Anasayfa Makale 2021’in En İyi Oyuncu Dizüstü Bilgisayarları

2021’in En İyi Oyuncu Dizüstü Bilgisayarları

2021 yılının en iyi dizüstü oyuncu bilgisayarlarını bir araya getirdik.

Eskiden oyuncu laptopu denildiğinde akla tuğla gibi ağır ve kalın, her yeri gereksiz ışıklarla donatılmış, yüksek sesli ve gecikme anlamında verimsiz ekranların bulunduğu tuhaf bilgisayarlar geliyordu. Fakat daha yüksek performanslı ve bir o kadar da ısınmayan işlemciler üretilmeye başlandığından beri laptop üreticileri de oldukça ince ve şık oyuncu bilgisayarları ortaya koymaya başladı. Bu yüksek performanslı canavarlar artık sadece oyunlar için değil, günlük kullanım için de oldukça makul bir seçenek haline geldi.

Halihazırda yeni çıkan Ryzen 5000 serisi mobil işlemciler ve mobil RTX 3000 serisi ekran kartların kullanıldığı tatlı konfigürasyonlara sahip bilgisayarları da piyasada bulmak mümkün. Masaüstü bilgisayar pazarı madenciliğin etkisiyle abartılı derecede tuhaf bir hal almışken, dizüstü bilgisayarlar yeni cihaz almayı düşünen kimseler için biraz daha makul bir seçenek gibi gözüküyor.

Öte yandan bir oyuncu bilgisayarı alırken dikkat etmeniz gereken çok önemli bir husus var! Aynı isme sahip bazı grafik yongalarını kullanan (örneğin RTX 3070 gibi) bazı modeller, aynı donanıma sahip diğer dizüstü bilgisayarlar ile aynı performansı sunmayabilir. Çeşitli ısınma nedenlerinden ötürü bazı üreticiler ekran kartını olması gerekenden daha az güç çekecek şekilde ayarladığından buna dikkat etmelisiniz. NVIDIA, üreticilerden açık bir şekilde saat hızı ve güç tüketimi değerlerini paylaşmasını istemişti fakat bunu tam anlamıyla üreticiler yerine getirmediğinden yeni bir laptop alacaksanız mutlaka gerçek hayat incelemelerine göz atmanızı öneriyoruz.

1 – Asus ROG Zephyrus G15: En İyi Dizüstü Oyun Bilgisayarı, Tam Kararında

Yeni ASUS ROG Zephyrus G15
Yeni ASUS ROG Zephyrus G15.

Asus tarafından piyasaya sürülen, G15’in bir küçüğü olan ROG Zephyrus G14 eminim ki bizler kadar sizlerin de oldukça beğendiği, rüya gibi bir bilgisayar. Asus, hemen hemen her şeyin dengeli bir şekilde ayarlandığı bu tasarım ile beraber son birkaç sene içinde laptop pazarında kaybettiği kanı tekrardan telafi etti, incelemelerde övgü üstüne övgü almayı başardı. Yine de ileride benzer bir modelin gelip gelmeyeceği konusunda endişeler hakimdi.

Asus bu başarılı tasarıma sadık kalarak G14’ü oyuncular için ideal olan boyutlara getirip daha güçlü donanımlarla harmanlayarak geliştirdiği G15 modelini piyasaya sürdü. Dizüstü pazarında alabileceğiniz en iyi cihazlardan biri olan ROG Zephyrus G15, aynı zamanda hafifliği ile de öne çıkan bir model. Üstelik bu taşınabilirlik avantajını kendi performansından ödün vermeden bizlere sunuyor. AMD ve NVIDIA tarafından üretilen en iyi mobil işlemciler tarafından desteklenmesinin yanı sıra, 165 Hz QHD (1440p) gibi mükemmel bir ekrana da sahip. Bu konfigürasyona sahip bir cihazın günümüzde çıkan ve çıkacak olan birçok AAA oyunu çok rahat bir şekilde oynatacağını söyleyebiliriz. Ayrıca diğer oyuncu laptoplarının aksine ekranın panelinin sunduğu renk yoğunluğu da oldukça iyi.

