Anasayfa Video Corsair SP120 RGB Elite Fan İncelemesi

Corsair SP120 RGB Elite Fan İncelemesi

Corsair SP RGB Elite Fan serisi

Corsair’ın Air Guide özellikli 12cm’lik SP120 RGB Elite fanları siyah ve beyaz renk varyantlarıyla elimize geçti ve fanları kutularından çıkarıp teknik detaylarına, performansına ve aydınlatmasına yakından bakıyoruz…

Öncelikle bu fanlar tekli ve üçlü paketler halinde alınabildiğini bilmenizde fayda var. Üçlü paket alırsanız Corsair kutuya bir de Lighting Node Core RGB aydınlatma kontrolcüsü ekliyor.

Beyaz renk seçeneği de güzel çünkü artık siyah olduğu kadar beyaz bileşen sayısı da yeterince artmış durumda. Beyaz anakartlar, bellekler, ekran kartları, kasalar görüyoruz. Beyaz sistem toplamayı seçenler için Corsair’ın bu seçeneği sunması hoşuma gitti.

Kutu İçeriği

Kutuyu açtığımızda önceki Corsair fan incelemelerimizden de aşina olduğumuz paketlemeyi görüyoruz. En üstteki yatay kutuda Lighting Node Core kontrolcü, kontrolcünün güç ve anakarta bağlanması gereken veri kablosu var. Bunların yanı sıra her bir fan için 4 olmak üzere toplamda 12 vida görüyoruz.

Hemen altında, dikey olarak kutuya yerleştirilen fanları görüyoruz. Fanlardan 2 kablo çıkıyor. Biri 4 pinli yani PWM destekli güç kablosu, diğeri de 4 pinli RGB kablosu. Siyah renkte siyah kablo, beyaz renkte beyaz kablo kullanılması yine bir başka güzel detay. Bu fanların en büyük özelliği arka tarafındaki air guide yani girdap önleyici plastikler.

Air Guide

Bunların yaptığı şey havayı daha uzağa, bir tünel içinden geçer gibi götürebilmeleri. Normalde fanların arkasında bir girdap oluşur ve üflenen hava düz şekilde ilerlemek yerine etrafa saçılır. Bu da kasa içinde bir hava tüneli benzeri ortam yaratmak istiyorsanız çok da verimli olmaz. Hava tüneli yaratmak dışarıdan gelen soğuk havanın direk ısınan ekran kartı gibi bileşenlere çarpıp hızla kasa arkasından atılması için oldukça etkili bir yöntem.

Air Guide’ın özellikle kasa fanı olarak kullanacağınız fanlarda yüksek verim göstereceğini düşünüyorum. Bunun dışında radyatöre ya da soğutucuya taktığınızda sıcaklıklara bir etkisi olmayacaktır çünkü tüm fanlardaki çerçeveler havanın soğutucu içinden geçmesini sağlıyor.

Fan Performansı Detayları

Fanın rulmanı hidrolik, Corsair ML serisi fanlarına koyduğu manyetik rulmanı göremiyoruz. 400 ile 1500 RPM hızında dönüyor. Corsair ölçümlerinde 400 RPM’de 7 desibel, 1500 RPM’de 28 desibel gürültü ürettiğini belirtmiş. Corsair’ın test metodolojisini bilmiyorum fan testlerinde ölçümü hangi mesafeden yapıyorlar ancak biz fan tam devirde çalışırken 70cm cm uzaklıktan yaptığımız ölçümlerde 36 desibel gördük. 70cm de ortalama bir kullanıcının kasaya uzaklığı diyebiliriz.

Fanın tam devirde 47.73 CFM hava akışı ve 1.46mm H2O statik basınç sunduğunu görüyoruz. Statik basınç değeri biraz düşük ama bu fanın 1500 RPM’de dönmesiyle alakalı.

RGB Aydınlatma

SP120 RGB Elite fan göbeğine monte edilmiş 8 adreslenebilir RGB LED’e sahip. Tüm RGB fanlarda gördüğümüz gibi fan göbeği ve bıçakları da yarı saydam ve ışığı yayarak güzel bir görüntü oluşturuyor.

Kutudan çıkan Lighting Node Core kontrolcüye bakarsak biraz da bununla toplam 6 RGB fanı aydınlatabileceğimizi görüyoruz. Eğer içinde RGB fanlı bir Corsair kasa ya da 360’lık Corsair işlemci soğutucusu aldıysanız ondaki fanları da Lighting Node Core’a bağlayıp fanları sırayla takip eden güzel renk animasyonları uygulayabiliyorsunuz.

Anakartınızın dahili USB yuvasına bağladığınızda Corsair’ın iCUE uygulaması altında hemen tanınıyor bu kontrolcü ve üzerine kaç tane fan taktığınızı seçmenizi istiyor. Bundan sonra listedeki animasyon şablonlarını uygulayabiliyor ya da tek tek LED’leri seçip rengini ayarlayabiliyorsunuz.

SP120 RGB Pro ile arasındaki farklar

Karşılaştırma amaçlı Corsair’ın Air Guide özelliği olmayan SP120 RGB Pro fanlarına bakarsak, Pro’da fan bıçaklarının 9, Elite’de 7 olduğunu görüyoruz ve Pro’da bu bıçaklar daha kıvrımlıyken Elite’de daha düz ve büyük yapılmış.

Air Guide testi

Air Guide gerçekten fark yaratıyor mu diye görmek için her iki fanı da 1250 RPM devirde çalışacak şekilde ayarladık ve anemometremizi fandan giderek uzaklaştırarak, havayı hangi mesafeye ne ölçüde ulaştırabildiğine baktık. Air Guide’lı SP120 RGB Elite havayı yaklaşık 45cm’e kadar ulaştırabildi.

Sonuç değerlendirmesi

Sonuç olarak SP120 RGB Elite fanlar özellikle kasa önünde tavsiye ettiğimiz fanlar. Normal fanların oluşturduğu girdabı yaratmadan havayı 45cm’ye kadar götürebiliyor. Bu da nihayetinde kasa içi hava sirkülasyonunu ve kasanızın içindeki ekran kartı, bellek ve işlemci güç bileşenlerininin daha serin çalışması anlamına geliyor.