Anasayfa Haber NASA’nın Europa Clipper Misyonunu SpaceX Üstlendi

NASA’nın Europa Clipper Misyonunu SpaceX Üstlendi

NASA Jüpiter Europa

SpaceX, uygun bir fiyat ile Europa Clipper misyonunu üstleniyor.

NASA, yıllarca süren spekülasyonlardan sonra SpaceX’in Falcon Heavy roketi ile uzay ajansının 2020’lerin tartışmasız en önemli Güneş Sistemi keşif görevi olan Europa Clipper’ı başlatacağını duyurdu. Ekim 2024’te fırlatılması planlanan 4.25 milyar dolarlık görev, önümüzdeki on yılın çoğunu Jüpiter’in etrafında uzun bir yörüngeye girmeden önce Jovian sistemine uçarak geçirecek. Uzay aracı daha sonra, bilim insanlarının yüzeyin altında geniş bir okyanus barındırdığına inandıkları ilgi çekici, buzla kaplı Jovian uydusu olan Europa’ya 44 yakın uçuş gerçekleştirecek. Burada bulunması beklenen su, yaşamın var olduğu anlamına da gelebilir.

NASA, bir haber bülteninde fırlatma hizmetleri için toplam sözleşme tutarının yaklaşık 178 milyon dolar olduğunu belirtiyor. Bu, NASA’nın en yüksek öncelikli keşif görevlerinden birinin SpaceX’e emanet edilmesi anlamına geliyor. Böylelikle SpaceX için de önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Anlaşma ayrıca, NASA’ya yaklaşık 2 milyar dolar da tasarruf sağlıyor.

NASA Europa

İddialı görev için fırlatma aracının seçimi, uzun bir siyasi sürece tabi tutulmuştu. NASA, başlangıçta Kongre’nin ısrarı üzerine uzay aracını Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketiyle fırlatmayı planlıyordu. Bunun için iki sebep bulunmaktaydı. Senatörler, SLS roketi için ek görevler bulmak istiyorlardı. Ayrıca güçlü SLS roketi, Clipper’ı yaklaşık dört yıl içinde Jüpiter’e götürme yeteneğine sahipti.

Bununla birlikte, bilim camiasındaki birçok kişi, fırlatmanın çeşitli nedenlerle SpaceX’in Falcon Heavy roketi ile yapılması gerektiğini düşünüyordu. Bunun en önemli nedeni, SpaceX’in Beyaz Saray’ın Clipper görevi için 2 milyar dolardan fazlaya mal olacağını tahmin ettiği SLS roketine göre çok daha düşük bir fiyata fırlatma hizmetini sunmasıydı. Bilim insanları ayrıca, sık sık ertelenen SLS roketinin fırlatma tarihine (2024) kadar hazır olmayacağından ve onu seçmenin görevi geciktireceğinden endişe duyuyorlardı. Tüm bu kriterler neticesinde, en sonunda bilim insanlarının seçimi geçerli oldu ve NASA, Europa Clipper misyonunu SpaceX’in üstlenmesini kabul etti.

Son olarak fırlatmanın NASA Kennedy Uzay Merkezi’nde bir Falcon Heavy roketi ile Ekim 2024’te gerçekleşeceğini de belirtelim.