Anasayfa Haber 8533 MHz Hız Sunan LPDDR5X Bellek Standardı Duyuruldu

8533 MHz Hız Sunan LPDDR5X Bellek Standardı Duyuruldu

Henüz yeni tanıtılan LPDDR5X teknolojisi, şu an için DDR5’ten daha hızlı.

JEDEC, LPDDR5 standardının temel özelliklerinde bazı performans ve güç iyileştirmeleri yaptığı LPDDR5X bellek teknolojisini piyasaya sundu. LPDDR5’in bir uzantısı niteliğinde olan bu standarta sahip bellekler yakında piyasada yerini almaya başlayacak.

LPDDR5 ve LPDDR5X bellekler, yeni bellek tipini destekleyen platformlar için geliştirildi. LPDDR5, 6400 MT/sn’ye kadar erişebilen veri aktarım hızlarına sahip. Yeni X uzantısıyla gelen standart ise %33 oranında performans artışı sağlayarak 8533 MT/sn hızına erişebiliyor. Öyle ki bu standart, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan uygulamalar için önemli.

LPDDR5X ayrıca ilerleyen zamanlarda bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda yer alan sistem üzerinde çipler (SoC) tarafından desteklenebilir. Böylelikle yeni nesil tanışabilir bilgisayarlar, oldukça yüksek bellek bant genişliğine sahip olacak. Bu da özellikle entegre grafikler için de büyük avantajlar sağlayacak.

Micron ve Samsung, LPDDR5X standardını onayladı ve gelecekte üretilen ürünleri göreceğiz. Bu arada Synopsys, SoC geliştiricilerinin tasarımlarına LPDDR5X desteği eklemelerini sağlamak için kaynaklarını (bellek denetleyicileri gibi) açacak.

Bu bellek standardı henüz çok yeni ve donanım üreticileri tarafından er ya da geç benimsenmeye başlayacak. Ayrıca dizüstü bilgisayarların yanı sıra birçok farklı mobil platformda kullanılması muhtemel. Yine de piyasada bu bellekleri destekleyen cihazları ne zaman göreceğimizi söylemek zor.