Anasayfa Haber Araştırmalara Göre Yazılım Geliştiricilerin %83’ü Tükenmiş Hissediyor

Araştırmalara Göre Yazılım Geliştiricilerin %83’ü Tükenmiş Hissediyor

Yazılım Geliştiricilerin

Haystack şirketinin gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, dünyadaki yazılım geliştiricilerin %83’ü tükenmişlik etkisi altında.

Dünyanın pandemi sınavından geçtiği bu dönemde teknoloji hayatımızda çok önemli rollere sahip oldu. Teknoloji kavramının temelini oluşturan yazılımlar teknik açıdan çok büyük ilerleme kaydetti ancak yazılımları oluşturan kişiler hakkında bilinenler çok sınırlı. Haystack isimli bir şirketin yaptığı çalışma tam olarak buna değiniyor ve sonuçlar pek de olumlu gözükmüyor. Araştırmaya göre, yazılım geliştiricilerin %83’ü işleriyle alakalı tükenmişlikten muzdarip. Tükenmişliğin en önemli nedeni ise pandemi döneminde artan yüksek iş yükü ile verimsiz geçen süreç.

Mühendislik üretkenliğiyle alakalı girişimleriyle bilinen Haystack, COVID-19 salgını sırasında tükenmişliğin arttığını fark etti ve bununla ilgili araştırma yapmaya kadar verdi. Çalışma sürecinde çeşitli anketler ve görüşmeler yapıldı. Elde edilen verilere göre, yazılım geliştiricilerin %83’ünün pandemi etkisiyle de artan tükenmişlik hissiyatı yaşadığı ortaya çıktı. Ayrıca bu meslek dalında çalışan kişilerin büyük bir kısmı iş yerlerindeki yazılım güvenilirliği konusunda endişe duyduğu da saptandı.

Yazılım Geliştiricilerin

Bu araştırmanın yapılmasına öncülük eden bilgisayar bilimcisi Junade Ali‘nin yaptığı açıklamada, “Yazılım geliştiricilerinin salgın sırasında kilit bir rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek. Gerek pandemideki uzaktan çalışma koşulları, gerek salgın zamanındaki hayatı kolaylaştıracak sistemlerin geliştirilmesi konusunda yazılım sektöründe yer alan herkesin büyük bir önemi var. Ancak yaptığımız araştırmanın sonuçları gösteriyor ki geliştirici tükenmişlikleri tahminimden çok daha kötü durumda. Eğer geliştiricilere destek verilmezse ilerleyen süreçte piyasaya sürülen yazılımların kalitesini ve ülkelerin ulusal altyapı sistemlerini etkileyecek ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.” sözlerine yer verdi.

Yaşanan bu soruna rağmen teknolojiye dayalı kuruluşlar hızla büyümeye devam ediyor. Örneğin; teknoloji odaklı İskoç Mortgage Yatırım Ortaklığı, 1 Temmuz 2021’den itibaren 3 yıllık bir dönemde %151.37 büyüyerek, FTSE 100 endeksinde yer alan herhangi bir şirketin 3 yılda yapabileceği en yüksek performansa ulaştı.

Yazılım sektörünün gelişmesine bağlı olarak teknoloji endüstrisinin ilerlemesi için ihtiyaç duyulan geliştirici sayısının karşılanması da büyük önem arz ediyor. Ünlü istatistik şirketi Statistica, 2024 yılına kadar küresel anlamda geliştirici nüfusunun 28.7 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. Bunun yeterli olup olmadığını ise önümüzdeki yıllarda görebileceğiz. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.