Anasayfa Video MSI MPG B560i Gaming Edge Wi-Fi Mini ITX Anakart İncelemesi

MSI MPG B560i Gaming Edge Wi-Fi Mini ITX Anakart İncelemesi

MSI MPG B560i Gaming Edge Wi-Fi

MSI’ın Intel B560 çipsetli Mini-ITX anakartı olan MPG B560i Gaming Edge Wi-Fi modeli, uygun fiyatlı mini ITX sistem toplamak isteyenler için tasarlanmış.

Intel’in 500 serisi çipsetleri giriş, orta ve üst seviye olmak üzere pek çok sınıfa ayrılıyor. Bunlar arasında en sık gördüklerimiz B560, H570 ve Z590 modelleri. Aralarındaki an belirgin farklar ise işlemci hız aşırtma desteği, yüksek hızlı USB yuva sayısı ve PCI-Express hat sayısı gibi önemli detaylarda ortaya çıkıyor.

B560 çipsetli anakartlarda işlemci hız aşırtma desteği bulunmuyor, ayrıca RAID yapamıyorsunuz, 20 gigabitlik 3.2 gen 2×2 USB yuvalarından maksimum 2 tane, 10 gigabitlik USB 3.2 gen 2×1 yuvalarından maksimum 4 tane ve 5 gigabitlik USB 3.2 gen 1×1 yuvalarından da maksimum 6 tane bulunabiliyor. Tabii gerçek port sayısı anakart üreticisine bağlı.

Hepsiburada Fiyatı İçin Tıklayınız

Kutudan 2 sata kablosu, Wi-Fi antenleri, RGB uzatma kablosu, m2. vidaları, broşürler, sürücü CD’si, yıldız ve düz tornavida uçlu anahtarlık ve anakartınız tozlandığında temizlemeniz için 2 farklı fırça uçlu bir de aparat çıkıyor.

Teknik Özellikler

500 serisi anakartlarda LGA1200 soketini görüyoruz. Bu soket LGA 1151’in yerini aldı. Intel’in 10. Nesil Comet Lake ve 11. Nesil Rocket Lake kod adlı Core işlemcilerini destekliyor.

Anakart üst seviye işlemciler için 8 pinli EPS güç girişine sahip ve 9 fazlı işlemci güç bileşeni kullanıyor. Teknik olarak i9 11900K gibi bir işlemciyi hız aşırtmasız çalıştırabilecek düzeyde. Yaptığımız testlerde VRM soğutması i9 11900K gibi işlemciler ağır yük altına sokulduğunda 70 derecenin üzerine çıksa da VRM’lerin bu sıcaklıklarda çalışabilecek şekilde tasarlandığını belirtelim.

Mini ITX anakartlarda fiziksel alan kısıtlaması sebebiyle maksimum 2 bellek modülü kullanılabiliyor. B560 çipseti maksimum 64 GB bellek destekliyor. Yani 2 tane 32 GB DIMM takıp kullanabilirsiniz. Hız aşırtmayla desteklenen maksimum bellek hızları 5200 Mhz’e kadar çıkıyor, ancak tabi bu hızlarda çalışması garanti değil. Şansınıza işlemcinizin bellek kontrolcüsü iyi çıkarsa bu hızları görebiliyorsunuz. Resmi desteklenen bellek hızları 3200 Mhz’de son buluyor.

MSI MPG B560i Gaming Edge Wi-Fi Mini ITX Anakart

Depolama için 4 tane SATA III yuva ve 2 adet m2 yuva olduğunu görüyoruz. Birisi hemen işlemci soketinin altında bulunuyor ve pasif soğutmaya sahip. Diğeri de anakartın arkasında bulunuyor. Her ikisi de maksimum 2280 form faktöründe m.2 SSD alabiliyor.

İşlemci soketinin altındaki yuva 11. Nesil Intel işlemciyle kullandığınızda PCI Express 4.0 x4 modunda çalışabiliyor. Fakat işlemciniz 10. nesil ise hızınız 3.0 x4’e düşüyor. Ayrıca bu yuva SATA m2 SSD’leri de destekliyor. Anakart arkasındaki yuvaysa sadece PCI Express 3.0 x4 modunda çalışıyor ve SATA SSD desteklemiyor.

Soketin altındaki yuvaya baktığımda güney köprüsünün soğutucusunun da burada olduğunu gördüm. Dolayısıyla yüksek performanslı SSD’leri buraya takmak ısınmalarına sebep olacaktır. Bence MSI buradaki güney köprüsü ve m.2 için bütünleşik aktif bir soğutma ya da kasa içi hava sirkülasyonundan daha iyi faydalanması için üzerinde derin kanallar olan bir pasif soğutma kullanabilirdi. Zira AMD işlemciler için tasarlanan MSI B550I Gaming Edge Wi-Fi’a baktığımda aktif bir soğutma görüyorum.

Fiziksel PCI-Express yuvası olarak yine Mini-ITX’in boyutları sebebiyle 1 adet fiziksel x16 yuva görüyoruz. Yine depolamada olduğu gibi 11. nesil işlemci kullanıyorsanız PCI-Express sürümünüz 4.0, 10. nesil kullanıyorsanız 3. nesil oluyor. Ancak bunun an itibariyle bir problem oluşturacağını sanmıyorum. Çünkü günümüz ekran kartları 3.0 x16’da bile performans düşüşü yaşamadan çalışabiliyor.

Bu yuvanın metal çerçeveyle güçlendirildiğini görüyoruz. Büyük soğutmalı ağır ekran kartları kullananlar için güzel bir özellik.

MSI MPG B560i Gaming Edge Wi-Fi Mini ITX Anakart

Ses ve Kablosuz Bağlantı Çözümleri

Ses çözümünde Realtek ALC897 kullanıldığını görüyoruz. MSI bu dahili ses kartının 8 kanallı olduğunu belirtiyor ancak arkada 3 analog çıkış var. Bunlardan biri Line-in, diğeri mikrofon ve üçüncüsü de Stereo ses almanızı sağlayan çıkış. SPDIF optik çıkış da olmadığına göre bu ses kartından maksimum çift kanal yani stereo çıkış alabiliyorsunuz. Aynı anakartın AMD muadiline baktığımızda ACL1220 ses kartı, 8 kanal için analog çıkışlar ve SPDIF optik çıkış görmemiz Intel modelinin biraz daha bütçe odaklı tasarlandığı izlenimini bıraktı.

Dahili ağ bileşenleri anakartın en hoşuma giden özelliklerinden biri oldu. En güncel kablosuz ağ standardı Wi-Fi 6E’ye destek sunan Intel AX210 çipseti kullanılmış. Bluetooth 5.2 desteği de bulunuyor. Kablolu ağ olarak da 2.5Gigabit hız sunan Realtek’in RTL8125B yongası tercih edilmiş.

Giriş/Çıkış Portları

B560 çipsetinin destek sunduğu 20 Gigabitlik USB 3.2 gen 2×2 yuvalarını görememek beni üzdü açıkçası. Ancak bunun ve diğer olmayan özelliklerin maliyeti kısmak için yapıldığı ortada. Eğer özel bir sebepten dolayı en hızlı USB yuvaya ihtiyacınız yoksa, bu anakart üzerindeki 10 Gigabitlik yuvalar da işinizi görecektir diye düşünüyorum.

MSI en üstteki 2 yuvayı ve Wi-Fi antenlerinin hemen üzerindeki 2 yuvayı USB 2.0 yapmaya karar vermiş. Klavye, fare gibi hıza ihtiyaç duymadan çevre bileşenleri için bunlar kullanılabilir.

MSI MPG B560i Gaming Edge Wi-Fi Mini ITX Anakart - Giriş Çıkış Portları

5 gigabitlik USB 3.2 gen1 yuvalar ise anakart üzerindeki dahili USB bağlantılarından sağlanıyor. Bunlardan birisi tip-C, ikisi de tip-A. Yani eğer kasanız destekliyorsa kasa önünde 3 tane 5 Gigabitlik USB 3.0 yuvanız oluyor.

Dahili Intel ekran kartı kullanmak isteyenler için HDMI 2.0b ve DisplayPort 1.4 yuvaları da konulmuş. HDMI üzerinden 4K/60Hz HDR görüntü alabiliyorsunuz. Bu yetmezse DisplayPort üzerinden de 5K/60Hz görüntü alabiliyorsunuz. Tabii bu kullandığınız işlemcinin dahili ekran kartının yeteneklerine de bağlı.

Son olarak fan ve RGB yuvalarına değinmek istiyorum. Anakart üzerinde 3 adet 4 pinli PWM fan yuvası var. Bir adet 4 pinli 12V RGB, bir adet 3 pinli 5v adreslenebilir RGB yuvası mevcut. Kendi üzerinde ayarlayabileceğiniz herhangi bir RGB led bulunmuyor.

Sonuç değerlendirmesi

MSI MPG Gaming Edge WI-FI ülkemizde 1900TL civarı perakende satış fiyatına sahip.B560 çipseti bütçe odaklı bir çipset ve bu çipseti kullanan anakartları yarı yarıya daha uygun fiyata bulabiliyoruz. Ama bunlar genellikle VRM soğutucusu bile olmayan ve sadece giriş seviyesi işlemcilerle kullanmaya müsait anakartlar oluyor.

Mini-ITX sadece meraklısının, alandan tasarruf etmek isteyenin ya da mini sistem toplamayı sevenlerin tercih ettiği bir form faktörü olduğu için, genellikle bu boyuttaki anakartları aynı özelliklere sahip ATX anakartlara göre biraz daha pahalıya alabiliyoruz ki burada da durum değişmemiş.

MSI MPG B560i Gaming Edge Wi-Fi Mini ITX Anakart

Tek dikkatimizi çeken nokta aynı anakartın AMD B550 çipsetini kullanan versiyonun biraz daha iyi özellikler sunması oldu ama o da yaklaşık 200 TL daha pahalı.

Sonuç olarak MSI MPG Gaming Edge Wi-Fi modeli güncel özelliklere ve iyi fiyat/performans dengesine sahip Intel tabanlı bir mini-ITX sistem toplamak isteyenlerin değerlendirmesi gereken bir anakart.

Güney köprüsü ve M.2 SSD soğutucusunun aktif olmaması, çipset desteklediği halde 20 Gigabitlik USB yuvası konulmaması ve 8 kanallı analog ses için analog veya dijital ses çıkışları olmaması bu kartın eksileri.

Artıları ise kablolu ve kablosuz en güncel ağ standartlarını barındırması, PCI-Express x16 ve m2 yuvasının 4.0 sürümü desteklemesi ve uygun fiyata 11. nesil Core işlemcilerini Mini-ITX form faktöründe kullanmayı sağlamasını gösterebiliriz. Zira Z590 çipsetli mini ITX anakartların fiyatları 3000 TL’nin, ve hatta yer yer 4000TL’nin üzerinde. Bu açıdan uygun fiyatlı bir alternatif görmek çok güzel.