Anasayfa Haber Intel, DLSS Rakibi Süper Örnekleme Teknolojisini Duyurdu: XeSS

Intel, DLSS Rakibi Süper Örnekleme Teknolojisini Duyurdu: XeSS

XeSS olarak kısaltılan Xe SuperSampling teknolojisi, yeni Xe Alchemist ekran kartlarında oyun performansını üst seviyeye taşıyacak.

Intel, yüksek performanslı oyun için tasarladığı Arc serisi ekran kartları ile her alanda büyük atılımlar yapmayı planlıyor. Bilindiği üzere bu alanda donanım kadar yazılım da önemli. “Alchemist” kod adına sahip yeni ekran kartlarının ışın izleme dahil olmak üzere DirectX 12 Ultimate yeteneklerinin tamamına sahip olduğunu biliyoruz. Ancak şu an asıl konumuz yapay zeka ve süper örnekleme teknolojisi.

Mavi ekip, NVIDIA DLSS ve AMD FidelityFX Super Resolution çözümlerine karşılık kendi XeSS (Xe SuperSampling) teknolojisini duyurdu. Yapay zeka ile hızlandırılan süper örnekleme teknolojisi, muhtemelen Xe-LP tabanlı entegre GPU’lar ve giriş seviyesi Iris Xe MAX harici GPU’lar dahil olmak üzere tüm Intel markalı ürünlerde desteklenecek.

Intel’in yükseltme teknolojisi, anlık duruma göre DG2 GPU’larda (Arc Alchemist) bulunan XMX talimatını veya NVIDIA Pascal GA102-106 GPU’lar gibi rakip ürünlerde bulunan DP4a komut setini kullanacak.

Intel XeSS teknolojisi, yapay zeka ve nöral ağlara dayandığından dolayı NVIDIA DLSS teknolojisiyle aynı kategoriye giriyor. Bu teknoloji, hareket halindeki grafiklerin kalitesini iyileştirmesi gereken hareket vektörlerine ve geçmiş arabellekleme süreciyle çalışacak.

Intel tarafından yayınlanan demo, erken üretilen Arc Alchemist masaüstü ekran kartında çalışıyordu. Yayınlanan videoya bakarsak yerel 4K çözünürlüğe kıyasla XeSS 4K’da 2 kat performans artışı sağlamakta. Bu da yeni nesil ekran kartı serisinde 4K çözünürlüğe hitap eden modeller olduğunun en büyük göstergesi.