seçene kadar süreç başlangıçta duraklar.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Windows 10 USB yükleme medyanız yoksa, Medya Oluşturma Aracını veya Rufus gibi bir üçüncü taraf aracı kullanarak bir tane oluşturabilirsiniz.

Yanıt dosyası vasıtasıyla Windows 10 katılımsız kurulumu

Oluşturduğumuz yanıt dosyası ile kurulum aşamasına geçiyoruz. Unutmadan: Makalemizin başında yedek bir bilgisayarın elinizin altında olmasını önermiştik. Bu kural aynen geçerlidir. Hazırsanız kuruluma geçelim.

Yanıt dosyası dahil edilmiş USB önyüklenebilir ortamına sahip olduğunuzda, aşağıdaki adımlarla katılımsız bir Windows 10 yüklemesi gerçekleştirebilirsiniz:

Uyarı: Bu işlem, bilgisayarınızdaki her şeyi silecek ve Windows 10’u yükleyecektir. USB flash sürücüyü doğru bilgisayara bağladığınızdan emin olun. Aksi takdirde, yanlışlıkla verilerinizi silebilirsiniz!

  1. Kurulum yapılacak bilgisayarınızı kapatın.
  2. autounattend.xml dosyasını dâhil ettiğiniz Windows 10 önyüklemesinin olduğu USB’yi bilgisayarınıza takın.
  3. Bilgisayarı açın ve ardından Windows 10 otomatik olarak kurulacaktır.

Windows Kurulumu başlamazsa, bunun nedeni aygıtın USB yükleme ortamından önyükleme yapacak şekilde yapılandırılmamış olması olabilir. Bu durumda, önyükleme sırasını değiştirmek için anakartınızdaki BIOS veya UEFI sabit yazılımına erişmeniz gerekir.

BIOS ya da UEFI menülerine erişmek için cihazınız açılır açılmaz işlev tuşlarından (F1, F2, F3, F10 veya F12), ESC veya Del tuşuna basmayı gerektirir. Ancak bu ayarlar üreticiye ve hatta cihaz modeline göre farklılık gösterecektir. Daha spesifik talimatlar için bilgisayar üreticinizin destek web sitesini kontrol edin.

Ürün yazılımı arayüzüne eriştikten sonra, Önyükleme ayarlarını bulun ve yükleme dosyalarını içeren USB sürücüsü ile başlamak için önyükleme sırasını değiştirin ve ayarları kaydedin. (Genel olarak F10 tuşu kaydetme tuşudur)

Bilgisayarınız UEFI’ye sahipse önyükleme değiştirme işlemi farklılık gösterecektir.

UEFI kullanan bir Windows 10 cihaza sahipseniz sırasıyla;  Settings > Update & Security > Recovery erişmeniz ve Advanced Startup altında Restar Now yazısına tıklamanız gerekir.

Ardından Troubleshoot > Advanced options > UEFI Firmware Settings’e eriştikten sonra Restart’a tıklayın.

UEFI üretici yazılımı arayüzüne girdikten sonra, Önyükleme ayarlarını bulun ve yükleme dosyalarını içeren USB sürücüsüyle başlamak için önyükleme sırasını değiştirin ve ardından ayarları kaydedin.

Cihazınız Freedos durumdaysa adımlarla ilgili farklılıklar olabilir. Bu bağlamda ücretci markanın destek web sitesini ziyaret etmenizde fayda var.

Windows 10 yanıt dosyasında sorun giderme

Bir yanıt dosyası Windows 10’u yükleme işlemini kolaylaştırabilse de, küçük bir sorun, kurulumu durdurabilir ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Yanıt dosyasını doğrularken herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, seçtiğiniz her bileşen için ayarları her zaman yeniden kontrol etmeli ve değiştirilmemiş ek öğeleri kaldırmalısınız.

Bir bileşen için bir özellik değeri yapılandırırken hata yaptıysanız, alanı boşaltmayın. Bunun yerine özelliğe sağ tıklayın ve Revert Change seçeneğini seçin.

Windows 10 kurulumuna başlarken bilgisayarın ağ bağlantısını kesin çünkü kurulum güncellemeleri indirmeye çalışırken bazen sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kurulumdan sonra her zaman ağa yeniden bağlanabilirsiniz.

Eski BIOS kullanan bir bilgisayar için özel olarak hazırlanmış bir yanıt dosyası, UEFI tabanlı bir aygıtta çalışmayacaktır. Yükleme işlemini otomatikleştirmeye çalıştığınız donanım için her zaman doğru ayarları kullandığınızdan emin olun.

Nadiren, Windows System Image Manager kullanarak oluşturduğunuz yanıt dosyasının çalışmaması söz konusu olabilir. Bu bağlamda autounattend.xml dosyasını herhangi bir metin düzenleyiciyle açmalı ve hataları manuel olarak düzeltmelisiniz.

Bu otomasyon sürecini herkes kullanabilir. Ancak bu yöntemin kuruluşlar ve okullar için tasarlandığını ifade edebiliriz. Aynı zamanda bu işlemle birlikte Microsoft hesabı kullanarak yükleme gerçekleştirme seçeneğini kullanamazsınız. Sadece yerel hesap ile kurulum yapılabilir. Kurulumun sonrasında Microsoft hesabıyla oturum açabilir, Office ve OneDrive gibi servisleri kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu işlemi Ayarlar > Hesaplar > Bilgileriniz bölümünden ve bunun yerine Microsoft hesabınızla oturum açın bağlantısını tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.

Windows 10’un otomatik yüklemesini gerçekleştirmek üzere bir yanıt dosyası oluşturmak üzere yapılandırabileceğiniz her bir ayar hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu Microsoft destek web sitesine göz atabilirsiniz.

Sonuç

Windows 10’u otomatik olarak yüklemek için talimatlar içeren önyüklenebilir bir medya oluştururken birçok adım vardır; otomasyon süreci, özellikle Windows 10’u kurmanız gereken bir ağ ortamındayken size önemli anlamda zaman ve kolaylık kazandıracaktır. Çünkü çoklu olarak kurulum yaparken tek tek bilgileri girmeniz gerekmeyecek ve tek tıkla kurulum yapacaksınız.

Ek olarak süreci başlatmaya yardımcı olması için Windows 10’un katılımsız temiz yüklemesini gerçekleştirmek adına minimum adımlara odaklanıyoruz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda farklı bileşenleri eklemek size kalmıştır. Ek olarak yapacağınız işlemlere göre birden fazla yanıt dosyası oluşturmanız da gerekebilir.

Makalemizin sonuna geldik. Süreçle alakalı olarak yaşayabileceğiniz teknik sorunlar için bizleri Technopat Sosyal’de bulabilirsiniz.