Anasayfa Haber 12. Nesil Alder Lake Hibrit İşlemciler Nasıl Çalışacak? Thread Director Nedir?

12. Nesil Alder Lake Hibrit İşlemciler Nasıl Çalışacak? Thread Director Nedir?

Hibrit çekirdek yapısının masaüstü platformlarda kullanılmasına pek alışkın değiliz. Intel, bu mimarinin en iyi şekilde işlemesi için Thread Director adında bir çözüm geliştirdi. Thread Director, Alder Lake CPU’ların içerisinde yer alacak.

Intel’in yaklaşmakta olan Alder Lake yongalarında ARM mimarisine benzer bir yaklaşım izlenecek ve farklı çekirdek yapıları tek çipte kullanılacak. Mavi takımın bu işlemcilerini ve hibrit teknolojisinin masaüstünde nasıl performans göstereceğini uzun süredir merak ediyoruz. Ancak Intel, Architecture Day 2021 etkinliğinde konuyla ilgili bazı önemli detaylar verdi ve yeni bir çözüm geliştirdiğini duyurdu.

Intel, geliştirdiği çözüme Thread Director (İş Parçacığı Yöneticisi) adını veriyor. Thread Director’ü işletim sisteminin kendi zamanlayıcısını yönlendirmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılan akıllı bir zamanlayıcı, donanım monitörü ve yardımcı bir araç olarak tanımlayabiliriz.

Yeni Alder Lake CPU’lar, aynı çipte büyük performans çekirdekleri ve küçük verimlilik çekirdeklerini bir arada tutuyor. Mavi ekip, Thread Director gibi yeni platformdaki gelişmelerle birlikte tek iş parçacıklı performansın artacağını, gecikme sürelerinin düşeceğini ve hatta çok iş parçacıklı performansta iyileştirmeler yaşanacağına inanıyor.

Thread Director, Alder Lake yongalarında yer alan fiziksel bir birim. Bu yeni birim, Windows gibi standart bir işletim sisteminde hibrit mimarisinin iyi çalışmasını için sisteme bilgi veriyor. Böylelikle işletim sisteminin anlık senaryoya göre doğru kararlar vermesi sağlanıyor ve hangi çekirdeğin kullanılacağı doğru bir şekilde belirleniyor.

Örneklendirecek olursak, yüksek performans gerektiren bir oyun, arka planda çalışan basit bir yazılıma kıyasla çok daha öncelikli. Bu bilgi ile işletim sistemi, oyunun iş yüklerini Alder Lake’in performans çekirdeklerine yüklüyor. Farklı yazılımlar ise düşük güçlü verimlilik çekirdeklerine aktarılıyor.

Aslında işletim sistemleri genel olarak bu konuda oldukça başarılı. Ancak daha önemlisi, Thread Director işletim sisteminin iş yüklerini daha iyi dengelemesine yardımcı olmak için birçok donanım tabanlı bilgi sağlayacak.

Çekirdek ve İstemci Geliştirme Grubu Genel Müdürü Ran Berenson, bu yenilik hakkında şu sözleri söyledi:

Çok fazla ince ayar olabilir. İşletim sistemine ipuçları veriyor, hangi iş parçacığının hangi çekirdeği en iyi şekilde kullanacağını tanımlayabiliyor. Ayrıca iş parçacığı çalışırken onun hakkında bir profil oluşturabiliyor ve oluşturulan bu profile dayanarak, iş parçacığını kullanmak için en iyi zaman ve yerin neresi olduğunu gösteriyor.

Alder Lake Performansı ve Windows 11

Yeni işlemcilerde maksimum sekiz adet performans çekirdeği ve 8 adet verimlilik çekirdeği bulunacak. Geçmişte olsaydı toplam 32 iş parçacığı bekleyebilirdik. Ancak sadece büyük çekirdekler Hyper-Threading teknolojisini desteklediğinden dolayı 24 iş parçacığı ortaya çıkıyor. Alder Lake ile birlikte güç verimliliği, TDP ve hatta saat hızları adına iyi bir çekirdek kullanımı dengesi sağlanacak.

Intel, Windows 11’in Thread Director için optimize edildiğinden emin olmak için Microsoft ile birlikte çalıştıklarını söylüyor. Uzun lafın kısası, 12. nesil ile birlikte Windows 11 kullananlar için her şey harika. Ancak daha eski sürümlerde veya Linux işletim sistemlerinde her şey aynı şekilde dört dörtlük olmayacak.

Yonga üreticisi, sunulan maksimum 24 iş parçacığını kullanmayan uygulamalar ve iş yükleri için bir problem yaşanmayacağını, ancak Windows 11’de her şeyin daha iyi çalışacağını onaylıyor. Ayrıca Alder Lake’in Linux’ta iyi çalıştığı özellikle vurgulanıyor. Bu noktada sadece dinamik zamanlayıcı tüm potansiyeliyle çalışmayacak. Intel, son olarak diğer işletim sistemleri için daha fazla optimizasyon sağlayacaklarını belirtiyor.