Anasayfa Video Logitech G502 Lightspeed Oyuncu Faresi İncelemesi

Logitech G502 Lightspeed Oyuncu Faresi İncelemesi

Logitech’in en önemli oyuncu fare modellerinden G502 LightSpeed’i inceliyoruz.

Yıllardır özellikle MOBA oyuncuları ve çok tuşlu fare tercih edenlerin çok sevdiği bir fare serisi olan G502, tamamen kablosuz olarak G502 LightSpeed modeliyle piyasaya sunulmuştu. Uzun zamandır kullandığım ve şahsen sahip olduğum fareler arasında yer alan G502 LightSpeed çok iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor ve pek çok Logitech teknolojisi için anahtar bir ürün.

Amazon Fiyatı İçin Tıklayınız

Özellikle model ismi benzer olduğu için hatırlatalım, daha önce bu farenin kablolu sürümünü de inceledik ve pek çok nokta doğal olarak aynı olacak. Ancak biz yine de bu fareyi almayı düşünenler için artısı ve eksisiyle tepeden tırnağa inceliyoruz.

Tasarım Özellikleri

Öncelikle agresif bir tasarımı var, el altında temas ettiğimiz kısımlar yuvarlak ve ergonomik. Ancak kenar çizgileri, tuşların bittiği noktalar keskin hatlarla sonlanıyor. Asimetrik, sağ el odaklı tasarımda özellikle en öndeki iki tuşun bitiş çizgileri ayırt edici özellikler. G502 Logitech’in en farklı tasarımlarından bir tanesi diyebiliriz. Logitech benzer başka modeller de yaptı ancak G502’nin tasarım hatları şirketin en ilgi çekici ürünlerinden birisi haline getiriyor.

Logitech G502 Hero Oyuncu Faresi İncelemesi

Toplamda 11 tuşu var, tuşların konumlarına videoda tek tek bakıyoruz. Ayrıca tuş basma sesleri ve diğer detayları da aktarıyoruz. Logitech’in ana tuş tıklama hisleri yıllardır çok ama çok iyi, yan tuşlardaki hissiyat da güzel. Ancak en sevdiğim özelliklerinden birisi nerede kullanacağımı çok geç anladığım bir tuş oldu. Bu Clutch tuşu fare tekerinin hemen altında ve basınca basılı kalıyor, tekrar basınca yukarı çıkıyor. Fare tekeri iki mod arasında geçiş yaptığında ya hızlı ve seri kaydırma, ya yavaş ve adım adım kaydırma yapıyor.

Logitech G502 Proteus Core İncelemesi

Özellikle Mount & Blade 2 Bannerlord oynarken çok işime yaradı. Envanter ekranında tüccarlara ipek, buğday vb. satarken ya da savaş sonrasında tecrübe kazanan ürünleri yükseltirken hızlı kaydırma gerekiyor. Ancak meydanda savaşırken kazayla silah ve kalkan değiştirmemek için yavaş ve kontrollü kaydırma gerekiyor. İşte G502 bunu mükemmel şekilde sağlıyor.

En çok kullandığım tuşlar sol ve sağ tık haricinde, solda, ön kısımda ve üstte yer alan iki tuş diyebilirim. Özellikle Mech Warrior Mercenaries oynarken silahları bu tuşlara grupladım. Soldaki iki başparmak tuşunu da bunlarla beraber kullanarak ana tuş ile birlikte 5 farklı silah grubu yönetme imkanım oldu.

Mech savaşlarında silahların, özellikle enerji silahlarının ısınması iyi yönetilmek zorunda. Bu yüzden dev savaş robotunun silah gruplarını iyi ayarlamak önemli. Devamlı bütün silahları birden ateşleyip durursanız ısınıp kapanan Mech yüzünden çok kolay av oluyorsunuz. Lazerleri, kısa ve uzun menzilli füzeleri, Autocanon gibi silahları gruplandırarak devamlı farklı tuşlarla ve Mech reaktör sıcaklığın kontrol altında tutarak uzun çatışmalarda çok rahat ettim.

Makroları Unutmayalım

MOBA ve özellikle MMORPG türü oyunlarda da tuşlara makro atamak çok yararlı. Normalde pek fazla makro kullanmadığım Mount&Blade 2 Bannerlord’da bile kullandım. Bir tuşa otomatik ve aralıklı devamlı tıklamayı, tuşa tıklayınca başlayıp, tekrar tıklayınca duracak şekilde ayarladım ve işaret parmağımı dinlendirerek kale kapısı bile kırdım. Yakında savaş alanındaki birimlere saldırma, beni takip etme emirlerini de makrolara atamayı deneyeceğim.

Özetle bol tuş, farede parmağınızın altında bir ton komut demek. Çalışırken de işle ilgili makroları, komutları, tekrarlanan işlemleri tuşlara atamak mantıklı olacaktır. Bu tuşlara basmayı kolay, rahat buldum ve çoğu çok tuşlu farenin aksine bu sayede daha çok kullandım.

Logitech G Hub yazılımı bütün bu makro, DPI ayarı, fare içine kayıtlı 5 profili belirlediğiniz ana ekran oluyor. Kullanışlı, sık sık güncelleniyor. Logitech yazılım tarafı çok güçlü bir firma.

LightSpeed Teknolojisi

Gelelim kablosuz tarafına, LigthSpeed Logitech’in gerçekten de kablosuz fare performansının, kabloluya eşit olduğu nokta oldu. Bu teknoloji sonrasında ciddi şekilde kablo şart değilmiş diye anlayan, kullanıp hisseden ve kabul eden oyuncu sayısı arttı.

