Anasayfa Haber Intel, Yıllar Sonra Gelecek Lunar Lake İçin Şimdiden Sürücü Geliştiriyor

Intel, Yıllar Sonra Gelecek Lunar Lake İçin Şimdiden Sürücü Geliştiriyor

Intel İşlemci

Lunar Lake adını taşıyan Intel işlemciler için şimdiden Linux desteği ekleniyor. Bu CPU’lar muhtemelen Meteor Lake ailesinin halefi olacak.

Intel, biz uzun zamandır 12. nesil Alder Lake işlemcileri bekliyor olsak da şimdiden yıllar sonrasının planlarını yapıyor. Mavi takım görünüşe göre kod adı Lunar Lake olan bir platform için Linux sürücülerine destek eklemeye başladı.

Şimdiye kadar bu CPU’larla birlikte kullanılacak ağ denetleyicileri için destek eklemişlerdi. Ancak bu kez Intel’in Lunar Lake üzerinde çalıştığı açık bir şekilde görünüyor.

Phoronix, Intel’in yakın zamanda Tiger Lake ve Alder Lake gibi ürünleri destekleyen mevcut E1000E ağ sürücüsüne Lunar Lake platformu için destek eklediğini bildirdi. Bu donanım desteği, piyasaya sürülecek olan Linux 5.15 sürümüyle birlikte daha belirgin olacak. Sonuç olarak, bu çipler birkaç yıl sonra satışa sunulduğunda Linux’ta desteklenecek.

İşin ayrıntısına girersek, mavi takımın Lunar Lake platformuyla I219 GbE kontrolcüsünün bir sürümünü kullanmaya devam edeceği görülüyor. Bu bağlamda Intel 2.5GbE, 5GbE veya 10GbE gibi denetleyiciler kullanabilir.

Henüz Lunar Lake hakkında hiçbir bilgimiz yok, ancak 2023’te beklenen Meteor Lake platformunun yerini alacağı söyleniyor. Bu nedenle söz edilen CPU’ları 2024’te bekleyebiliriz. Meteor Lake’in chiplet tasarımına sahip olacağı ve 7nm üretim teknolojisinin kullanılacağı Intel’in CEO’su Pat Gelsinge tarafından doğrulanmıştı.