Çevre birimlerine gelecek olursak bu kadar pahalı bir model için hangi kalitede olduğunu söylememize ne kadar gerek var bilmiyorum. Ses, yüksek basa sahip altı hoparlörden veriliyor. Klavye ve touchpad de oldukça tatmin edici. Pilinin ise yaklaşık 8 veya 8.5 saat kadar gittiği bu model hakkında edindiğimiz bilgiler arasında.

Yine de eksileri yok değil. Web kamerasının olmaması, estetik anlamda daha farklı alternatiflerinin bulunması ve ülkemizde kurun durumu göz önüne alındığında 2.445 dolar bir laptop için fazla pahalı gelebilir. Fakat bütçe sorunu olmayanlar için her şeye rağmen alınabilecek en iyi dizüstü cihazlardan biri diyebiliriz.

2 – Asus ROG Zephyrus G14: En İyi 14 İnç Dizüstü Oyun Bilgisayarı

Asus ROG Zephyrus G14.

ROG Zephyrus 14 bizim de geçen sene incelediğimiz ve oldukça beğendiğimiz bir model. İncelememizi hatırlarsanız sekiz çekirdekli Ryzen 9 4900HS işlemci ve NVIDIA RTX 2060 içeren bu zarif laptopun çerçevelerinin inceliği ve hafifliği oldukça hoşumuza gitmişti. Hatta cihazın 14” olmasına rağmen görünüş olarak 15.6” boyutlarında gibi durduğunu söylemiştik. İsterseniz videolu incelememizi aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Bu sene ise ASUS bu modeli yeni ve güncel donanımlarla gelecek şekilde revize etti. Artık Ryzen 5000 serisi mobil işlemciler ve NVIDIA RTX 30 serisi ekran kartı içeren yepyeni bir Zephyrus modelini görmeyi bekliyoruz. 2.000 doların çok çok altında, yaklaşık 1.350 dolar kadar bir fiyata piyasadaki en iyi mobil işlemcilerden birini 14 inç şık bir bilgisayarla beraber alabileceksiniz.

Soğutma olarak da zaten oldukça yeterli olan G14, benzer boyutlardaki herhangi bir bilgisayarda göremeyeceğiniz kare hızlarını sunuyor. Oyun performansını bir yana bırakacak olursak gündelik işlerde de hiç fena değil diyebiliriz. Klavyesi, touchpad yapısı, ekranı ve giriş çıkış portları oldukça iyi bir cihaz. Diğer oyun bilgisayarlarının aksine pil ömrü bile uzun kullanımlar için yeterli düzeyde.

Her bilgisayarda olduğu gibi elbette bunun da eksikleri var fakat kullanım senaryosuna bağlı olarak göz ardı edilebileceğini düşünüyoruz. En büyük eksik bir web kamerasının olmaması. O kadar para veriyorsunuz ve gündelik kullanıma da uygun bu tarz bir cihazda maalesef ki kamera yok. Canlı dersler veya toplantılara girmek için maalesef ayrıca bir kamera almanız gerekecek.

Panel abartılı olmasa da biraz ışık sızması yaptığı söylenenler arasında. Thunderbolt bağlantısı ise maalesef uzun süre bir Intel standardı olarak kaldığından AMD işlemciye sahip olan bu cihazda bulunmuyor. Fanlar ise yük altında biraz fazla ses çıkarabiliyor. Açıkçası bütün bunlar genellikle oyun deneyimi ve performans söz konusu olduğunda pek önemli olmadığı için fazla umursanmayabilir.

3 – Dell G5 15 SE: En İyi Fiyat Performans Dizüstü Oyun Bilgisayarı

Dell G5 15 SE.

