Anasayfa Haber Samsung, Yeni Exynos Çipsetlerini Tasarlamak İçin Yapay Zeka Kullanıyor

Samsung, Yeni Exynos Çipsetlerini Tasarlamak İçin Yapay Zeka Kullanıyor

Exynos yapay zeka

Samsung, yeni nesil Exynos çipsetlerini tasarlarken yapay zeka olanaklarından faydalanıyor.

Akıllı telefon çipseti geliştirmek tahmin edeceğiniz üzere zaman alan bir süreç. Bu sürecin ayrıca ciddi anlamda karmaşık olduğunun da altını çizelim. Samsung’un ise bu süreci bir nebze olsun rahatlatmak amacıyla akıllı telefonlar için bir sonraki Exynos çipsetlerini geliştirmek ve atılan adımları otomatikleştirmek üzere yapay zeka kullandığı bildiriliyor.

Önde gelen çip tasarım yazılımı şirketi Synopsys, birçok şirket tarafından kullanılıyor ve akıllı telefonlar için bir sonraki Exynos’u geliştirmede Samsung’un da en iyi arkadaşı olacak. Sektör uzmanlarına göre, Synopsys’in DSO.ai aracı yarı iletken geliştirmeyi hızlandırıyor ve şirketin yapay zeka algoritmasını eğitmek için kullanılabilecek uzun yıllara dayanan yarı iletken tasarım deneyimi bulunuyor. Samsung, yakın zamanda piyasaya sürülen amiral gemisi Galaxy Z Fold 3‘ün yapay zeka tasarımlı bir çipseti kullanıp kullanmadığını doğrulamadı ancak kasasının altında çalışan bir Snapdragon 888 olduğunu düşünürsek, bunu hayır olarak kabul etmeliyiz.

Samsung sözcüsü, şirketin Exynos çipsetlerini tasarlamak için Synopsys AI yazılımını kullandığını söylese de şirket bu tasarımlardan herhangi birinin seri üretime geçip geçmediğini veya yoğun söylentilere sahip Exynos 2200 gibi gelecekteki hangi ürünlerin alacağını doğrulamadı. Bu arada bir şirketin güçlü bir algoritma eğitmek için bir ton bulut bilişim gücüne ihtiyaç duyması nedeniyle bir çip tasarlamak için yapay zeka kullanmanın da pahalı olduğunu belirtiyor. Neyse ki, teknoloji daha yaygın hale geldikçe ve diğer firmalar tarafından kullanıldıkça maliyetlerin düşmesini bekliyor. Exynos 2200 gibi yeni bir çip tasarımı hazırlamak, haftalarca planlamanın yanı sıra onlarca yıllık deneyim gerektiren zorlu bir iş.

Yapay zekanın dahil edilmesi, algoritmayı çip mühendislerinin içgüdüsel yeteneklerine sahip olacak şekilde eğitmeyebilir ancak yılların deneyiminden elde edilen bazı beceriler programı bir dereceye kadar eğitebilir. Buna ek olarak Synopsys, yapay zeka kullanmanın bir çipin performansını yüzde 15 artırdığını iddia ediyor. Synopsys Başkanı ve eş CEO’su Aart de Geus da nitelikli kişilerle birkaç ay değil yazılım kullanarak tek bir sonuca birkaç hafta içinde ulaşılabileceğini ifade ediyor.

Bu avantajlar, Samsung’u hem performans hem de güç verimliliği açısından Apple’ı yakalamaya hazırlayabilir ve muhtemelen aynı sonuçlara, gelecekteki dizüstü bilgisayarlar için Exynos çipseti çeşitleri tasarlandığında da ulaşılabilir. Samsung’un bu teknolojiyi gelecek çipset yinelemelerinde nasıl kullandığını ise zaman içerisinde göreceğiz.