Anasayfa Haber Google Chrome, Oltalama Saldırılarına Karşı Korumasını Artırıyor

Google Chrome, Oltalama Saldırılarına Karşı Korumasını Artırıyor

Google Chrome, Oltalama

Dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısı Google Chrome, oltalama olarak bilinen veri hırsızlığı yönteminden kullanıcıları korumak için yeni bir güncelleme alacak.

İnternet dünyasının hızlı değişimine bağlı olarak ilerleyen teknoloji sektörü hayatımızı kolaylaştırdığı kadar bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle pandemi dönemiyle de etkisini hissettiren korsanların veri hırsızlığına yönelmesi, kullanıcılar açısından büyük bir tehdit olarak karşımıza çıkmakta. Bahsettiğimiz veri hırsızlığı girişimlerinde oltalama yönteminin (Phishing) önemli bir payı var. Zira veri hırsızlığının korsanlara maddi anlamda getirisi çok fazla. Günümüze kadar geçen her yılda veri hırsızlığının %50 oranında artması durumun vahametini ortaya koyuyor. İşte tam bu noktada Google Chrome, oltalama tipindeki saldırıları tespit edebilmek adına bazı yeni özelliklere sahip olacak.

Oltalama saldırısı, korsanların bilgisayarınıza veya akıllı cihazlarınıza erişmek için kötü amaçlı yazılımları normal bir dosyaymış gibi lanse edip sisteminize yerleştirmeye çalışması olarak biliniyor. Kullanıcıları kandırarak gerçekleştirilen bu saldırı türünde fotoğraflarınız, videolarınız, belgeleriniz özetle size ait tüm veriler hedef alınmakta. Genellikle e-posta yoluyla ulaşılan kullanıcıdan iletide yer alan dosyanın indirmesi ve açması istenir ve ardından bahsettiğimiz kötü amaçlı yazılım sisteme entegre edilir. Son aşamada ise korsanlar verileri çalarak büyük bir zafiyet oluşturmuş olur. Ancak son zamanlarda kullanımı artan gerçek zamanlı antivirüs yazılımları bu tip saldırılardan korusa da bazen açıklar ortaya çıkabiliyor. Buradaki asıl görev ise internet tarayıcılarına düşüyor.

Google Chrome’a Güvenlik Takviyesi

Veri ihlali sorununun üstesinden gelmek için internet tarayıcıları zararlı yazılımların bulunduğu siteleri tespit ederek kullanıcıları korumaya çalışıyor. Tarayıcılar arasında özellikle Google Chrome’un bu işi en iyi şekilde yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Arama motoru devi düzenli olarak zararlı siteleri tanımlayabilmek için bazı güvenlik güncellemelerini Chrome’a getirmekten geri kalmadı. Şirketin yayımladığı son blog gönderisine göre Chrome, ilerleyen günlerde yayımlanacak 92 sürümüyle birlikte veri hırsızlığına neden olan siteleri 50 kat daha hızlı algılayabilecek.

Kullanıcı Verilerini Çalan Chrome Uzantısı

Google Chrome, bundan önceki sürümlerinde 1.8 saniye rekoruyla zararlı siteleri tespit edebiliyorken; yeni sürüm yaklaşık 100 milisaniyede bu işlemi yapabiliyor. Büyük ölçüde hızlanan algılama süresi, kullanıcıların bahsedilen sitelere giriş zamanından çok daha kısa olduğundan koruma seviyesinin yükseldiğini söyleyebiliriz. Chrome’un olağanüstü sayılabilecek bu hıza ulaşmak için ziyaret edilen siteyle, aynı konuyu içeren ve zararlı olarak işaretlenen diğer siteleri çeşitli ölçütlerle karşılaştırdığını belirtmekte fayda var.

Bu güvenlik özelliklerinin yanında Google Chrome 92, bazı iyileştirmeleri de içerdiğinden CPU kaynağını daha az tüketecek. Birkaç gün içinde yayımlanması beklenen yeni sürümün kullanıcıların ilgisini çekeceği aşikar. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.