Dell G5 15 SE modeli birçok rakibine nazaran çok daha uygun bütçeli bir model olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda harika bir oyun deneyimi sunuyor. 1000 doların altındaki bütçeye alabileceğiniz en iyi oyun cihazı diyebiliriz. Sadece 60 Hz bir ekranla beraber gelse de Ryzen 7 işlemci yer alan tatlı konfigürasyonları 1080p çözünürlükte hemen hemen her oyunu akıcı bir şekilde oynatabiliyor.

G5’in bir diğer öne çıktığı nokta ise bağlantı noktaları. Bir adet Mini-DisplayPort girişi ve bir adet HDMI ile beraber Ethernet bağlantı noktasını da içeriyor. Bu fiyata alabileceğiniz en iyi dizüstü bilgisayarlardan biri diyebiliriz. Şu anki güncel kur durumuyla bakıldığında da 900-1000 dolar bandındaki fiyatıyla şu ana kadar saydığımız bütün modellerden daha alınabilir gözüküyor.

4 – ASUS ROG Strix Scar 15: Geleneksel Canavar

ASUS ROG Strix Scar 15.

Klasik, renkli ve gösterişli “geleneksel” bir üst düzey oyuncu bilgisayarı arıyorsanız 2.199 dolar fiyat etiketiyle çıkan ROG Strix Scar 15 tam sizlik. Strix’in klavyesi bir oyun laptopunda yer alan en iyi klavye olmasa da her türlü efekte sahip olabilen en havalı RGB aydınlatmaya sahip. Ayrıca cihazın gövdesinin ön tarafından geçen renkli bir ışık şeridi ve kapakta renkli bir şekilde parlayan bir logo mevcut. Yani halka açık bir alanda kullanırsanız insanlar bariz bir şekilde bunun oyun amaçlı bir cihaz olduğunu anlayacaklardır.

Tabii ki bu kalınlığa ve cafcaflığa sahip bir modelde iyi bir donanım olmazsa zaten saçma olurdu. Intel ve NVIDIA’nın en iyi çiplerine sahip 15 inçlik bu bilgisayar size alabileceğiniz en iyi kare hızlarını sunuyor. 300 Hz ekran seçeneğiyle beraber tam olarak yüksek yenileme hızlarında oyunlar oynamak isteyen tutkunlara yönelik bir cihaz. Ayrıca her ne kadar pek işe yaradıklarını düşünmesek de oyun deneyimini kişiselleştirmek adına çeşitli programlar da cihazın içerisinde yüklü geliyor. Oyun türüne göre renkleri, bant genişliği ve fan ayarları gibi birçok kişiselleştirmeyi yapabiliyorsunuz. Bunları Asus’un kendi web sitesinden de kolayca edinebileceğinizi belirtmiş olalım.

5 – Alienware Area-51M: Masaüstü Sınıfında Oyun Cihazı

Alienware Area-51M.

Pahalı olmasının yanı sıra büyüklüğü ve kalınlığı sizin açınızdan sorun teşkil etmiyorsa Alienware Area-51M modeli ilginizi çekebilir diye düşünüyoruz. Aslında bu ağır, tuğlamsı cihaz dizüstü gibi gözüken bir masaüstü diyebiliriz. Zira içerisinde masaüstü sınıfı bir işlemci ve tam güçte çalışmak üzere bir mobil CPU yer alıyor. 17 inç ekranı ve tam boyutlu klavyesiyle beraber laptop görünümünde teknik anlamda taşınabilir bir masaüstü bilgisayar diyebiliriz.

Büyük olduğu için birçok bileşeni de tek başınıza kolayca değiştirebileceğinizi ve özelleştirme anlamında kesinlikle kısıtlı bir cihaz olmadığını söylememize gerek yok sanırım. Bu cihazı ortalama 2300 ile 2900 dolar bandında bulabilirisiniz.