Anasayfa Haber 13. Nesil Raptor Lake İşlemcilerin Güç Tüketim Sınırları Detaylanıyor

13. Nesil Raptor Lake İşlemcilerin Güç Tüketim Sınırları Detaylanıyor

Intel Rocket Lake-S çıkış tarihi

13. nesil Raptor Lake-S masaüstü işlemciler, muhtemelen önümüzdeki yılın son aylarına doğru piyasaya sürülecek.

Intel’in 13. Nesil Raptor Lake-S Masaüstü CPU’larının güç gereksinimleri, Igor’s Lab‘den tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Geçtiğimiz haftalarda 12. nesil Alder Lake-S masaüstü işlemcilerdeki olası güç tüketim artışlarından bahsetmiştik. Görünüşe göre Raptor Lake, küçük de olsa bazı değişiklikler sunacak.

Intel Raptor Lake-S masaüstü işlemci serisi, yüksek ihtimalle 2022 yılında piyasaya çıkacak ve 5nm üretim teknolojisine dayanacak. İki nesil sonrasının işlemcileri, Zen 4 çekirdeğine dayalı AMD’nin Raphael işlemcileriyle doğrudan rekabete tutuşacak.

Bildiğiniz gibi mavi takımın yongaları uzun zamandır standartlaşan güç tüketim değerleriyle geliyor. Raptor Lake-S ise aynı şekilde 125W ‘K’, 65W ‘Standart’ ve 35W ‘Düşük TDP’ varyantlarıyla piyasaya sürülecek.

Igor Wallossek’e göre Intel, Reactive (reaktif) mod ile birlikte Raptor Lake-S CPU’larına PL4 güç seviyesini dahil edecek. Intel Alder Lake-S CPU’lar Proactive (proaktif) bir işleme sahip olacak, ancak yeni Reaktif mod, çiplerin hem performans hem de verimlilik çekirdeklerinde daha yüksek frekanslara optimum şekilde ulaşmasını sağlayacak.

PL4, <=10 ms’lik bir Tau (işlemcinin yüksek frekanslarda kalabileceği süre) sınırlaması sunuyor. Bu nedenle belirli iş yükleri sırasında sürekli ani artışlar yaşanabilir. PL4 limiti, platformun en yüksek watt ve amper değerine ulaştığı için güç kaynağı için aşırı akım korumasını da tetikleyebilir.

Intel Raptor Lake-S “K serisi” işlemciler için limitlere liste halinde bakalım. Yeni tanıtılan reaktif mod nedeniyle PL4 derecesinin daha düşük olduğunu fark edebilirsiniz. Ancak PL2 derecesi, 241W’a karşı 253W güç tüketimiyle biraz yükseldi.

  • 125W PL1 derecesi (performans modunda 125W)
  • 188W PL2 derecesi (performans modunda 253W)
  • 238W PL4 derecesi (performans modunda 314W)

Ana akım işlemcilerde ise durum Alder Lake yongalarla aynı görünüyor.

  • PL1 derecesi 65W (performans modunda 65W)
  • PL2 derecesi 133W (performans modunda 219W)
  • PL4 derecesi 179W (performans modunda 277W)

Son olarak düşük güç tüketimine sahip işlemciler var.

  • PL1 derecesi 35W (performans modunda 35W)
  • PL2 derecesi 80W (performans modunda 106W)
  • PL4 derecesi 118W (performans modunda 152W)