Anasayfa Haber AMD’nin Son Ekran Kartı Sürücüsü Güç Tüketimini Düşürüyor

AMD’nin Son Ekran Kartı Sürücüsü Güç Tüketimini Düşürüyor

AMD Radeon RX 6700 XT fiyatı

Güncel 21.8.1 Adrenalin sürücüsü, sürücü notlarında böyle bir gelişme görünmemesine rağmen Radeon GPU’larda güç tüketimini düşürüyor.

AMD, geçtiğimiz günlerde Radeon RX 6600 XT için hazırladığı Adrenalin 21.8.1 sürücüsünü yayınlamıştı. Yeni sürücünün notlarına bakarsak pek fazla bir şey değiştiğini söylemek mümkün değil. Ancak bazı testlerde ortaya çıkan değerlere göre güç tüketimi ciddi düzeyde azalmış durumda.

ComputerBase, Radeon RX 6600 XT incelemesinde güç tüketimiyle ilgili ölçümler yaptı ve belirli senaryolarda nispeten düşük güç tüketimi tespit edildi. Ayrıca bu düşük tüketim sadece oyunlarda değil, YouTube videolarında da görüldü. Sonrasında ise bu konu daha fazla araştırıldı.

Sürücünün birçok ekran kartı modelinde tüketimi azalttığını not düşelim. RX 6700 XT gibi kartlarda YouTube 4K 60FPS video oynatırken güç tüketimi 30W’dan 18W’a düştü. RX 6900XT’de ise 42W’dan 30W’a kadar düşüş gözlemlendi. Bu yeni sürücüler lehine önemli bir gelişme. Ancak HDR modu etkinleştirildiğinde, RX 6700 XT için herhangi bir iyileştirme tespit edilmediği söyleniyor.

RDNA mimarili 2 GPU’lar, 4K çoklu monitör kurulumunda yüksek güç tüketimine sahip olmasıyla biliniyor. NVIDIA Ampere GPU’ların tümü 19 ila 24W aralığındayken, AMD RDNA2 tabanlı kartlarda 21 ila 41W arasında değerler görüyor. Yeni 21.8.1 Adrenalin sürücüsü maalesef bu tarafta bir gelişme göstermiyor. Sonuç olarak RX 6600 XT, 33W’ın altında sunduğu güç tüketimiyle serinin en alt sırasında yer alıyor.