Anasayfa Haber RTX 4000 Serisi, 5nm Üretimi Ada Lovelace GPU’larla Gelebilir

RTX 4000 Serisi, 5nm Üretimi Ada Lovelace GPU’larla Gelebilir

NVIDIA Smart Access Memory

Hem NVIDIA hem AMD tarafında yüksek çekirdek sayısına sahip çok yongalı GPU’lar görebiliriz.

Henüz kısa bir süre önce AMD’nin çok yongalı GPU tasarımından ve RDNA 3 mimarisinden söz etmiştik. Şimdi ise GeForce RTX 4000 serisi ekran kartları için yeni söylentiler gündeme geldi.

Greymon55’e göre NVIDIA’nın yeni nesil ekran kartları 5nm üretim teknolojisiyle üretilecek ve Ada Lovelace kod adıyla piyasaya çıkacak. Sızıntı kaynağı, üretimin N5 veya NP5 tekniğine dayanacağını belirtti ancak hangisinin kullanılacağı henüz tam olarak netlik kazanmadı.

Öte yandan GPU tarafında çok yongalı tasarımlar çok fazla gündeme gelmeye başladı. Bu bağlamda kırmızı ekibin RDNA 3 ile farklı bir mimari planladığından bahsetmiştik. Aynı zamanda NVIDIA’nın sunucu tarafında Hopper mimarisinde yine çok yongalı (Multi Chip Module) GPU’lara geçeceği söyleniyordu. Nitekim Ampere mimarisinin yerini alacak Ada Lovelace için de benzer bir yol izlenebilir.

Daha önce Ada Lovelace GPU’larla ilgili bazı söylentiler dolaşıyordu. Bu noktada AD102 grafik işlemcisini taşıyan amiral gemisi ekran kartının yeni tasarımla birlikte 18.432 CUDA çekirdeğine (144 SM) sahip olabileceği söylendi. Bu doğru takdirde muazzam seviyede performans artışları yaşanacağını söyleyebiliriz.

Ek olarak, 2022 yılının sonlarına kadar yeni nesil GeForce ekran kartı görmeyi beklemiyoruz. Zira yeşil takım RTX 3000 “SUPER” planları yapıyor olmalı ve RTX 30 serisinin bulunabilirlik oranı halen kısıtlı.