Anasayfa Haber Intel Arrow Lake-P Mobil, AMD Zen 5 ve Apple M Serisiyle Rekabet...

Intel Arrow Lake-P Mobil, AMD Zen 5 ve Apple M Serisiyle Rekabet Edecek

Önümüzdeki yıllarda mobil segmentte Intel, AMD ve Apple arasında kıyasıya bir rekabet yaşanacak.

Intel’in yeni nesil Arrow Lake-P kod adlı mobil işlemcileriyle ilgili detaylar AdoredTV tarafından paylaşıldı. Elde edilen bilgilere bakılırsa mavi takımın mobil yongaları, AMD’nin Zen 5 mimarili işlemcileri ve Apple’ın en yeni SOC’leriyle doğrudan rekabet edecek.

Arrow Lake ailesi 2023 yılının sonları veya 2024’ün başlarında piyasaya çıkacak ve 15. nesil Core ailesi olarak da isimlendirebiliriz. Geçmiş sızıntılarda bu platformun Lion kod adlı iki yeni çekirdek mimarisini kullanacağını öğrenmiştik. Burada Cove isimli performans çekirdekleri ve Skymont isimli düşük güçlü verimlilik çekirdekleri kullanılacak.

Hibrit tasarıma sahip Arrow Lake çipler ayrıca yeni bir Xe GPU mimarisine sahip olacak ve TSMC’nin 3nm üretim teknolojisinin kullanılacağı söyleniyor. Şu an kesin bir şey söylemek için çok erken lakin şirketin kendi “Intel 3” üretimini de görebiliriz.

Alder Lake-P CPU’ların 6 büyük ve 8 küçük olmak üzere toplam 14 çekirdek taşıması bekleniyor.  Nihayetinde ise Alder Lake-P ve Raptor Lake-P yapılarına benzer şekilde 20 iş parçacığı sunulacak.

Arrow Lake-S masaüstü yongaların ise 40 çekirdeğe ve 48 iş parçacığına sahip olduğu söyleniyor. Bu nedenle masaüstü ve mobil platformlar arasında oldukça fazla çekirdek farkı olabilir.

Entegre grafiklere bakarsak, ilginç bir şekilde 320 adede kadar Iris Xe Yürütme Biriminden (EU) bahsediliyor. Başka bir deyişle 2560 çekirdek barındıran bir entegre grafik çözümünden söz ediyoruz. Son olarak, Intel’in AMD tarafında geliştirilen 3D V-Cache teknolojisine benzer bir önbellek tasarımına geçeceği gelen bilgiler arasında.

Intel Arrow Lake-P mobil ailesi, Apple’ın MacBook’larda kullanacağı yeni nesil SoC’lere ve AMD’nin Zen 5 tabanlı Strix Point APU’larıyla rekabete girişecek. AMD’nin Başkan Yardımcısı, Zen yol haritalarıyla uzun vadede Apple’ı ana rakip olarak gördüklerini söylemişti. Bunun yanında Intel’e mobil tarafta güçlü bir rakip olacaklarını dile getirdi.