Anasayfa Haber HUAWEI, Moskova’da ARM Tabanlı Veri Merkezi Kuruyor

HUAWEI, Moskova’da ARM Tabanlı Veri Merkezi Kuruyor

huawei

HUAWEI, Rus bilim ve akademik camiasına yardım etmek amacıyla ARM tabanlı veri merkezi kuruyor.

HUAWEI, ARM tabanlı bir sunucu çiftliği kurulumuna yatırım yapmak için Moskova’yı tercih ediyor. Şirket, ABD-Çin ticaret savaşlarından kaynaklanan bir dizi darbenin ardından yatırımlarını hem pazar açısından hem de jeo-stratejik açıdan çeşitlendirmeye yöneliyor. HUAWEI’nin Akıllı Bilgi İşlem Sistemleri Departmanı da bu doğrultuda, şirketin Rusya’daki bu tür ilk tesis olduğunu söylediği Moskova ARM tabanlı veri merkezinin inşaatını tamamladı. Şirket, “Bilgi işlem kümesi, ortaklarımızın ve müşterilerimizin yazılım ürünlerini test etmelerini, yeni bir açık ekosistemin inşasına katılmalarını sağlayacak” diyor. Veri merkezi ayrıca, şirketin Rusya topraklarında yazılım geliştirmesine de yardımcı olacak.

HUAWEIKunpeng920

Altyapı, süper bilgi işlem ve açık kaynaklı yazılımdan yararlanmak isteyen kullanıcılardan gelen talebi çözmeyi amaçlıyor. Yeni veri merkezinin çoğunlukla Moskova akademik ve bilimsel topluluklarına hizmet etmeye odaklanmasının temel sebeplerinden biri de bu. Sunucular, HiSilicon tarafından geliştirilen Kunpeng 920 işlemcilerini kullanıyor. Kunpeng 920 SoC’ler, 180W TDP altında maksimum 2,6 GHz’de çalışan 64 çekirdeğe kadar ölçeklenebilir Armv8 tasarımlarına sahip. Kunpeng 920 silikonunda ayrıca bir adet sekiz kanallı DDR4-2933 bellek denetleyicisi de bulunmakta.

Kunpeng 920 ARM işlemciler, ABD’nin Çinli şirkete teknoloji ihracatına yönelik yaptırımlarının ardından, geçen Eylül ayında şirkete teslimatları durduran TSMC’nin 7nm düğümünde üretiliyor. Bu, sunucu grubunun büyük olasılıkla stoklanmış yongalar kullanılarak oluşturulduğu anlamına gelmekte. TSMC’nin şirkete yönelik yaptırımının ardından, ABD ile olan bağları nedeniyle Intel veya GlobalFoudries’e erişimi olmayan HUAWEI, şu anda yalnızca 14nm düğüm silikon üretimi yapabilen Çin’in Semiconductor Manufacturing International Corporation’a (SMIC) başvurabiliyor.