Anasayfa Haber DRAM Fiyatları Son Çeyrekte Düşüşe Geçiyor

DRAM Fiyatları Son Çeyrekte Düşüşe Geçiyor

SSD ve RAM Fiyatları

Uzun süren yükseliş evresinin ardından DRAM fiyatları tekrar düşüş eğilimine giriyor.

Tayvanlı bir pazar araştırma şirketi olan TrendForce, PC DRAM fiyatlarıyla ilgili güncel raporunu yayınladı. Beklentilere göre fiyatlar düşmeye başlayacak ve 2021 yılının dördüncü çeyreğinde sözleşme fiyatlarında yaklaşık %5’lik bir düşüş yaşanacak.

Bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin tahminlerde, beklenen fiyat artışlarının başlangıçta tahmin edilenden daha düşük olacağı söyleniyordu. Bu haber, tüm dünyadaki tüketicileri olumlu yönde etkiledi. Zira DRAM’lerin pahalanması, ekran kartlarının fiyatlarına dahi doğrudan etki ediyor.

Bugünkü verilere göre DRAM tedarikçileri, DRAM stoklarını ayarlamak için fiyatları düşürmeye devam ediyor ve bunun neticesinde %0-5 civarında bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Yani üreticilerin elinde yüklü miktarda stok var ve bunlardan biraz olsun kurtulmak istiyorlar.

2021 Yılı DRAM Fiyat Değişim Tahminleri

Q1 2021 Q2 2021 Q3 2021 Q4 2021
PC DRAM Fiyatı ~%5 artış %23-28 artış 3-8% artış %0-5 artış

Yayınlanan raporda, PC OEM’lerinin şu anda nispeten yüksek seviyelerde DRAM envanterine sahip oldukları, yaklaşan yonga kıtlığı beklentileri sebebiyle büyük stoklar yaptıkları söyleniyor. Ayrıca Avrupa ve ABD’deki COVID kısıtlamalarının kaldırılmasıyla dizüstü bilgisayarlara olan talebin düşüş göstereceği söyleniyor. Bu da DRAM’lere olan talebi aşağı çekecek.

Bileşen fiyatlarının uçuşa geçtiği 2021 yılında birçok tüketici bu durumdan muzdarip oldu. Ancak nihayet DRAM fiyatlarının tekrar düşüşe geçmesini bekliyoruz. Fiyatlarda yaşanan değişim nispeten düşük olabilir, ancak en azından 2022 yılına daha umutlu bir şekilde bakabiliriz.