11. Nesil Intel Tiger Lake laptoplarda Windows kurulumunda hiçbir sürücü bulunamadı hatasını çözüyoruz.
11. Nesil Intel Tiger Lake işlemcili yeni bir laptop aldınız fakat Windows 10 veya Windows 11 kurmak istediğinizde hiçbir sürücü bulunamadı hatası alıyorsunuz. Öncelike bu sorunun neden kaynaklandığına bakalım: Intel, Tiger Lake işlemcilerle birlikte depolama cihazlarının veri işleme etkinliğini ve güç tüketimini optimize eden yeni Intel Volume Management Device teknolojisini kullanıma sundu. Fakat şirket ile Microsoft arasındaki iletişimsizlikten dolayı bu yeni özelliğin sürücüsü henüz Windows 10 ve 11’in içine dahil değil. İşte bu yüzden Windows kurarken söz konusu sürücüyü yüklemeniz gerekiyor.
Rehberimizdeki çözüm adımlarına ek olarak Intel’in de resmi bir rehberi (İngilizce) mevcut. Bu makalemizde ilk etapta kolay yöntem olan BIOS ayarını, ikinci etatpa ise kapsamlı sürücü rehberini açıklıyoruz. Haydi başlayalım!
Çözüm 1: UEFI BIOS’tan VMD’yi Kapatın
Not: Öncelikle bu sorunun sadece 11. Nesil Tiger Lake işlemcili sistemlerde meydana geldiğini belirtelim. Eğer masaüstü bir sistemde sorun yaşıyorsanız UEFI kurulum yaptığınızdan emin olun. Özellikle de NVMe sürücünüz varsa, BIOS/Legacy kurulumlarda NVMe sürücüler gözükmez. NVMe sistemlere UEFI Windows kurmak zorundasınız.
İşlemcinizin model adının ilk iki karakteri 11 ise 11. Nesil bir Intel işlemciniz var demektir.
Bu durumda Windows kurulum ekranında hiçbir sürücü bulunamadı hatası alacaksınız. Adım adım BIOS’tan VMD’yi kapatarak sorunu çözelim:
- PC açılırken F2 tuşuna basarak BIOS’a girin.
- BIOS tuşlarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
- BIOS ekranınız açıldıkdtan sonra F7 tuşuna basın. Alternatif olarak ekranda gördüğünüz gibi Advanced Mode kısmına geçiş yapın.
- Advanced Mode kısmında tekrar Advanced yazılı yere tıklayın. Akabinde VMD setup menuye tıklayarak devam edin.
- VMD seçeneği yoksa, sorunu çözmek için lütfen ikinci yöntem olan manuel kurum adımına geçin!
- Enable VMD controller ögesini seçin. Ardından açılan seçeneklerden Disabled yazanı seçerek kapatın.
- Karşınıza çıkan uyarı ekranında Intel Volume Management Device (VMD) teknonlojisini devre dışı bırakmak için OK yazısına tıklayın.
- Kaydedin ve çıkış yapın. Bunun için klavyenizden F10 tuşuna basın. Ekranda çıkan uyarıya göre “OK veya Save & Exit yazabilir.” basarak devam edin.
Bu aşamadan sonra Windows 10 veya 11 kurulumunda “Hiçbir sürücü bulunamadı” hatası almayacaksınız.
Çözüm 2: Intel RST Sürücüsünü Elle Kurun
VMD ayarını devre dışı bırakmak şart değil ki biz de önermiyoruz. Depolamanızdan daha iyi performans ve güç tüketimi elde etmek varken neden bundan feragat edesiniz? Bu yöntemle hem yeni teknolojiyi kullanabilir hem de hiçbir sürücü bulunamadı sorunundan kurtulabilirsiniz. Bunun için ihtyiacınız olan iki şey Intel Rapid Storage Technology (IRST) sürücüsü ve bir USB bellek.
Intel RST Sürücüsünü İndirin
- Intel’in RST 18.0 sürücü indirme sayfaına girin. Burada üç farklı paket bulacaksınız:
- SetupRST.exe: Intel Rapid Storage Technology sürücüsünü yükleyen, eski uygulamaları kaldıran ve Intel Optane Bellek ve Depolama Yönetimi uygulamasını yükleme seçeneği sunan tam Windows yükleyicisi.
