Anasayfa Haber Çinli Baidu, 7nm Kunlun Yapay Zeka Çiplerinin Seri Üretimine Başladı

Çinli Baidu, 7nm Kunlun Yapay Zeka Çiplerinin Seri Üretimine Başladı

Dış kaynaklara olan teknoloji bağımlılığını azaltmak isteyen Çinli şirketler, son yıllarda önemli gelişmeler kaydetmeyi başardı.

Çinli teknoloji devi Baidu, yönetimin güçlendirmek için büyük yatırımlar yaptığı çip endüstrisinde önemli bir oyuncu olmak için büyük çaba harcıyor. Şirket, Çarşamba günü yaptığı açıklamayla ikinci nesil Kunlun yapay zeka (AI) çipleri için seri üretmeye başladığını bildirdi.

Yapılan açıklamada, Kunlun AI yongaların 7nm üretim teknolojisini kullandığı ve önceki nesle göre iki ile üç kata kadar daha yüksek bir hesaplama performansına ulaşıldığı söyleniyor. İlk nesli 2020’nin başlarında seri üretime giren Kunlun çipleri, çoğunlukla Baidu tarafından elektrikli araçlarda ve bulut bilişim sektöründe kullanılıyor.

Donanım üreticisi Huawei’ye uygulanan ABD yaptırımları, Çinli telekom devinin yarı iletkenler de dahil olmak üzere birçok bileşeni tedarik etmesini engellemişti. Nihayetinde ise akıllı telefon üretim süreci bir hayli sıkıntıya girmişti. Çinli teknoloji devleri, Qualcomm veya NVIDIA gibi yabancı üreticilere bağımlılığı en aza indirmek maksadıyla kendi çiplerini tasarlamak için oldukça fazla enerji harcıyor.

Pekin merkezli Baidu, Kunlun birimini bağımsız bir şirket haline getirmek amacıyla AI çip tasarım yeteneklerini ticarileştirmeyi planlıyor. Şirketin ayrıca Honghu adında başka bir çip birimini yönettiğini notlarımız arasına ekleyelim.