Anasayfa Haber SpaceX, Ekstrem Şartlara Uyum Sağlayabilen Starlink Uydusu Üzerinde Çalışıyor

SpaceX, Ekstrem Şartlara Uyum Sağlayabilen Starlink Uydusu Üzerinde Çalışıyor

SpaceX 40 starlink uydusunu

Uzay teknolojileri üzerindeki çalışmalarıyla bilinen SpaceX, Starlink internet hizmetini ileri bir seviyeye taşımak için hazırlıklara başladı. Şirket, aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda bulunan ulaşım araçlarına yönelik uydular üretmeyi hedefliyor.

SpaceX, hareket halindeki araçlar için yeni Starlink uydularının doğa koşullarına dayanacak şekilde tasarlandığını belirtiyor. Şirket, hareket halindeki araçlara internet hizmet sağlamak amacıyla Federal İletişim Komisyonu’ndan (FCC) izin istedi ve yeni bir rapor sundu. Görünüşe göre SpaceX, Starlink projesinde büyük adımlar atmaktan geri kalmayacak.

Federal İletişim Komisyonu’na sunulan son raporda, evlerdeki standart Starlink uydularından farklı olarak yeni tasarlanan ve ismine Hareket Halindeki Yer İstasyonu (ESIM) denilen cihazların aşırı sıcak veya aşırı soğuk yerlerde bile aktif şekilde çalışabileceğinden bahsedilmiş. SpaceX ayrıca raporda, ulaşım araçları için geliştirilmiş Starlink uydularının bünyesinde kar/buz eritme özelliği ve sıcaklıklara adapte olabilecek bir dizi yenilikler barındıracağını da belirtti. Kullanıcılara yakın zamanda sunulmaya başlanan normal uyduların 50 derece sıcaklıkta kendilerini kapattıklarını göz önüne alırsak, bu yeni atılımla birlikte Starlink projesinde ilerleme kaydedileceği aşikar. Tahminlere göre gelecek yıllarda ev kullanıcıları için çıkacak yeni versiyon Starlink uydusunun da bu özelliklere sahip olabileceğinin altını çizelim.

SpaceX CEO’su Elon Musk; ESIM uydularının uçaklar, gemiler, büyük kamyonlar ve karavanlar için tasarlandığını birkaç ay önce açıklamıştı. Ünlü girişimci ayrıca ESIM’in Tesla otomobiller veya benzer büyüklükteki binek arabalara göre çok büyük olduğunu söyledi.

Starlink Kullanıcı Sayısı

SpaceX, Starlink ile farklı deneyimler sunmak için Federal İletişim Komisyonu’nuna bu uygulamasının kamu yararına hizmet ettiğini savunmakta. Şirket, yeni Starlink uydularının Amerika Birleşik Devletleri genelindeki ulaşım araçlarına ve dünya çapındaki gemilere, uçaklara, kamyonlara özellikle de ekstrem doğa olaylarına sahne olan yaşam alanlarına büyük kolaylık sağlayacağını söylüyor. SpaceX’in son yaptığı açıklamada “Artık kullanıcıların; hareket halindeyken, ülke çapında bir karavan kullanırken, herhangi bir yük gemisinde bulunurken veya iç veya dış hat uçuşunda internete ihtiyaçları var.” diyerek ESIM’e onay verilmesini istedi.

Federal İletişim Komisyonu’nun projeye izin verip vermeyeceği ise henüz belli değil. Değerlendirme sürecinin sonunda verilecek kararı hep birlikte göreceğiz. Konuyla alakalı düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.