Anasayfa Haber AMD’nin İlk Çok Yongalı GPU’su Instinct MI200 Yakında Geliyor

AMD’nin İlk Çok Yongalı GPU’su Instinct MI200 Yakında Geliyor

Hem sunucu hem oyun alanında kullanılacak olan grafik işlemcilerinde çok yongalı tasarım devri başlıyor. Sunucular için hazırlanan CDNA 2 mimarili GPU bu yılın sonlarında piyasaya çıkacak.

CDNA2, özellikle veri merkezleri için geliştirilen ilk AMD mimarisi olan CDNA’nın yerini alacak. AMD, Aldebaran olarak bilinen bu mimariye dayalı ilk GPU’ların yakın zamanda müşterilere gönderileceğini onayladı. Dolayısıyla yeni grafik hızlandırıcılar yüksek ihtimalle yakında küresel pazar için piyasaya sunulacak.

Ortaya çıkan sunumlarda CDNA2 mimarisi için kullanılan tam üretim teknolojilerinden henüz bahsedilmiyor. Şu an için “gelişmiş üretim” olarak yapılan tanımlama, GPU içerisindeki birimlerin farklı üretim teknolojilerine dayanabileceği anlamına geliyor.

AMD Aldebaran, AMD RDNA 3 olarak bilinen çok yongalı (MCM) oyun GPU’larından önce piyasaya sürülecek. En önemlisi ise bu GPU’lar, şirketin MCM (çok çipli modül) teknolojisine dayanan ilk ürünler olacak. Grafik işlemcisinin her biri 128 Hesaplama Birimi içeren iki yonga içerdiği söyleniyor. Her birimin 128 Akış İşlemcisi sunacağını düşünürsek, tam GPU’da toplam 16384 çekirdek bulunacak.

Piyasaya çıkacak olan Instinct MI200 grafik kartı, müşterilere iyi verim ve kesintisiz tedarik zinciri sağlamak amacıyla kırpılmış bir GPU ile gelebilir. Yeni mimari, birinci nesil CDNA GPU Arcturus’a kıyasla çekirdek mimarisinde büyük gelişmeler sağlayacak. Bunun yanı sıra 128 GB’a kadar HBM2e bellekle birlikte sunulacağını ekleyelim.

Yonga tasarımlarını detaylıca inceleyen Locuza, yeni mimari için yukarıdaki blok şemasını hazırladı. AMD, Instinct MI200 ile birlikte önümüzdeki aylarda piyasaya çıkacak olan Intel Xe-HP(C) ve NVIDIA Hopper hızlandırıcılarla rekabet etmeye hazırlanıyor. Ayrıca bu hızlandırıcıların tümü, GPU endüstrisinde önemli bir devrim niteliğinde olan çoklu yonga tasarımını (MCM) kullanacak.