Anasayfa Haber Chiplet Tasarımına Sahip İlk Intel İşlemciler 2023’te Geliyor

Chiplet Tasarımına Sahip İlk Intel İşlemciler 2023’te Geliyor

Intel, Meteor Lake ile yonga tasarımında ciddi değişimler yapmayı planlıyor.

Kısa bir zaman önce düzenlenen Intel Accelerated etkinliğinden ve şirketin yapacağı önemli hamlelerden bahsetmiştik. Intel, 2025 yılına kadar geliştireceği üretim teknolojilerini şimdiden belirledi ve isimlendirmeler tamamen değişti. Hatta Amazon ve Qualcomm‘un ilk müşteriler olacağı belirtildi.

Meteor Lake platformu, gücünü 7nm süreci olarak bilinen ve yeni adıyla Intel 4 üretiminden alacak. Ancak bu platform ile ilgili şaşırtıcı bir açıklama daha geldi ve CPU’ların üç farklı yongadan oluştuğu açıklandı: bunlar hesaplama ünitesi, SOC-LP ünitesi ve GPU ünitesi. Yani önümüzdeki yıllarda AMD’nin Zen mimarisine benzeyen bir yonga tasarımı göreceğiz ve karşılaştırmalar yapacağız.

Daha da önemlisi, bu tasarımla birlikte bahsettiğimiz ünitelerin her birinde farklı üretim süreçleri kullanılabilecek. Bu da başta maliyetler olmak üzere her açından önemli bir tasarım tekniği diyebiliriz. Ek olarak, bu ayrı birimler Intel’in 3D Foveros istifleme teknolojisi kullanılarak birbirine bağlanacak.

Meteor Lake, beklentilere göre 2023’te piyasaya sürülecek ve Raptor Lake’in yerini alacak. Raptor Lake ise Alder Lake işlemcilerden sonra gelecek. Bu iki CPU ailesi muhtemelen LGA1700 soketini kullanacak ve Meteor Lake ile LGA1800 soketine geçiş yapılacağına dair söylentiler var.

Golden Cove ve Gracemont çekirdeklerinin kullanılacağı 12. nesil çipleri 2021 sonlarında veya 2022 başlarında bekliyoruz. Son olarak burada 10nm Enhanced SuperFin, yani diğer adıyla Intel 7 üretiminin rol oynayacağını ekleyelim.