Anasayfa Haber Intel, 12. Nesil İçin Başlangıçta K/KF İşlemcileri ve Z690 Anakartları Piyasaya Sürecek

Intel, 12. Nesil İçin Başlangıçta K/KF İşlemcileri ve Z690 Anakartları Piyasaya Sürecek

10nm Enhanced SuperFin üretim teknolojisiyle gelen Alder Lake-S ailesi, yüksek ihtimal iki ayrı duyuruyla birlikte piyasaya çıkacak. Dolayısıyla 600 serisi anakartlar da farklı tarihlerde tanıtılacak.

Intel, 12. nesil masaüstü işlemcilerini duyurmaya hazırlanırken yeni sızıntılar gelmeye devam ediyor. Görünüşe bakılırsa mavi takım yeni nesil Alder Lake-S ailesini piyasaya sürmek için acele ediyor ve 25 Ekim ile 19 Kasım arasında bir duyurunun yapılacağı belirtilmiş.

Igor Wallossek tarafından gelen bilgilere bakılırsa ilk olarak K ve KF serisi işlemciler piyasaya sürülecek. Aynı zamanda Z690 yonga setleri de işlemcilerle birlikte raflarda yerini almaya başlayacak. Intel, H670, B660 ve B610 yonga setlerine dayalı diğer anakartları ise CES 2022’de piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu veriler, Moore’s Law is Dead tarafından iki ay önce sızdırılan bilgilerle de örtüşüyor.

Bildiğiniz üzere Intel’in ATX12VO güç standardı için çalışmaları var. Ancak anakart üreticileri henüz bu standarda geçmekte pek istekli görünmüyor. Ayrıca 24V konektörlü standart Z690 anakartların çoğunun üretimi tamamlanmış durumda. Öte taraftan ATX12VO destekli bazı sürümlerin de piyasaya çıkma ihtimali var.

Intel, 10nm Enhanced SuperFin üretim teknolojisinin adını Intel 7 olarak değiştirmişti. Bu teknoloji, tüketiciler için Alder Lake ve veri merkezleri için Sapphire Rapids işlemciler tarafından kullanılacak. Intel 7 ile birlikte 10nm SuperFin’e göre watt başına performansta %10 ile %15 oranında iyileştirme bekleniyor. Mavi ekip ayrıca güç dağıtımını iyileştireceğini ve Intel 7 transistörlerinde direnci azaltacağını açıkladı.

12. Nesil Core serisi, LGA1700 soketi ile uyumlu ve doğal olarak yeni anakartlar gerektiriyor. Bu platform muhtemelen gelecek yıl beklenen Raptor Lake-S tarafından da desteklenecek. Ancak Meteor Lake hakkında henüz net bir bilgimiz yok.