Anasayfa Haber NVIDIA CEO’su Jensen Huang, Robert N. Noyce Ödülünü Aldı

NVIDIA CEO’su Jensen Huang, Robert N. Noyce Ödülünü Aldı

RTX 30

Robert N. Noyce ödülü ismini eski bir Intel yöneticisinden alıyor. Yarı iletken sektöründe önemli işlere imza atan kişilere verilen bu ödül, bu yıl NVIDIA patronuna verildi.

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), Perşembe günü yaptığı açıklamada NVIDIA CEO’su Jensen Huang’ın Robert N. Noyce Ödülünü almaya hak kazandığını duyurdu. Aynı zamanda şirketin kurucularından olan Huang, yarı iletken endüstrisine ve özel olarak bilgi işlem sektörüne yaptığı katkılardan dolayı bu ödüle layık görüldü. Robert N. Noyce’un bu endüstrideki en prestijli ödüllerden biri olduğunu hatırlatalım.

Jensen Huang, NVIDIA’yı 1993 yılında kurdu ve şirket yıllardır yalnızca 3D grafikler ve oyunlara odaklandı. 2000’li yılların başlarında ise grafik işleme birimleri için kafa yormaya başladı. O zamanlar ortaya çıkan Kelvin, Rankine ve Curi gibi mimariler, 2000’lerin başlarındaki sınırlamalar ve uygulama programlama arabirimlerinin (API’ler) eksikliği nedeniyle pek popüler değildi.

Şirket, 2006 yılında piyasaya sürülen Tesla mimarisiyle birlikte bir GPGPU API’si ve araç seti olan CUDA platformunu tanıttı. Sonrasında yeşil takımın CUDA GPU’ları yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) uygulamaları için popüler hale gelmeye başladı. Hatta 2010’larda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının bazılarında bu hızlandırıcılar kullanılıyordu.

nvidia GTC Etkinliği

İlerleyen yıllarda GPU ve HPC işletmeleri Huang için yeterli gelmemeye başladı. Neticesinde ise yüz tanıma yazılımlarından otonom araçlara, güçlü oyun GPU’larından robotlarda kullanılan çiplere kadar birçok teknolojik alete güç sağlayan bir şirket haline geldiler. Günün sonunda NVIDIA’nın endüstrinin ilerlemesi için çok önemli bir şirket olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. SIA başkanı ve CEO’su John Neuffer konu hakkında şunları söyledi:

Jensen Huang’ın olağanüstü vizyonu ve işleri yorulmadan ilerletmesi endüstrimizi büyük ölçüde güçlendirdi, bilgi işlemde devrim yarattı ve yapay zekayı geliştirdi. Jensen’ın başarıları, oyundan bilimsel bilgi işlem ve otonom araçlara kadar sayısız yeniliği körükledi. Ayrıca sektörümüzü ve dünyayı dönüştürecek teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. Yarı iletken teknolojisini ilerletme konusundaki birçok başarısı nedeniyle 2021 Robert N. Noyce Ödülü’nü Jensen’a takdim etmekten memnuniyet duyuyoruz.

Jensen Huang, Robert Noyce ödülünü alan 31. yarı iletken şirket yöneticisi oldu. Yıllar içinde bu ödülü dört Intel yöneticisi, üç IBM yöneticisi, üç Texas Instruments yöneticisi, iki AMD yöneticisi, iki Applied Materials yöneticisi ve iki Micron yöneticisi almaya hak kazandı. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl bu ödülü AMD CEO’su Dr. Lisa Su almıştı.