- F6flpy-x64(Intel VMD).zip: Yalnızca VMD etkin platformları hedefleyen yeni sürücü paketi.Sürücü dosyası iaStorVD.sys’dir.
- F6flpy-x64(Non-Intel VMD).zip: Bu sürücü paketi, VMD’nin etkinleştirilmediği veya VMD’yi desteklemeyen platformları hedefler. Sürücü dosyası iaStorAC.sys’dir.
- Bizim burada ihtiyacımız olan paket F6flpy-x64 (Intel® VMD).zip dosyası.
- Sıkıştırılmış ZIP dosyasını indirin ve klasöre çıkartın.
- Klasörü bir USB belleğe kopyalayın.
- USB belleği işletim sistemi kurulum işlemi sırasında kullanım için bir kenarda tutun.
- Eğer Windows 10 kurulumu için USB belleğe yazım işlemi yaptıysanız, klasörü aynı USB belleğin içine atabilirsiniz.
- klasörün içinde aşağıdaki dosyaların olduğundan da emin olmanızda fayda var.
Rapid Storage Technology Sürücüsünü Yükleyin
- Windows 10 yükleme medyasını ve VMD sürücüsü içeren USB flash sürücüyü kurulum yapılacak olan bilgisayara bağlayın.
- Windows 10’u yüklemek için bir DVD kullandıysanız, lütfen DVD’yi ve yukarıdaki dosyalardan oluşan USB flash sürücüyü kurulum yapılacak bilgisayara birlikte takın.
- Windows 10 yükleme işlemini yeniden başlatın; buradan yükleme medyasını nasıl hazırlayacağınızı anlattığımız yazımıza göz atabilirsiniz.
- Klasik Windows yükleme ekranı gelecek. Hiçbir sürücü bulunamadı. Depolama sürücüsü edinmek için Sürücü yükle’ye tıklayın uyarısı belirecek. Aşağıdaki görseldeki gibi Sürücü yükle seçeneğiyle devam edin.
- Çıkan uyarı ekranında Gözat deyin ve içinde VMD (Intel RST) sürücüsü olan USB belleği seçin.
- Her şey doğru ise karşınıza Intel RST VMD Controller 9A08 (TGL) sürücü seçeneği çıkmalı. Bunu seçin ve ardından İleri diyerek sürücünün yüklenmesini sağlayın.
- Kurulum bittikten sonra disk sürücüleriniz sorunsuz bir şekilde gözükecek.
- Eğer sürücü(ler) yine listelenmediyse, SSD/HDD’nizde fiziksel bir arıza olabilir veya bağlantısı tam yapılmamış olabilir. Kontrol edip tekrar denemenizi öneriyoruz.
Kurulum Sonrası Yapılması Gerekenler
Her ne kadar şart olmasa da Windows kurduktan sonra da depolama cihazlarınız hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Bunun için SetupRST.exe dosyası ile Intel RST kurulumu yapabilirsiniz. Kurulumdan sonra Intel RST VMD sürücüsünün silinmemes, gerektiğini de belirtelim.
12. Nesil Intel VMD Güncellemesi
Bu sorun 12. Nesil Intel işlemcili dizüstü bilgisayarlarda tekrar karşımıza çıktı. Acer Nitro AN515-58 laptopa Windows 10 veya Windows 11 kurmak istediğimizde kurulum ekranında hiçbir depolama birimi gözükmüyordu. Cihazda SSD olduğu halde yükleme ekranında bu gözükmediği için VMD sürücüsünü kurmanız gerekiyor.
Fakat bu defa daha güncel bir sürücü kullanmak gerekiyor. RST 18x sürümleri 11. Nesil ile uyumlu iken 12. Nesil için RST 19.x sürümleri şart.
Çözüm: Format Ekranında Disk Görünmüyor
- Bunun için IRST (Intel® Rapid Storage Technology) Driver indirin.
- İnen
IRST_Intel_19.5.0.1037_W11x64_A.zip
doaysını klasöre çıkartın. - Klasörü Windows 11 kurulum USB’sine atın.
- Kurlum ekranında sürücü yükle deyip bu sürücüsü seçin.
- Artık SSD sorunsuz bir biçimde gözükecek.
İşleme bu video rehberimizden de bakabilirsiniz. 12. Nesil sistemler için 19.x RST kullanmanız gerekiyor ki biz de burada 19.5.0.1037 kullandık.
Ek bir video daha ekledik: