Anasayfa Haber DDR5 RAM’ler DDR4’e Göre Daha Sıcak Çalışacak

DDR5 RAM’ler DDR4’e Göre Daha Sıcak Çalışacak

DDR5 ile birlikte RAM’lerin mimarisi de değişiyor. Aynı zamanda yüksek frekans hızları ve voltaj seviyeleriyle birlikte daha yüksek sıcaklıklar göreceğiz.

Daha önce Corsair, TeamGroup ve ADATA gibi markaların DDR5 RAM’lerini görmüştük. Yeni nesil standartlara dayanan bellekler, 6400 MT/sn’den başlayıp 12600 MT/sn’ye kadar hızlara çıkabilecek. Corsair ise bu hafta yaptığı açıklamada, bu tür aşırı hızların yerleşik güç yönetimi IC’leri (PMIC) ve uygun soğutma gerektiren voltaj düzenleyici modüller (VRM) sayesinde sağlanacağını söyledi.

Pazarlama direktörü George Makris, bu konuda “DDR5 muhtemelen DDR4’ten çok daha sıcak çalışacak. Çünkü voltaj regülasyonu anakartın üzerinden alındı. Yani aslında şu an çok daha fazla ısı pompalanıyor.” diyor.

Bu zamana dek birçok soğutmalı DDR3 ve DDR4 kiti gördük, ancak çoğu kişi bu ürünlerde ısı dağıtıcıları gereksiz olarak nitelendiriyordu. DDR5 standardı ile birlikte görünüşe göre modüller daha karmaşık hale gelecek ve soğutma sistemleri daha fazla önem kazanacak.

DDR5 modüllerinin kendi PMIC ve VRM’leri olduğundan, üreticiler hız aşırtma için oldukça yetenekli çözümler geliştirebilir. Örneğin ADATA’nın üst düzey belleklerinde 1.6 voltaj seviyelerine çıkacağını öğrenmiştik. Bu tür yüksek voltajlar bildiğiniz gibi bellek yongalarını bir hayli ısıtacak, PMIC ve VRM bileşenlerinin de soğutulması gerekecek. Bu nedenle en azından üst sınıf DDR5 RAM’ler için farklı soğutma çözümleri ve daha iyi bir soğutmaya ihtiyaç duyulabilir.

Corsair, Dominator bellek modülleri için yalnızca DRAM yongalarını doğrudan soğutmakla kalmayıp, aynı zamanda modülün PCB’sini de gelişmiş soğutma sistemleri ile desteklemeyi planlıyor.