Anasayfa Haber Windows 11, Dinamik Yenileme Hızı İle Gelecek

Windows 11, Dinamik Yenileme Hızı İle Gelecek

Windows 11 Dinamik Yenileme Hızı

Windows 11, dinamik yenileme hızı ile güç tüketiminde tasarruf sağlayacak.

Dinamik yenileme hızı, Windows 11 işletim sistemine gelen ve işletim sisteminin güç tüketiminden tasarruf etmek için ekranınızın yenileme hızını dinamik olarak değiştirmesine olanak tanıyan yeni bir özellik olacak.

Bu tür yenileme hızı manipülasyonunun Windows 10’da sahip olduğumuz mevcut değişken yenileme hızından biraz farklı olduğunu belirtelim. Dinamik yenileme hızıyla amaç masaüstünde e-postalar, web tarayıcıları ve kelime işlemciler gibi 2B uygulamaları kullanırken güç tüketimini iyileştirmektir.

Örnek vermek gerekirse, birine bir e-posta yazarken devam etmek için ekranın 120 Hz ile yenilenmesi gerekmez. Windows 11, daha yüksek yenileme hızı gerektiren hiçbir şey yapmadığınızı gördüğünde, güç tasarrufu yapmak için monitörünüzün yenileme hızını otomatik olarak 60 Hz’e düşürecek. Öte yandan, bir web sayfasını aşağı kaydırmaya veya bir pencereyi hareket ettirmeye başladığınız anda yenileme hızını otomatik olarak 120 Hz’e veya ekranınız ne destekliyorsa ona yükselterek size çok akıcı bir masaüstü deneyimi sunacak. Bu özellik dizüstü bilgisayarlar için oldukça faydalı olacak ancak Microsoft bu özelliğin dizüstü bilgisayara özel olup olmayacağını ise söylemiyor.

Yeni dinamik yenileme hızı özelliğini desteklemek için FreeSync veya G-Sync destekli uyarlanabilir bir yenileme hızı monitörüne ihtiyacınız olacak. Ayrıca, monitörün en az 120 Hz veya daha fazlasını desteklemesi gerekiyor. Bunlara ek olarak ekran kartınızın yeni WDDM 3.0 standardını desteklemesi gerekecektir.

Microsoft ayrıca dinamik yenileme hızının çalışması için uygulamanın da destek vermesi gerektiğini söylüyor. Bu nedenle, özelliği desteklemeyen bir uygulamayı başlatırsanız, dinamik yenileme hızı kendini devre dışı bırakacak. Şu an için özelliği destekleyen tek uygulama ise Microsoft Office.