Anasayfa Haber Intel 13. Nesil Detaylanıyor: 24 Çekirdek, Raptor Cove ve 5600 MHz Bellek...

Intel 13. Nesil Detaylanıyor: 24 Çekirdek, Raptor Cove ve 5600 MHz Bellek Desteği

12. nesil ile benzer mimariye sahip 13. nesil Raptor Lake serisinde çekirdek sayısı 24’e kadar uzanabilir.

Henüz 12. nesil Alder Lake işlemcileri resmi olarak göremedik lakin halefi Raptor Lake hakkında detaylar elde etmeye başladık. 13. nesil işlemcilerin olası güç tüketim değerlerinden kısa zaman önce bahsetmiştik. AdoreTV ise hibrit mimarisine sahip sonraki nesil yongalar hakkında bazı yeni ayrıntılar verdi.

Intel Raptor Lake-S, tıpkı Alder Lake-S’te olduğu gibi hibrit tasarıma ve heterojen dağılan çekirdeklere sahip olacak. Ancak yüksek performans sunan çekirdeklerin daha güçlü olacağı ve Raptor Cove adıyla güncelleneceği söyleniyor. Ayrıca 8 büyük ve 16 küçük olmak üzere toplamda 24 adede kadar çekirdeğin kullanılması muhtemel. Vurgulamamız gerekirse, çekirdek artışının düşük güçlü çekirdekler için olduğunu belirtelim.

Sızıntı kaynağına göre Core i9 serisi çipler 8 küçük ve 16 büyük olmak üzere 24 çekirdek içerecek. Core i7 yongalarda 8 verimlilik ve 8 performans olmak üzere 16 çekirdek bulunacak. Core i5 yongaların 10 ile 14 çekirdek arasında değişkenlik gösterdiği de gelen veriler arasında. Core i3 serisi maksimum 4 çekirdeğe sahipken Pentium serisi 2 çekirdek ile kısıtlı görünüyor.

Intel 13. Nesil Raptor Lake-S Performansı

Intel Raptor Lake-S ailesi, güç ve performans iyileştirmelerinin yanı sıra artan IPC ve frekanslarla gelecek. Bu mimariyi temel alan CPU’lar ayrıca daha büyük bir L2 önbellek taşıyacak. İddialara göre turbo frekansları 5.5 GHz seviyesine kadar dayanıyor ve mevcut yongalara göre 200 MHz’lik bir artış söz konusu.

Öte yandan 5600 MHz’ye kadar (LPDDR5 mobil bellek için 6500 MT/sn) geliştirilmiş DDR5 bellek desteği sunulacak. Yaklaşan Alder Lake-S ailesinde ise 4800 MHz yerel bellek desteği bekliyoruz. Son olarak ekleyelim, 12. nesil Alder Lake ile birlikte piyasaya çıkacak olan 600 serisi yonga setleri, çok yüksek ihtimalle 13. nesil Raptor Lake CPU’larla uyumlu çalışacak.