Anasayfa Haber Yaklaşan Intel Arc Ekran Kartları DisplayPort 2.0 Desteğiyle Geliyor

Yaklaşan Intel Arc Ekran Kartları DisplayPort 2.0 Desteğiyle Geliyor

Teknoloji devleri, artık yavaş yavaş DisplayPort 2.0 teknolojisini benimsemeye başlıyor. Intel’in Alchemist ekran kartları da muhtemelen bu standarda destek sunacak.

Intel’in harici grafik markası Arc kısa bir süre önce duyurulmuştu ve çift fanlı bir masaüstü ekran kartından bahsetmiştik. Görünüşe bakılırsa yeni Alchemist GPU’lar, DisplayPort 2.0 standardı ve derin renklere sahip ultra yüksek çözünürlüklü ekranlar için destek sunacak.

Phoronix‘ten gelen bilgilere göre Intel, bu hafta ‘i915’ çekirdek grafik sürücüsünde DisplayPort 2.0 desteği için temel oluşturan bir dizi yama yayınladı. Burada özellikle Display Port 2.0 UHBR [Ultra High Bit Rate] ve 128b/132b kanal kodlama desteğinden bahsediliyor. Ayrıca GPU’nun 80 Gbps’lik bir ham bant genişliğini destekleyen UHBR 20 modunu kullanacağı belirtiliyor. Yani yeni çıkacak Arc ‘Alchemist’ GPU’larından bazıları, UHBR 20 ile birlikte DisplayPort 2.0 standardını kullanacak.

UHBR 20 arabirimini kullanan DisplayPort 2.0, daha yüksek çözünürlük, daha yüksek yenileme hızı ve daha geniş renk gamı ​sunan 128b/132b kodlama ile birlikte 77.37 Gbps veri aktarım hızına sahip. Tek bir Bir DP 2.0 kablosu, herhangi bir sıkıştırma (DSC veya renk alt örneklemesi) olmaksızın 60 Hz HDR’de 30 bit (renk başına 10 bit) 8K monitörü çalıştırabiliyor. Aynı kabloyla ayrıca herhangi bir sıkıştırma olmadan HDR ile 60Hz’de 24 bit 10K ekran kullanılabiliyor.

Display Stream Compression (DSC) ile birlikte DP 2.0 kablosuyla 60 Hz’de 16K çözünürlüğe sahip monitörler veya yüksek yenileme hızlarında daha düşük çözünürlüklü ekranlar destekleniyor. Örneğin 120 Hz yenileme hızına sahip 8K ekranlar artık kullanılabilir, elbette yaygınlaştığı sürece.

VESA’nın DisplayPort 2.0 standardı 2019 yılının ortalarında duyurulmuştu. Intel Arc ekran kartlarının yanı sıra, birkaç gün öncesinde AMD’nin RDNA 3 mimarisini kullanacak GPU’ların DisplayPort 2.0 desteği sağlayan bir Linux yaması yayınladığını görmüştük.