1 Ms raporlama aralığı, tepkisellik, kablosuz sinyalinin gücü de istikrarı çok başarılı. Buna ek olarak Logitech’in arka planda USB sürücüsü ve yazılım alanında çok da detaylandırmadığı bazı başarıları var. Bunlar geçmiş kablosuz teknolojilere göre LightSpeed’i farklı hale getirdi.

Raporlamada ve sistemde komutların işletim sisteminde, oyunlarda algılanması ve işlenmesini hızlandıran firma, bu sayede kablosuzda çok başarılı oldu. LightSpeed sadece bir pazarlama sloganı değil, gerçekten kablosuz deneyiminde eski klasik 2.4 GHz bağlantıya göre fark yaratan, gerçek bir teknoloji. Bu da kullanıcıya kendisini hissettiriyor.

HERO 16K Sensör

HERO aslında düşük güç tüketimi odaklı bir teknoloji, HERO’nun açılımı High-Efficiency Rated Optical yani yüksek verimlilik onaylı optik anlamına geliyor. 16.000 DPI optik sensör 400 IPS, yani saniyede 400 inç hızda seri fare hareketlerinde, yüksek hassasiyette, her inçte 16.000 nokta tarama yapabiliyor.

Elbette 1600-3200 aralığı şahsen sevdiğim DPI değerleri ve hız farkı yararlı. Farenin biraz ağır yapısı, bundan yüksek DPI değerlerini de daha çok kullanmanızı sağlıyor.

Sensörde sıfır düzeltme, hızlanma ve filtreleme var, saf optik bir takip ve raporlama yapıyor. Siz ne komut verirseniz o algılanıyor, performansı çok iyi. Maksimum ivmelenme ise 40G.

LightSync RGB

Bu modelin üzerinde LightSync RGB bulunuyor, güzel bir aydınlatması var ancak abartılı değil. Logodaki kısım genellikle el altında kaldığı için görülmüyor. Diğer Logitech cihazlarla uyumlu bir aydınlatma profili kullanabilirsiniz.

PowerPlay ve Şarj

Şahsen gündelik hayatta kullanmasam da özel PowerPlay fare altlığı alırsanız, fareyi hiç kablolu şarj etmeye ihtiyacınız kalmıyor. PowerCore modülü fare altlığının manyetik olarak enerji aktarımı yapmasını ve fareyi şarj etmesini sağlıyor. Kablosuz şarj destekli kablosuz fare mükemmel bir fikir.

Ancak elbette şart değil, kablosunu takıp bir yandan kullanıp bir yandan şarj edebiliyorsunuz. Bence buradaki en önemli eksiklik Micro-USB uç kullanılmış olması, artık Type-C’ye geçmeliler. Kutudan çıkan kablosuz adaptörü, Type-A uçlu kabloya, Type-A/Micro USB adaptörüyle takabiliyorsunuz. Kutudan adaptör çıkması güzel. Evde masaüstümde bu USB kablo kasadan, klavyenin önüne uzanıyor ve bazen fare alıcısını, bazen başka bir USB cihazı takıyorum.

Pil ömrü ortalama diyebiliriz, çıktığı dönem için iyiydi ancak günümüz standartlarında Logitech daha iyisini yapabilir. Standart ışıklandırma ile 48 saat, ışıksız 60 saat aralıksız oyun oynayabilirsiniz. Sonrasında dahili bataryanın şarj olması gerekiyor.

Ayarlanabilir Ağırlık

Fare 132 mm x 75 mm x 40 mm ölçülerinde ve 114 gram ağırlığında, ayrıca 16 gram ek ağırlığı da var. Bu ağırlıklar fare altındaki bir yuvada bulunuyor. Farenin alt kapağı kolayca çıkıyor ve manyetik olarak yerine tutunuyor. Ağır fare isteyenler ya da dengeyi sağa, sola, ileri, geri kaydırmak isteyenler bu ağırlıkların yerini, miktarını ayarlayabilir.

Farenin alıcısı da alttaki bir kapakta duruyor. Kapak yine manyetik ama açma kapatmasını kolay bulmadım. Bu da fare alıcısını içeri koymada üşenmeme sebep oluyor.

Logitech G502 LightSpeed modeli 2021 standartlarına göre ağır bir fare, bunu sevenler için iyi haber. Ancak hafif fare seviyorsanız artık daha hafif MOBA alternatiflerinin sayısı arttı.

Çevre Duyarlılığı

Bu modelin Plastic Neutral sertifikası var ve bu önemli. Logitech okyanuslardaki plastiğin temizlenmesi gibi önemli programları finanse etmeye yardımcı oluyor. Pek çok marka ve üretici bunu umursamıyor. Ama Logitech pek çok ülkede etkin önemli bir marka ve çevre programlarına katılması insanlık için yararlı.

Sonuç Değerlendirmesi

Logitech G502 LightSpeed pek çok farklı oyun türü için uygun olan iri, ergonomik, bol bol tuşlu, bol özellikli ve güçlü bir oyuncu faresi. 2021 yılında halen çok iyi bir seçim, dayanıklılığı, kullanıcı deneyimi ile çok beğenerek kullandığım ve şahsen sahip olduğum modellerden birisi.

Daha hafif ve FPS ağırlıklı oynarken G305 de aldığım için hızla geçiş yapma lüksüm var. Bundan da bol bol faydalanıyorum. Erişebildiğim pek çok model olmasına karşın sık sık envanterimden çıkartıp kullandığım bir model olduğu için gönül rahatlığıyla tavsiye edebiliyorum.

Siz tek bir fare kullanacaksanız, en çok oynadığınız türe ve istediğiniz ağırlık, ergonomi, tuş sayısına bakarak karar vermelisiniz. Eğer oynadığınız türler uygunsa, seçiminiz rahatlıkla G502 LightSpeed yönünde olabilir.