Anasayfa Haber Bilgisayar Donanım Pazarındaki Tedarik Sorunu Çözüme Kavuşabilir

Bilgisayar Donanım Pazarındaki Tedarik Sorunu Çözüme Kavuşabilir

JPR’ye göre PC oyun donanımında yaşanan arz sıkıntısı önümüzdeki dönemde giderilecek. Stoklar daha iyi hale gelecek ve dolayısıyla fiyatlar da olumlu etkilenecek.

Özellikle ülkemizdeki teknoloji meraklıları, bir araya gelen birçok nedenden dolayı ürünlere ulaşamamaktan yakınıyor. Bu nedenler arasında pandemi süreci, sevkiyat sorunları, stok sorunları ve en önemlisi fiyatlar var. Ancak son dönemde gelen birçok farklı habere bakarsak gelişmeler olumlu.

Donanım araştırmaları yapan Jon Peddie Research (JPR), bilgisayarlar, bileşenler ve çevre birimlerini kapsayan oyun donanım pazar araştırmasını yayınladı. Bilgisayar donanım pazarı geçtiğimiz yıl hem gelişti hem de zarar gördü. Finansal açıdan gelişmeler mevcut, ancak birçok tüketici umduğunu bulamadı desek yeridir. Nitekim insanlar aradığı ürünleri bulamadı ve aşırı yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldılar.

Donanım üreticilerinin talebi karşılamak için yeterli cihaz tedarik edememelerinin nedenlerinden biri, tam kapasite çalışmamaları ve stok konusunda temkinli yaklaşımlarıydı.

JPR analistleri, ürünlerine olan talebi karşılamak ve fiyatlardaki ani artışlardan kaçınmak için yeni iş stratejileri benimsediğini söylüyor. Sonuç olarak, ürün envanterinin ve satışların önümüzdeki süreçte önemli ölçüde artması bekleniyor. JPR Başkanı Jon Peddie ise “Önümüzdeki yıllarda anormal derecede yüksek fiyatlardan kaynaklanan bastırılmış talep karşılanacak” diyor.

JPR, taleplerin karşılanamamasına rağmen PC oyun donanımı satışlarının 2021 yılında 33 milyar dolar seviyesine çıkacağını tahmin ediyor. 2020’de ise toplam hacim 22 milyar seviyesindeydi.

DRAM, SSD, İşlemci ve Ekran Kartı Fiyatları

AMD CEO’sunun açıklamalarını hatırlayacak olursak, yıl sonunda çip tedarik sorunlarının azalacağını söylemişti. Bununla beraber yapılan farklı bir araştırma, birçok bileşende kullanılan bellek fiyatlarının kademeli olarak normale döneceğini göstermişti. JPR’nin genel ölçekli araştırması da olumlu sonuçlar verdi. Yani 2021 sonlarına doğru tüketiciler daha iyi bir tabloyla karşı karşıya kalacak gibi görünüyor.