Anasayfa Haber Microsoft, Katı Windows 11 Gereksinimlerine Bağlı Kalacak

Microsoft, Katı Windows 11 Gereksinimlerine Bağlı Kalacak

Teknoloji sektöründe şirketler tarafından belirlenen birçok kural olsa da bunları aşmanın bir yolu bulunuyor. Windows 11 tarafında da benzer gelişmeler göreceğiz ancak engellerin aşılması eskisi gibi kolay olmayacak.

Windows 11’in minimum gereksinimleri, Haziran başındaki ilk duyurudan beri çok fazla tartışma yarattı. En önemli nokta ise çoğu bağımsız anakartın BIOS’unda otomatik olarak devre dışı gelen, güvenlik amaçlı olarak geliştirilen TPM 2.0 özelliğiydi. Öyle ki Windows 11 CPU uyumluluk listesi de bir hayli katı görünüyor.

Microsoft o zamandan beri Intel 7. nesil CPU’ları Windows 11 ile test ettiğini söylese de, ilk listelenen minimum sistem gereksinimlerinde 8. nesil Intel işlemcileri görüyoruz. AMD tarafında ise en az 2. nesil bir Ryzen CPU’ya ihtiyaç duyulduğu söyleniyor.

Buna ek olarak, özellikle ülkemiz olmak üzere dünya genelinde eski nesil işlemcilerin kullanıldığı çok fazla sistem var. Kimi kullanıcılar yeni donanımlara geçmekte hevesli olsa da, kimileri için mevcut bilgisayarları oldukça yeterli. Ancak Microsoft, Windows 11’e geçiş yapmak isteyenler için zorluk çıkaracak gibi görünüyor.

Microsoft Program Yöneticisi Aria Carley, yakın tarihli bir AMA web yayınında, bilgisayar Microsoft standartlarını karşılamıyorsa yükseltmeyi indirmesine bile izin vermeyeceklerini söyledi. Ayrıca şirketin açıkladığı minimum Windows 11 gereksinimlerine bağlı kalacağını ekledi.

“Grup ilkesi, Windows 11 için donanım engellerinin aşılmasına izin vermeyecek. Cihazlarınızın desteklendiğinden ve güvende olduğundan emin olmak istediğimizden, olumsuz yükseltme senaryolarını engelleyeceğiz.”

Şimdilik standartları karşılamayan bir bilgisayarda Windows 11 ISO dosyasını indirmek ve önizleme yapısının kurulumunu yapmak mümkün. Hatta yalnızca 2 GB RAM’e sahip ve TPM desteksiz bir sanal makineye kurulum yapanlar bile var.

Ancak Microsoft’un bu konudaki tutumu çok açık. Nitekim teknoloji devi bu gereksinimlere uymamız için elinden geleni yapacak.