Anasayfa Haber Çin Yarı İletken Sektöründe Üretim Rekoru Kırıldı

Çin Yarı İletken Sektöründe Üretim Rekoru Kırıldı

ABD SMIC Yaptırım

Çin, yarı iletken endüstrisi ve genel olarak teknoloji alanındaki hedefleri için emin adımlarla ilerliyor.

Çinli yarı iletken üreticileri, Temmuz ayında çip sevkiyatlarını Haziran ayına göre artırarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Çin’deki yarı iletken endüstrisi her gün bir milyardan fazla entegre devre (IC) üretti, ancak ülkenin yarı iletken üretiminin ithalatı geride bırakması için halen uzun süreler var.

3D NAND, DRAM, mantıksal çipler ve daha fazlasını üreten şirketler, Temmuz ayında 31,6 milyar çip (Temmuz 2020’ye göre %41,3 artış) üretti. Yani günde bir milyardan fazla çip üretildi. Çin yarı iletken endüstrisi, Haziran’da 30,8 milyar ve Mayıs’ta 29,9 milyar IC (entegre devre) üretmişti.

islemci wafer

Southern China Morning Post‘un haberine göre bu yıl içinde şimdiye kadar 203.6 milyar yonga üretildi. Özellikle SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co.) gibi şirketler, ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmıştı ve ihtiyaç duyulan ekipmanlar Amerikan kaynaklı şirketlerden kolayca temin edilemiyordu. Uzun bir süredir Çin’in teknoloji konusunda kendi kendine yetebilmesi için büyük çaba sarf ettiğini dile getiriyoruz. Görünüşe göre bu çabalar meyvesini verdi ve üretim yıldan yıla %47.3 artmış durumda.

Çin yarı iletken endüstrisi, birçok yerel çip tasarımcısının ortaya çıkması için hükümet tarafından destekleniyor. Öyle ki bu şirketler Tayvanlı veya Batılı rakiplerine göre halen gerideler. Bu sebeple hükümet son dönemde SMIC ve Hua Hong gibi belirli büyük üreticilere odaklanmaya çalışıyor. Yani büyük oyuncular sahada kalmaya devam ediyor ve küçük üreticilerin bazıları faaliyetlerine son veriyor.