Anasayfa Haber Pi Hesaplama Rekoru Kırıldı

Pi Hesaplama Rekoru Kırıldı

Pi Hesaplama Rekoru

Graubünden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi yeni Pi hesaplama rekoru ile dikkat çekti.

Birçoğumuz Pi sayısını 3.1415 olarak bilir ancak bunun aslında çok ama çok daha uzun olduğu ve yıllardır araştırmacıların en doğru hesaplamayı bulmak için çalıştığı biliniyor. İsviçre merkezli Graubünden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi araştırmacıları ise matematiksel sabit için dünya rekoru kırdıklarını iddia ediyor ve Pi’nin 62,8 trilyon basamağı için hesaplama yaptıklarını paylaşıyor. Mevcut rekor sahibinin geçtiğimiz yıl 50 trilyon basamağa kadar hesaplama yapan Timothy Mullican olduğunu da belirtelim.

İsviçre üniversitesine göre, yeni değerin hesaplanması 108 gün 9 saat sürdü. Bu, Mullican’ın çabalarından 3,5 kat daha hızlı ve Google’ın 2019 yılında belirlediği rekorun neredeyse 2 katı. Birkaç yıl önce, Emma Haruka Iwao ve meslektaşları, 121 gün içindeki 31.415.926.535.897 Pi’yi hesaplamak için 25 Google Cloud sanal makinesinin gücünü kullanmıştı.

The Register’a göre İsviçreli araştırmacılar, 1 TB RAM’e sahip iki adet 32 ​​çekirdekli AMD Epyc 7542 işlemci ve y-Cruncher adlı bir program tarafından desteklenen bir teçhizat kullandı. Kurulumunda, her biri 16 TB depolama alanına sahip 38 sabit sürücü kullanılırken bunların 34’ü işlem için, 4’ü ise Pi’nin yeni değerini depolamak için kullanıldı. Ekip, hızları süreci daha hızlı hale getirmesine rağmen SSD’leri kullanmadı. Bunun sebebi, Pi hesaplaması için gereken çok sayıda yazma döngüsünün SSD’lerde ucuz olmayan yüksek aşınma ve yıpranma ile sonuçlanacak olması. Üniversite, sınırlı bütçe ve kaynaklarla son derece bellek yoğun bir hesaplama yapmanın mümkün olduğunu göstermek istediği için SSD’lerin işe yaramayacağı ifade ediliyor.

Guinness henüz yeni rekoru doğrulamadı ancak onaylandıktan sonra üniversite, Pi’nin yeni ve genişletilmiş değerini yayınlamayı planlıyor.