Anasayfa Haber AMD AM5 Soketi, Mevcut AM4 Soğutucularla Uyumlu Olacak

AMD AM5 Soketi, Mevcut AM4 Soğutucularla Uyumlu Olacak

Şu an AM4 uyumlu soğutucuları kullanan büyük bir kitle var ve muhtemelen yeni soket tipinde tam uyumluluk sağlanacak.

AMD’nin yaklaşan Zen 4 mimarisi üzerinde uzun mesailer harcadığını biliyoruz ve yeni nesil işlemcileri muhtemelen 2022 yılının ikinci yarısında göreceğiz. Yeni işlemcilerle birlikte bildiğiniz gibi AM5 soket yapısı kullanılmaya başlayacak ve yeni anakartlar almamız gerekecek. Peki soğutucular uyumlu olacak mı?

AMD’nin AM5 olarak bilinen LGA1718 soketini gösteren şemalar, @TtLexington tarafından sızdırıldı. Kullanıcı tarafından yayınlanan görsellere göre yeni soket, mevcut AM4 soğutucularıyla uyumluluğunu koruyacak. Soketin tasarımı ve kullanılan mekanizma zaten daha önce paylaşılmıştı. Yeni sızıntı ise bu bilgileri doğrular nitelikte.

Öte taraftan sızdırılan bilgiler, AM5 soketli CPU’lar için TDP hakkında bazı detaylar veriyor. Raphael kod adıyla beklediğimiz Zen 4 işlemciler, 120W ve 170W TDP değerleriyle piyasaya sürülecek. Ayrıca 170W olan modeller için sıvı soğutucu öneriliyor. 120W TDP’li sınıf ise mevcut yüksek performanslı AM4 çözümlerine göre TDP’yi 15W artırıyor.

LGA1718 olarak da anılan AM5, Zen4 mikro mimarisine dayalı yeni nesil AMD işlemcilerle birlikte kullanılmaya başlayacak. Dahası, yeni 600 serisi anakartlar DDR5 bellek desteğiyle birlikte piyasaya çıkacak. 2022 görünüşe göre hem Intel hem AMD için önemli bir yıl olacak.