Anasayfa Haber Thunderbolt 5, 80 Gbps Hız Sunabilir

Thunderbolt 5, 80 Gbps Hız Sunabilir

Intel, Thunderbolt 5 ile birlikte 80 Gbps hız sunmaya hazırlanıyor.

Intel Müşteri Bilgi İşlem Grubu Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürü Gregory Bryant, yeni nesil Thunderbolt teknolojisinin özelliklerinin bulunduğu görseli kazara paylaştı. Paylaşımının ardından gönderiyi hemen kaldıran Bryant’ın görseli Intel’in İsrail’deki araştırma ve geliştirme merkezinde öne çıkarıldı.

Araştırma merkezinde öne çıkarılan görselde ise “80G PHY Technology” yazısı yer alıyor. Bu da Intel’in 80 Gbps hızı için çalışmalara başladığı anlamına gelebilir. Gösterilen hız, mevcut hızın iki katına çıktığını temsil ediyor. Mevcut güncel standartlar olan Thunderbolt 3 ve 4, USB-C üzerinden halihazırda 40 Gbps hız sunabilmekte. Bu hızlarsa PAM-3 (Pulse-Amplitude Modulation, diğer anlamıyla Darbe-Genlik Modülasyonu) ile elde ediliyor.

PAM-3 teknolojisi, NRZ teknolojisiyle kıyaslandığında döngü başına %50 fazladan bit gönderebiliyor. PAM-4 ile de bu limitin artırılması hedeflenmiş. Intel, TSMC’de üretilen N6 nodlu test çipiyle bunun üzerinde çalışıyor olabilir. Buna rağmen vadedilen hızlardaki teknolojinin standart kullanıcıya yakın zamanda gelmesini beklemememiz gerekli.